Top News
1433 prikaza

Noć u kojoj je Manolić dobio svoju petu državu, a Saucha se svima popeo na vrh glave

1/19
R. Anić, G. Stanzl, M. Lukunić, Ž. Lukunić, D. Berković/PIXSELL
Na današnji dan prije točno 11 godina Hrvatska je i službeno primljena u EU. U Zagrebu je bila velika proslava na kojoj su se okupili brojni uzvanici. Ali bez Angele Merkel

Svečanom proslavom u Zagrebu 30. lipnja 2013. Hrvatska je i službeno ušla u noć u kojoj je postala 28. članica Europske unije. Tog dana u našem glavnom gradu okupio se čitav državni vrh zajedno s uzvanicima iz europskih zemalja. Bili su tu vjerski poglavari, diplomati, bivši dužnosnici, strani državnici, ali bez najveće 'zvijezde'. Njemačka kancelarka i tada najmoćnija političarka Europe Angela Merkel nije došla u Zagreb, iako je premijer Zoran Milanović najavljivao njezin dolazak. Zbog 'nedostatka vremena', poslala je ministra vanjskih poslova, a kao glavni razlog njenog izostanka spominjao se slučaj Perković. Njemačka je tad od Hrvatske tražila izručenje Josipa Perkovića zbog ubojstva hrvatskog emigranta Stjepana Đurekovića. Hrvatska je tada odbijala Perkovićevo izručenje i tražila da mu se sudi u Hrvatskoj.

Kako su tada zabilježili novinari 24sata, bilo je dosta nezadovoljstva protokolom. 

Sauchina improvizacija

- Iskreno, s obzirom na to kakva je situacija bila samo tri dana prije same proslave, možemo biti jako zadovoljni s time kako je sve prošlo na kraju - reklo nam je nekoliko upućenih koji su radili na samoj organizaciji. Tomislav Saucha, šef Radne skupine za organizaciju proslave, bio je svima šef, ali nijednom nije bio na probi. Jednostavno je prebacio odgovornost za tehničku izvedbu programa Hrvatskoj radioteleviziji, i to, kako neslužbeno doznajemo, da bi se izbjeglo raspisivanje javnog natječaja.

- Kad bi se pojavio problem, televizija je prebacivala odgovornost na Vladu. A iz Vlade bi je ponovno prebacivali na HTV, itd. Ukratko, ništa se bez Vlade nije moglo. Većina je stvari na kraju bila jednostavno improvizirana - rekao nam je tada djelatnik organizacijskog tima. Neki su imali i primjedbe na sam sadržaj programa.

POGLEDAJTE GALERIJU

1/18

- Nije tu bilo ništa posebno. Sve je bilo u redu, lijepo je izgledalo, ali barem deset minuta smo trebali imati nešto što dosad nije bilo viđeno. Nažalost, toga nije bilo - slažu se djelatnici organizacije. Ipak, većina je građana i stručnjaka bila zadovoljna s umjetničkim dijelom programa i izvedbama umjetnika i drugih koji su zaslužili i u nedjelju predstavljati Hrvatsku pred cijelom Europom. Najviše je kritika zapravo upućeno upravo Tomislavu Sauchi, koji je početkom godine postao glavni akter u organizaciji središnje proslave.

Tako je njegove organizacijske sposobnosti komentirao i redatelj te umjetnički direktor Dubrovačkih ljetnih igara Krešimir Dolenčić za tportal. Njemu je ponuđen angažman na režiranju priredbe, ali ga je on odbio jer nije htio da proslava bude na središnjem zagrebačkom trgu. - Nije problem u onome što se dogodilo u nekoliko sati na trgu, nego u onome što se proteklih mjesec i pol dana nije dogodilo. Cjelokupna priča je povjerena čovjeku koji nije dorastao zadatku - rekao je tada Dolenčić. Zaključio je i kako je redateljica Dora Ruždjak - Podolski napravila dobar posao u osmišljavanju i izvedbi umjetničkog programa. 

 | Author: Bili su tu i Zvončari Foto: Marko Lukunić

Nisu pozvali bivše ministre vanjskih poslova

- Pozvani su bili bivši predsjednici, predsjednici parlamenta, pregovarački tim, no nismo zvali niti jednog bivšeg ministra vanjskih poslova što ne znači da nisu mogli prisustvovati proslavi na trgu - objasnili su iz Vlade. No činjenica je da su ti bivši ministri radili na pregovorima, ali za njih nije bilo mjesta na povijesnoj svečanosti. Na popisu nepozvanih, među ostalima, našli su se Gordan Jandroković, Kolinda Grabar Kitarović, Miomir Žužul, Tonino Picula, Mate Granić, kao i nekada aktivni pregovarači poput Biance Matković i bivše potpredsjednice Vlade Đurđe Adlešič.

 | Author: Naslovnica specijalnog izdanja 24sata

- Nisam dobila poziv jer valjda nitko drugi osim njih ništa nije na tome radio - rekla je sarkastično Adlešič. Dodala je kako bi bilo logično da su pozvali sve koji su aktivno sudjelovali u tom procesu bez obzira na današnji politički angažman.

- Jedini me se sjetio predsjednik i pozvao me u HNK gdje sam se i odazvala. Očito se on jedini sjetio da su bile neke druge vlade, neki drugi predsjednici, potpredsjednici, ministri i vjerojatno samo on zna da će biti i drugih vlada i drugih ljudi - dodala je tada Adlešič.

Među uzvanicima je bio i Josip Manolić, koji je tada imao 93. godine i te je večeri ulazio u svoju petu državnu zajednicu (rodio se u Kraljevini Jugoslaviji, živio u NDH i SFRJ, s Tuđmanom stvarao Hrvatsku i posljednje godine života proveo u EU). Uzvanike su, među ostalima, zabavljali 2Cellos.

 | Author: Franjo Gregurić, Luka Bebić, Josip Manolić i Vladimir Šeks

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.