Top News
2205 prikaza

Novac ruske mafije - velike banke 'oprale' 20 milijardi

Banke u Londonu
Press Association/PIXSELL
Akcija "globalna perilica". Među prozvanima je i Putinov rođak u upravi moskovske banke RBZ

HSBC, Royal Bank of Scotland, Lloyds, Barclays, Coutts i još 12 drugih britanskih banaka, doznaje Guardian, možda će se uskoro naći u situaciji da moraju istražiteljima odgovoriti zašto nisu zaustavile megaoperaciju pranja 740 milijuna dolara iz Rusije. Istragu o pranju novca zasad vode pravosudna tijela Latvije i Moldavije. Guardian navodi da je riječ o novcu ruskih kriminalaca s vezama s vladom i KGB-om.

Novinarski trojac navodi i to da posjeduje dokumente prema kojima je riječ o najmanje 20 milijardi dolara koji su proputovali iz Moskve prema Londonu od 2010. do 2014. U stvarnosti bi mogla biti riječ, navode njihovi istražiteljski izvori, o čak 80 milijardi dolara. Novac je "očito ili ukraden ili kriminalnog porijekla". Operacija u kojoj pokušavaju doći do glavnih igrača, onih koji su sve pokrenuli, vodi se pod imenom "globalna perilica".

Novac Offshore poslovanje Ekonomix Što je točno Panama Papers i što o tome morate znati...

Sustav funkcionira tako da se dvije tvrtke dogovore da lažiraju dug jedne prema drugoj i na osnovu toga, ako su dovoljno uvjerljive, novac se šalje kamo god je potrebno. 9,7 milijardi dolara na taj način je prešlo u tih nekoliko godina iz moskovske banke RZB prvo u moldavsku Moldindconbank, a odatle u Trasta Komersbank u Rigu. Što se tiče krajnjih korisnika usluga, sve se svodi na dobar rejting banke koja potajno obavlja pranje novca i povjerenja.

Ako, znači, netko ima novac koji je nezakonito stečen, klijent dolazi takvom bankaru, objašnjava mu da bi vrlo rado imao novac koji bi mu bio upotrebljiv na računu u nekom dijelu svijeta, gdjegod, primjerice u Hong Kongu. Bankar mu ne otkriva kako će on to obaviti, preko kakvih posrednih tvrtki i za nekoliko dana klijent na računu u npr Hong Kongu ima 96 ili 97 posto vrijednosti novca koji je uplatio bankaru. Razlika je cijena pranja novca.

Guardian navodi da je zasad riječ o oko 500 upetljanih ljudi, uključujući oligarhe, moskovske bankare, osobe povezane s FSB-om. Zasad je najviše pozicionirano ime koje se spominje Igor Aleksandrovič Putin, rođak svjetski poznatijeg predsjednika Vladimira. Igor Putin je u upravi RZB-a, jedne od moskovskih banaka koju istražitelji optužuju za sudjelovanje u pranju novca.

Brdo novca | Author: US department of justice US department of justice
Dokumenti do kojih je Guardian došao preko OCCRP-a i uz pomoć Novaye Gazete navode 70.000 bankovnih transakcija, od kojh je 1920 išlo preko britanskih banaka, 373 preko američkih, dok je lavovski dio išao preko off-shore "poreznih rajeva", zapravo odavno sumnjivih mjesta za pranje novca i poreznu utaju. Navodi se čak 96 zemalja svijeta, svaka druga, kao mjesta kroz koja se provlači sav taj globalno prani novac, od čega na Veliku Britaniju otpada 738,1 milijun dolara.

Najumiješanija banka je HSBC sa 545,3 milijuna dolara gotovine, uglavnom kroz svoju filijalu u Hong Kongu. Slijedi Royal Bank of Scotland sa 113,1 milijunom dolara, no tu je skandal još i veći jer je 71-postotni vlasnik te banke Velika Britanija. Guardian je poslao upite svim britanskim bankama i nijedna od njih nije zanijekala autentičnost dokumenata kojima raspolažu. Samo, svaka redom je inzistirala na tome da "primjenjuju najstroža pravila protiv pranja novca".

Ono što je problematično jest međutim to što svi ti mehanizmi banaka padaju u vodu pod pritiskom milijardi transakcija tijekom godine, banke naprosto provode puno više transakcija nego što su u stanju provjeriti.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.