Top News
16897 prikaza

Novi ambasador SAD-a: Hrvatska je u Aziji

Julieta Valls Noyes i Robert Kohorst
Twitter
Predstavnik američkih interesa u Zagrebu veliki je poduzetnik, ali otvoreno je pitanje koliko lako će se prebaciti u diplomatske vode

Robert Bob Kohorst jedan je od najvećih američkih poslovnjaka u poslovima s nekretninama, ljubitelj je golfa, blizak je predsjedniku Donaldu Trumpa, poznat je i po dosta desnim stavovima i ono što je za Hrvatsku dosta važno - novi je američki veleposlanik u Hrvatskoj.

Na toj je poziciji zamijenio Julietu Valls Noyes, a zanimljivo je kako Kohorst nikad nije radio ništa što ima veze s diplomacijom, i bit će zanimljivo vidjeti kako će se snaći na svojoj poziciji u Hrvatskoj. Tijekom saslušanja, možda bi bilo bolje reći razgovora za posao, pred senatskim odborom za vanjske poslove, dogodio mu se popriličan gaf. Naime, odgovarajući na pitanje o važnosti Hrvatske i Srbije za stabilizaciju odnosa u regiji, Kohorst je rekao: "Hrvatska je dugogodišnji saveznik SAD-a, veliki pobornik NATO-a i izvor stabilnosti u jugoistočnoj Aziji". Svjedočenje možete pogledati na stranicama Odbora, a Kohorstova kontroverzna izjava počinje oko 23:40 minute.

Trumpovi donatori

Tako je Bob postao još jedan u nizu Trumpovih prijatelja i donatora koji je dobio utjecajnu i moćnu poziciju veleposlanika i predstavnika američkih interesa. Tamošnji mediji nedavno su pojasnili da SAD ima dvije vrste veleposlanika: karijerni diplomati i predsjednički prijatelji. Prijatelji svoje pozicije dobivaju na lagodnim pozicijama gdje se ne očekuje da nešto previše rade, a ni njihov utjecaj nije prevelik. Teško je očekivati od nekoga tko je po prvi put ušao u diplomatske vode da zna koga treba zvati kad se dogodi neki problem ili kad mu trebaju neke informacije. S druge strane, karijerni diplomati poznaju sve bitne ljude koji mogu riješiti sve. Bob, bez obzira na njegove milijune, nije takav čovjek.

Upravo zbog toga bismo mogli govoriti o marginalizaciji Hrvatske kad je riječ o našem "velikom prijateljstvu s SAD-om". Od predsjedničkih prijatelja očekuje se da organiziraju domjenke, naslikavaju se po političkim krugovima i ne zabrljaju previše tijekom mandata svog prijatelja u Bijeloj kući.

Prema još uvijek nepotvrđenim informacijama, Bosna i Hercegovina bi, za razliku od Hrvatske, trebala dobiti karijernog diplomata. I to kakvog karijernog diplomata. Naime, srpski Blic nedavno je objavio da će mjesto američkog veleposlanika u Sarajevu dobiti Brian Hoyt Yee, nekadašnji stručnjak za Balkan u američkom ministarstvu vanjskih poslova koji još od 1993. godine obnaša različite funkcije po regiji.

Uspjeh za uspjehom u poslu

Ono što se Bobu mora priznati je da mu je biografija puna "k'o šipak" uspjeha u poslovnom svijetu: 

bio je direktor tvrtke United Investors Real Estate, generalni partner u kompaniji United Investors Growth Properties, a trenutno je i direktor u maloj banci Professional Business Bank iz Kalifornije. Devedesetih godina bio je direktor u Shark Golfu, koja inače proizvodi golfersku opremu omiljenu Donaldu Trumpu. Bio je i direktor u Maqueraede Internationalu što se bavi proizvodnjom kostima za Dan vještica. 

Kohorst je završio studij računovodstva u Daytonu, doktorirao je pravo na Sveučilištu u Michiganu, a u Bijeloj kući ističu da je pomagao brojnim javnim i obrazovnim institucijama. Veliki je i donator Republikanske stranke, kojoj je samo u jednoj godini dao 600.000 dolara. Donaldu Trumpu je za kampanju donirao 194 tisuće dolara, a novac je donirao i Mittu Romneyu 2012. kada se natjecao za predsjedničkog kandidata. Kao i Bob, tako i njegova supruga Shelley Allen također izdašno donira Republikansku stranku. Oboje su dali po 50.000 dolara Romneyu, a njihov novac su dobili i Marc Rubio i Ted Cruz.

Kohorst ima dva sina, Kevina i Matta i oboje rade u Everest Propertiesu.

Glavna Kohorstova kompanija, Everest Properties, navodi kako je uložila više od 200 milijuna dolara u 650 nekretninskih projekata te kako im portfelj danas vrijedi oko pola milijarde američkih dolara. Hvale se time da su uvijek spremni pomoći investitorima koji žele prodati neku nekretninu da bi došli do novca, objavio je Tportal.

Kohorstov Everest Properties, jedna je od najvećih američkih tvrtki koje se bave iznajmljivanjem stanova i skladišta, kao i kupnjom i preprodajom zemljišta za razne svrhe.

Njegova je tvrtka bila pod udarom kritika jer je Everest zaradio milijune u jeku krize kada su Amerikanci na rubu bankrota u bescjenje prodavali kuće i stanove kako bi preživjeli i vratili dugove.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Dramalj 13:15 12.Siječanj 2018.

    novinar je toliko glup i tendenciozan da nije niti shvatio što je novi ambasador rekao: " Hrvatska je dugogodišnji saveznik SAD-a, veliki pobornik NATO-a i izvor stabilnosti u jugoistočnoj Aziji" !!! On nije rekao da je HRVATSKA u Aziji, već ... prikaži još!ć je jasno i gasno rekao da je saveznik i izvor stabilnosti u Aziji, a to treba PROČITATI, kao saveznik USA u Afganistanu, gdje svojim višegodišnjim djelovanjem i jest IZVOR stabilnosti u toj zemlji. Samo, novinar treba biti prvo prosječno inteligentan !

  • vjaceslav 08:45 12.Siječanj 2018.

    iz '80ih godina ostalo mi je u sjećanju reakcija taksiste iz kanadskog grada halifaxa, kada smo mu rekli da smo iz jugoslavije "pa zar vi niste crnci?"

  • jluci82 18:44 11.Siječanj 2018.

    Djelomično točno.Geopolitički u Europi,a geografski u EuroAZIJI(naziv za zemljanu masu-može se smatrati jednim kontinentom,pošto je jedna zemljana masa).