Top News
197 prikaza

Novinar tajno među teroristima: Ti ljudi nemaju pojma što žele

ISIL
Youtube
Pola godine ih je tajno snimao kamerom i sada sve objavio na televiziji

Francuska TV postaja Canal+ objavila je u ponedjeljak dokumentarac o novinaru koji se prošlog ljeta ubacio u redove ISIL-ovih terorista koji su planirali napad u Francuskoj. Nakon pola godine koliko je proveo s njima, njegov glavni zaključak je bio da je riječ o "izgubljenim, frustriranim, suicidalnim mladićima kojima je lako manipulirati".

"Jedna od glavnih stvari koje sam primijetio kod njih jest da kod njih nisam uočio nikakav islam, nikakvu težnju da na bilo koji način unaprijede svijet", kazao je. U dokumentarcu koji je nazvao "Alahovi ratnici" novinar koji se pojavio pod pseudonimom Said Ramzi, otkrio je da ih je upoznao preko Facebooka, te da ih je snimao skrivenom kamerom na sastancima uoči planiranja napada na jedan noćni klub.

Bila je riječ, rekao je, o mreži od 10 pripadnika koju je predvodio izvjesni 20-godišnji Ossama. Taj mladić, nastavio je, iza sebe je imao katastrofalni životni put. Prvo ga nisu primili u francusku vojsku, da bi se potom pronašao u sotonizmu i utapao životne frustracije u alkoholu. I tako sve dok nije otkrio radikalnu verzju islama. Pet mjeseci proveo je u zatvoru, jer su ga vlasti uhvatile u pokušaju priključivanja ISIL-u, no on je po izlasku iz zatvora ipak uspio ući u terorističku grupu.

Snimke u dokumentarcu pokazuju koliko je riječ o mladićima indoktriniranim preko granice ridikuliziranog. Zaklinjali su se da će Francuze ubijati u tisućama, tvrdili su da je Zapad u ratu s islamom, da ih u raju čekaju supruge sa slugama i krilatim konjima ukrašenima zlatom i rubinima. Maštali su o tome da sruše putnički avion pri slijetanju u Pariz.

Pritom su novinara nagovarali na "put prema raju", odnosno na samoubilački napad. Novinaru je cilj bio objasniti što se to događa u umovima onih koji pristupe ISIL-u. Na kraju je otkrio ne samo to, nego i da napade nisu pripremali sve dok ne bi primili odobrenje od Abua Suleymana iz Raqe u Siriji, Francuza o kojem je Express nedavno pisao kao o čovjeku koji se u redovima terorista munjevito uspeo i koji danas vodi ISIL-ov odjel za terorističke operacije.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.