Top News
115 prikaza

Novo izdanje konferencije 'Bolje obrazovanje, bolja Hrvatska': Zašto je važno pričati o STEM-u

1/4
PIXSELL
Učiteljica Sandra Vuk i predavačica na FER-u Ana Sović Kržić govorit će na panelu 'Trending #digitalizacija znanja: Što su obrazovanju donijeli korona i online nastava', 5. travnja u Zagrebačkom inovacijskom centru

Nastava na daljinu i novi način rada zatekao je mnoge nespremne, ali ne i učiteljicu Sandru Vuk. Do sada je educirala oko 13.000 nastavnika za provođenje nastave na daljinu, a webinare je održavala čak i u vrijeme potresa u Zagrebu, i to sve volonterski, u svoje slobodno vrijeme.

 

 | Author: PROMO PROMO

- Stalno sam se trudila uvoditi novitete. Ono što vidim vani ili neko iskustvo s vanjskih webinara nastavila sam primjenjivati u Hrvatskoj, ali bila je velika zapreka što su mene svi doživljavali samo kao učiteljicu razredne nastave, a sad se s Webučionicom sve to okrenulo - ispričala je Sandra Vuk, koja je u vrijeme prvog lockdowna u samo dva dana nakon obavijesti o prelasku na online nastavu održala po šest webinara. Njezin inovativni pristup i korisnost Webučionice prepoznali su mnogi. Prate je i u Latviji i Litvi, Njemačkoj, Mađarskoj, Sloveniji, pa čak postoji interes i u SAD-u.

 | Author: Goran Stanzl/PIXSELL Sandra Vuk Goran Stanzl/PIXSELL

Tisuće učitelja na webinarima

Zbog svega što je napravila za svoje učenike i kolege, te zbog stalnog unapređivanja nastave, Sandra Vuk dobitnica je ovogodišnje nagrade Ponos Hrvatske, a sudjelovat će i na 7. konferenciji Bolje obrazovanje, bolja Hrvatska, 5. travnja u Zagrebačkom inovacijskom centru.

- Uz redovni posao, učiteljica sam razredne nastave i učitelj savjetnik, već više od 10 godina aktivno se bavim edukacijom odraslih (prosvjetnih djelatnika) u više područja: projektnoj nastavi, korištenju digitalne tehnologije i građanskom odgoju i obrazovanju.
Posebno sam se specijalizirala za stručna usavršavanja koja su uvijek barem dva koraka ispred stručnih usavršavanja ostalih državnih institucija koje su to obavezne činiti - ističe Sandra Vuk, koja je 2018 počela graditi projekt Webučionica.

- Naravno nisam u tome sama. Lock down i 16. ožujka 2020. dočekujemo s nizom webinara cijeli vikend gdje kolege umirujemo i na neki način dajemo preporuke alata za određene elemente, dajemo im upute koje metode koristiti i kako se obraćati učenicima u toj situaciji. Doživljavamo ogromnu posjećenost, webinare posjećuje od 700 do 1000 ljudi (po jednom webinaru) - ističe ona.

Sve je više djevojaka u STEM-u

Na panelu "Trending #digitalizacija znanja: Što su obrazovanju donijeli korona i online nastava", uz Sandru Vuk, o svojim iskustvima u radu sa studentima govorit će nam i Ana Sović Kržić, predavačica na FER-u te predsjednica Hrvatskog robotičkog saveza. Ona ističe kako su na tom fakultetu u posljednjih desetak godina uveli upravo predmete koji omogućuju studentima da nauče prezentirati svoj rad. A posebno je važno istaknuti kako u STEM ulazi sve više djevojaka.

 

 | Author: Goran Stanzl/PIXSELL Ana Sović Kržić Goran Stanzl/PIXSELL

- Na FER-u sad već upisuje oko 30% djevojaka i pri upisima primjećujemo da one postižu puno  na državnoj maturi. U zadnje vrijeme zapošljavamo sve više kolegica, jer su uporne, kad prime nešto, to i završe - kazala je Ana Sović Kržić na konferenciji Škola budućnosti u listopadu.

O tome je li obrazovni sustav spreman osposobiti mlade za poslove budućnosti te koje sve promjene i zakonske regulative u obrazovnom sustavu startaju već od jeseni razgovarat ćemo na četiri panela, uz dva predavanja i prezentacije.

Pridružite nam se 5. travnja u Ziceru Zagrebačkog velesajma od 9 sati i na našim digitalnim platformama. Prijavite se na www.boljeobrazovanje.hr

Partneri projekta su Europska Komisija, Hrvatska akademska i istraživačka mreža - Carnet, FINA, Erste, Končar i Stega tisak, a projekt podržavaju Zicer, FOI i FER.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.