Top News
7991 prikaza

Nobilo: Odšteta za obitelj Zec bila je Sanaderova odluka

1/3
Matija Habljak/PIXSELL
Kad je Ivo Sanader vidio fotografije mrtve djevojčice i njene majke, rekao je da mu se okrenuo želudac i odlučio me primiti na sastanak, gdje smo dogovorili financijsku odštetu za njih

Predsjednik Milanović je svojim neukusnim izjavama o odšteti obitelji Zec izazvao kolektivno zgražanje javnosti. I dok on treba riješiti problem vlastita neshvaćanja funkcije na kojoj se nalazi, tadašnji odvjetnik obitelji Anto Nobilo za Novi list pojasnio je o čemu se zapravo radilo.

Vi ste našli načina, u dogovoru s politikom, da se isplati odšteta obitelji. Kako?

Kad je tadašnjem premijeru Ivi Sanaderu na aktualcu u Saboru bilo postavljeno pitanje zašto je DORH odbacio sve prijave protiv počinitelja tog strašnog zločina, on je pročitao ono što su mu u DORH-u napisali, a to je da su tadašnji pripadnici policije to nedjelo počinili izvan radnog vremena. To je zaista bilo brutalno obrazloženje, i kad sam to vidio kao odvjetnik obitelji Zec, odlučio sam pokrenuti neke stvari.

Adolfovac: Mjesto gdje je ubijena obitelj Zec | Author: Siniša Hančić (PIXSELL) Adolfovac na Medvednici, mjesto gdje su obijene mAleksandra i Marija Zec Siniša Hančić (PIXSELL)

Na koji način točno?

Tjednik Nacional je nakon toga objavio fotografije mrtve djevojčice i njezine majke. Kad je Ivo Sanader to vidio, rekao je da mu se okrenuo želudac i odlučio me primiti na sastanak, gdje smo dogovorili financijsku odštetu za njih. Na kraju smo se dogovorili da se to nazove donacijom Vlade obitelji Zec, kao određena vrsta sponzorstva. Obitelj Zec nije u sudskom postupku obeštećena, nego, evo, političkom voljom tadašnjeg premijera. A moj uvjet je bio da ih se i osobno primi.

Smatrate li da je DORH tad bio pod nečijim pritiskom?

Ne, čak bih prije rekao da su ‘autocenzurom’ to tad smatrali primjerenim. No njihovo obrazloženje da je zločin počinjen ‘izvan radnog vremena policajaca’ bilo je šokantno, katastrofalno. Slučaj Zec je dugo bio ljaga na licu Zagreba i zato je dobro da su se na komemoraciji našli čelni ljudi Grada Zagreba, a i predstavnici Vlade.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • penzic 15:04 14.Prosinac 2021.

    Hoće li Nobilo zastupati i HR djecu na sudu u BG i tamo tražiti odštetu za stotine poginule i ubijene djece?