Top News
11219 prikaza

Novi prebjeg u Saboru: Hrelja napušta SDP

Silvano Hrelja i Zoran Milanović u Saboru
Patrik Macek/ PIXSELL
Andrej Plenković sada ima doista tanku većinu u Saboru, a nada su mu i dalje prebjezi iz nekih većih opozicijskih stranaka

Dosadašnji vjerni SDP-ovi koalicijski partneri iz Hrvatske stranke umirovljenika okrenuli su se premijeru Andreju Plenkoviću i odlučili podržati njegove nove ministre o kojima će se uskoro glasati. - Novi izbori ne bi donijeli ništa novo. Živi zid bi mogao dobiti par mandata više, Most nekoliko manje, HDZ bi se raskolio na ultra desno i umjereno desno krilo, a naša koalicija SDP, HSS i HSU dobila bi nešto manje. HNS bi također dobio nešto manje. Ništa značajno ne bi se dogodilo i opet bismo se prebrojavali na isti način kako se to i sada radi - prenosi Jutarnji list izjavu Silvana Hrelje.

Tim glasom je HDZ stekao minimalnu većinu u Saboru, naravno, pod uvjetom da nitko od dosadašnjih zastupnika ne promijene mišljenje o Plenkoviću kao premijeru ili nekom od ministara. Svjestan je toga i premijer zbog čega je još jučer preko Večernjeg lista ponudio suradnju HNS-u, IDS-u i HSS-u koji mu mogu osigurati itekako stabilnu većinu. 

Tijekom dana stiglo je priopćenje i iz same stranke umirovljenika gdje oštro demantiraju Jutarnji list i kažu: "Hrvatska stranka umirovljenika nije spremna na neviđeno podržati formiranje vladajuće većine za koju nije jasno tko je čini i koji joj je program, kako tendenciozno sugerira naslov u jednim dnevnim novinama".

Andrej Plenković i Martina Dalić u Saboru | Author: Patrik Macek (PIXSELL) Patrik Macek (PIXSELL)

"Što se tiče HDZ-a, ne vidim ništa sporno u razgovoru s parlamentarnim strankama. Naprotiv, mislim da je zrelo raspoloženje i na Nacionalnom vijeću i u Predsjedništvu za razgovore. Kada pogledate strukturu HDZ-ovih partnerstva na lokalnim izborima vidjet ćete razne kombinacije", rekao je Plenković.

Međutim, ostaje doista neodgovoreno pitanje hoće li bilo koja od te tri stranke podržati Plenkovića. Boris Miletić, šef IDS-a, otvoreno je rekao da ga ne zanima koalicija s bilo kojom strankom s hrvatske desnice i to je stav kojeg imaju već dulje vrijeme. Otkako je Krešo Beljak preuzeo HSS i oni iskazuju takve stavove, iako bi neki poput Stipe Gabrića podržali suradnju s HDZ-om, Beljak se i dalje tome odupire.

Odluka pada na HNS i njihovih 9 saborskih ruku. Oni mogu donijeti Plenkoviću novu većinu, ali vodstvo se i dalje protivi tome. Ako nas je slučaj Tomislava Sauche i njegove promjene mišljenja naučio išta, to je da znamo stavove političara tek kad dođe red na glasanje. Prave stavove HNS-a i HSS-a saznat ćemo tek kad Plenković predloži nove ministre koji će popuniti upražnjena mjesta nakon raspada suradnje s Mostom.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Severino 22:33 29.Svibanj 2017.

    KOMENTIRATI TAJ LIJEVI DESNI LJUDSKI ŠLIJAM U HRVATA MOGUĆE JE JEDINO HITLEROVIM RIJEČNIKOM : DOBRI SU ZA ČUVANJE TUĐIH MOČVARA.