Top News
2954 prikaza

Novi dokazi: HDZ živi na ruskom nuklearnom novcu

Tomislav Karamarko
Sanjin Strukić (PIXSELL)
Nacional je otkrio da je Oksana Dvinski donirala 2,6 milijuna kuna HDZ-u za IFO-ov gospodarski program. A to je tek vrh sante leda

Na kraju će se po tko zna koji put kompletan vrh HDZ-a zaklinjati da nitko od njih pojma nije imao o ničemu. Posljednji skandal u vezi te stranke na svjetlo dana izvukao je aktualni Nacional, otkrivši da je toliko opjevani gospodarski program HDZ-a, koji je za stranku izradio bavarski institut IFO, plaćen novcem koji jako miriši na ruski nuklearni lobi.

Nacional je otkrio da je njemačkom ekonomskom institutu bliskom CSU-u, HDZ za program platio 2,6 milijuna kuna. HDZ je plaćanje proveo preko svoje Zaklade hrvatskog državnog zavjeta, a novac potječe od Zaklade Nova pokoljenja. I tu dolazimo do ključnog trenutka o kojem je Express često pisao od samih početaka skandala s umiješanošću Karamarkovih i ruskog Rosatoma u projekt nuklearke u Finskoj Fennovoima.

Tomislav Karamarko | Author: Sanjin Strukić (PIXSELL) Sanjin Strukić (PIXSELL)

Zaklada Nova pokoljenja registrirana je na adresi Zagrebačka cesta 192 Zagreb i vodi je Oksana Dvinski. Express je u nekoliko navrata pisao da na toj istoj adresi Oksana Dvinski vodi ili je tijekom proteklih nekoliko godina kao direktorica vodila još cijeli niz tvrtki s prefiksom Titan, kao i opjevanu Migrit solarnu energiju.

Migrit solarna energija je malo poduzeće s temeljnim kapitalom od pukih 21.000 kuna, za koju osim gradnje solarne elektrane u Orahovici iz 2012. malo tko ima pojma čime se ona godinama bavi i da je u 2014. imala dobit od 158.000 kuna. Takva tvrtka namjerila je prošle godine otkupiti devet posto udjela u projektu gradnje nuklearke u Finskoj snage 1200 MW, otprilike upola snažnijoj nego što je NE Krško.

Riječ je bila o nešto manje od 160 milijuna eura, o iznosu za koji je Oksana Dvinski, nakon što je prozvana, tvrdila da će biti pokriveno kreditima.

Međutim, proteklih godina isti iznos tvrtke iz grupe Titan, koje je redom vodila baš ona, i to sve iz dvosobnog ureda na Zagrebačkoj cesti 192, u nekoliko su navrata najavljivale kao investiciju u razne turističke projekte.

Stjecao se dojam da je riječ o konkretnoj hrpi novca koja samo čeka da je netko upotrijebi na opću korist. I ništa od toga ne bi bilo sporno, da nije bilo pozadine priče o finskoj nuklearci.

U projekt Fennovoima, vrijedan najmanje 6,5 milijardi eura, još 2007. ušli su njemački energetski div E.ON i nekoliko finskih tvrtki. I sve je bilo super dok 2015. E. ON nije izišao iz projekta jer je doma u Njemačkoj stao proživljavati pravi nuklearni debakl sa zatvaranjem nuklearnih elektrana.

Kao spasonosno rješenje pokazao se Rosatom, koji je uskočio na to mjesto. Ali se potom otvorio novi problem, jer je time udio kapitala izvan EU postao veći od 40 posto.

I onda, nevjerojatno sretnim slučajem, pojavila se opskurna mala tvrtka iz najnovije članice EU-a, Hrvatske, koja ima baš 160 milijuna eura. Jedino što se ubrzo pokazalo da tvrtka Oksane Dvinski operira ruskim novcem, barem tako je zaključio finski parlament i sve zaustavio.

Oksana Dvinski | Author: Marko Lukunić (PIXSELL) Marko Lukunić (PIXSELL)

U igri su bile ogromne stvar, da Rosatom svoju tehnologiju na sporedna vrata unese u europsko energetsko tržište. Apsolutno ništa ilegalno, odličan primjer tržišne utakmice i geostrateških nadigravanja. Jedini problem je bio u tome što se ruski novac kao udio Migrit solarne energije htio prikazati kao hrvatski kapital, što nije bilo točno, što je bila čista podvala.

A Oksani Dvinski u tome je pomagala Ana Karamarko kao višegodišnja voditeljica njenih korporativnih odnosa s javnošću preko svoje tvrtke Drimia.

Ni Tomislav Karamarko se nije libio pozabaviti se nuklearnom finskom avanturom Oksane Dvinski, pa su tako 3. srpnja 2015. i Tomislav i Ana Karamarko putovali istim letom za Helsinki s direktoricom Dvinski koja je u glavnom gradu Finske imala zakazano dokazivanje Fincima da je njen novac hrvatski, a ne ruski.

I opet, u svemu tome nije ništa ilegalno, ali jest politički užasno kompromitirajuće to što se stalno i iznova pokazuje da je HDZ godinama bio temeljito impregniran novcem kojim se isključivo pokušavaju progurati neki konkretni gospodarski interesi.

Mihail Gucerijev | Author: Željko Lukunić/PIXSELL Željko Lukunić/PIXSELL

Tako je ispalo da je Oksana Dvinski društvo Karamarkovima radila u izbornoj noći. Pokazalo se i to da je tvrtke koje je vodila Oksana Dvinski u kratkom pohodu na Hrvatsku preuzeo poslovni imperij milijardera Mihail Gucerijev, 16. najbogatiji Rus, koji je 2012. doputovao u posjet Zagrebu.

Ne kao turist, nego kako bi svjedočio u korist Ive Sanadera da novac kojem je hrvatsko pravosuđe ušlo u trag nije bio MOL-ov mito, nego njegov novac za guranje projekta Družbe Adria. Sud mu nije povjerovao.

Oksana Dvinski je, inače, HDZ-ovu Zakladu hrvatskog državnog zavjeta preko svoje zaklade donirala u još najmanje dva slučaja. Osim onog s plaćanjem IFO instituta za potrebe HDZ-ovog gospodarskog programa.

Konačno, odavno je poznato da je preko svoje tvrtke Titan nekretnine direktno donirala HDZ-ovu predizbornu kampanju. I koliko god se tada možda i činilo da je riječ o pametnoj političko-poslovnoj investiciji, sada se pokazuje da je ulaganje stotina tisuća kuna u HDZ bilo krajnje promašena investicija.

 • Važna obavijest
  Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
 • Dosta 20:31 12.Srpanj 2016.

  Gdje im je kraj,kriv je onaj kome se dokaže,poznata HDZ.eova mantra.

 • Avatar una1
  una1 17:17 12.Srpanj 2016.

  Baš lijepo,baš transparentno,bez mrlje...............za sve je to kriv SDP-e,ehehee...