Top News
15253 prikaza

Nina Obuljen: Desnica zbog nje već prijeti Plenkoviću

Nina Obuljen Koržinek na raspravi o Zakonu o HRT-u
Jurica Galoic (PIXSELL)
Doista impresivna biografija i dugi znanstveni rad nisu zadovoljili hrvatsku desnicu

Novu ministricu kulture Ninu Obuljen Koržinek čeka dosta "škakljiv" posao. S jedne strane, istisnula je iz ministarske fotelje popularnog člana predsjedništva HDZ-a Zlatka Hasanbegovića, a s druge strane, čeka je posao ispravljanja grešaka posljednje vladajuće garniture.

Rođenoj Dubrovčanki ovo neće biti prvi put da radi u Runjaninovoj 2 u Zagrebu. Od 2006. do 2011. godine bila je pomoćnica ministra kulture i državna tajnica u istom ministarstvu. Surađivala je s Božom Biškupićem, ali i njegovim nasljednikom Jasenom Mesićem.

Nina Obuljen s tadašnjim ministrom Božom Biškupićem | Author: Davor Puklavec (PIXSELL) Davor Puklavec (PIXSELL)

Doktorica znanosti diplomirala je francuski i komparativnu književnost na Filozofskom fakultetu te violinu na Glazbenoj akademiji. Znanstvena je suradnica na Institutu za razvoj i međunarodne odnose. Programska je ravnateljica 7. Svjetskog summita umjetnosti i kulture na Malti, ali impresivna biografija nije zadovoljila desnicu našeg društva.

Na njena ramena stavljaju odgovornost za proglašavanje knjiga Slobodana Praljka šundom zbog kojih je on još 2008. godine morao platiti više od 600.000 kuna PDV-a na osamnaest djela umirovljenog generala. Obuljan je tada radila u ministarstvu kulture, a prema važećim zakonskim propisima, knjige su oslobođene od plaćanja PDV-a. Praljkove knjige, većinom o ratu u Bosni i Hercegovini, proglašene su šundom i hrvatska desnica to nikad nije prežalila.

Obuljen je surađivala i s SDP-ovom vladom, točnije s ministricom kulture Andrejom Zlatar-Violić. Početkom prošle godine, Obuljen je imenovana u Upravni odbor Hrvatskog audio-vizualnog centra. U to vrijeme je HAVC sufinancirao danski dokumentarni film o zločinima u Dvoru na Uni pod naslovom "15 minuta - Masakr u Dvoru". Neki desno orijentirani mediji nazvali su taj film "pročetničkim pamfletom" i čini se da novopečenoj ministrici neće zaboraviti rad u HAVC-u. 

Zlatko Hasanbegović | Author: Patrik Macek (PIXSELL) Patrik Macek (PIXSELL)

Zorica Gregurić iz Udruge zagrebačkih branitelja Vukovara izjavila je da Obuljen: "aktivno i pasivno sudjelovala u financiranju i promoviranju velikosrpskih pamfleta". Koordinacija braniteljskih udruga podinjela je kaznenu prijavu protv ravnatelja HAVC-a i čitavog vodstva te institucije.

Desnica joj izgleda neće oprostiti niti rad na mjestu predsjednice Programskog vijeća HRT-a u mandatu Gorana Radmana. Najviše joj se predbacuje "cenzura" dokumentarnog serijala "Zločini komunizma" koji je nakon samo četiri epizode skinut s programa HRT-a.

Možda i najveći grijeh nove ministrice kulture, u očima nekih densičara, je znanstvena monografija Snježane Kordić o jeziku kao jednom od alata nacionalizma. Knjiga je dobila podršku tadašnjeg ministra kulture Biškupića. Teza autorice da Hrvati, Srbi, Bošnjaci i Crnogorci govore varijantama jednog višenacionalnog i policentričnog jezika izazvala je oluju reakcija s desnice. Jedna udruga podigla je i prijavu protiv ministra Biškupića zbog sufinanciranja knjige.

Desnica je na Obuljen svalila krivnju i za tu knjigu.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • antonijab 21:18 18.Listopad 2016.

    Nina Obuljen je sramota za HDZ i Hrvatski Narod, ma koliko diploma i titula imala. Plenkovićeva najveća pogreška. Šteta samo što neće naštetiti samo Plenkoviću, već i HDZ-u.