Top News
4467 prikaza

Američki diplomati: Što će Trump s Hrvatskom?

Yee Hoyt - nekadašnji zamjenik veleposlanika Sjedinjenih Americkih Drzava
Tomislav Miletić/PIXSELL
Hoyt Yee boravioje dva dana u Hrvatskoj, te se sastao s predstavnicima ureda premijera i predsjednice

Hoće li se išta u američkoj politici prema jugoistočnoj Europi, uključujući i Hrvatsku, promijeniti kada kontroverzni izabrani predsjednik Donald Trump, 20. siječnja 2017., uđe u Bijelu kuću, upitali smo zamjenika pomoćnika državnog tajnika američkog State Departmenta Hoyta Briana Yeea. Ni njemu, glavnom Kerryjevom operativcu za cijelu ovu regiju, nije sasvim jasno što bi se moglo dogoditi kad krenu politike nove Trumpove ekipe.

"Ne mogu govoriti u ime nove administracije", diplomatski se ogradio Yee ispred nekoliko znatiželjnih novinara hrvatskih redakcija koji su s njim danas oko pola sata razgovarali u hotelu Esplanade. "Radim za državnog tajnika Kerryja i predsjednika Obamu i jasno nam je rečeno da, a najkraće do 20. siječnja sljedeće godine, moramo snažno nastaviti s politikama koje su implementirane zadnjih osam godina." Yee, po svojoj formacijskoj poziciji u State Departmentu, detaljno je upućen u sve detalje strategije SAD-a prema vladi u Zagrebu i sigurno je, sudeći po njegovoj biografiji, znanjima i iskustvima, jedan od presudnih ljudi za njezino definiranje.

No, valjaju se nova vremena i što sad? Hoyt Yee ima objašnjenje. "Uvjeren sam da se politika SAD-a prema jugoistočnoj Europi, najmanje zadnjih 20 godina, temelji na konsenzusu demokrata i republikanaca o glavnim američkim interesima u ovoj regiji". Oni se mogu, vrlo kratko i precizno, sažeti u tri osnovna pojma: stabilnost, sigurnost i napredak. A poruka je sljedeća. "Ne mogu, ne mogu (nije pogreška, dva puta je ponovio) zamisliti novu predsjedničku administraciju kako različito interpretira ili vjeruje da spomenuti interesi više ne vrijede. Vrlo je vjerovatno da će vaši i naši interesi ostati nepromijenjeni." 

Hoyt Yee boravio je dva dana u Hrvatskoj. To je dio njegove turneje po regiji. Sastao se s Davorom Božinovićem, šefom Plenkovićeva ureda i predstavnicima Ureda predsjednice. Čini se i da je nedavno povećanje proračuna za obranu, unatoč ranijem smanjenju, na tragu američkih zahtjeva za jačanjem kapaciteta i ispunjavanjem minimuma od 2 posto BDP-a za obranu. Hoyt je iz Zagreba otputovao u BiH.                 

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.