Top News
437 prikaza

Nijemci tvrde: Rusija napada 2029.! Za još 5000 ročnika na godinu 1,4 milijarde eura

Njemačka ima 181.123 vojnika. Do 2031. planira ih imati 203.000. U Hrvatskoj smo se odlučili za obvezni vojni rok s kojim krećemo od siječnja 2025. No koliko ćemo ročnika imati i koliko će nas to koštati još se ne zna

Njemački ministar obrane Boris Pistorius predstavio je svoj dugo očekivani koncept borbe protiv nedostatka ročnika. Odlučio se za selektivni vojni rok iako je nedavno ispitivanje instituta za istraživanje javnog mnijenja YouGov za dnevnik “Welt am Sonntag” pokazalo je da je 60 posto Nijemaca za opću vojnu obvezu.

Pistorius je više puta govorio kako bi Bundeswehr konačno trebao postati "spreman za rat". "Rusija vodi rat", rekao je u srijedu novinarima u Berlinu. Rusija će, kako je rekao, 2029.,objavio je medijski servis Deutsche Welle, biti u stanju napasti neku od članica NATO-a. Pistorius je proveo mjesece usavršavajući koncept nove vojne službe i odlučio da o obveznom vojnom roku više nema govora. On je u Njemačkoj suspendiran, no ne i ukinut 2011. 

"Predviđamo selektivno služenje vojnog roka. Za služenje vojnog roka trebaju biti odabrani najspremniji, najprikladniji i najmotiviraniji", objašnjava Pistorius. Prema njegovu konceptu u početku, jedino što bi bilo obvezno je, da 18-godišnjaci moraju ispuniti upitnik. I to je dobrovoljno za žene. Kontaktirani će trebati objasniti bi li općenito bili voljni služiti vojni rok. To bi trajalo šest mjeseci, s mogućnošću produljenja do 23 mjeseca. Pistorius pretpostavlja da će svake godine oko 400.000 muškaraca morati ispuniti upitnik. Nada se da bi od toga četvrtina mogla pokazati interes. Planirano je da će oko 40.000 kandidata biti pozvano na pregled, odnosno provjeru fizičke i psihičke sposobnosti. To je onda također obvezno. Naravno, pravo na naknadno odbijanje služenja vojnog roka i dalje postoji.

 | Author: Juliane Sonntag/IMAGO Juliane Sonntag/IMAGO

 "Ograničavajući čimbenik", prema Pistoriusu, je ograničena infrastruktura. To znači vojarne, instruktori, oprema. Procjenjuje se da bi za postizanje cilja od .000 dodatnih ročnika godišnje bilo potrebno oko 1,4 milijarde eura. Pistorius računa i na povećanje broja takozvanih rezervista, prvenstveno onih koji su služili prije obustave vojnog roka 2011. godine. Želi ih kontaktirati i nada se da će povećati broj rezervista za 200.000 ljudi.

Hrvatske vlasti odlučile su se za koncept obveznog vojnog roka. S njime se kreće 1. siječnja 2025. no neće ići ‘u punom kapacitetu’. Program je pripremio glavni stožer Oružanih snaga, a prvo će ga, najavio je ministar obrane Ivan  Anušić, predstaviti Vladi. 

– U 2008. godini smo prekinuli obavezni vojni rok i od tada do danas sva infrastruktura i kadrovi koji su radili s ročnicima su nestali. Infrastruktura je propala, kadrovi tj. instruktori više nisu imali potrebe biti u tom broju kojim jesu, a mi potencijalno imamo svake godine 18.000 mladića koji bi se voljeli priključiti - rekao je krajem svibnja Anušić. 

Dodao je i kako će dio potencijalnih ročnika, koji bi se eventualno pozvali na priziv savjesti i želju na civilnog služenja vojnog roka, biti demotivirani od strane Ministarstva obrane i vlade i valjanih zakona. 
 

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.