Top News
4470 prikaza

Novost: Uređaji se neće smjeti kvariti kad istekne garancija

Perilica rublja
Getty images
Proizvođači su dobili nove standarde - uređaji moraju trajati duže, ali ne samo to...

Kućanski aparati uskoro će se moći puno lakše i jednostavnije popraviti zahvaljujući novim standardima koje je donijela Europska unija. Od 2021. godine proizvođači će morati proizvoditi dugotrajnije uređaje, a rezervni dijelovi za njih morat će biti dostupni na tržištu barem deset godina. Pravila se odnose na frižider i perilice rublja i suđa.

Nova pravila su donesena nakon što su brojni korisnici iz Europe, ali i SAD-a uložili brojne žalbe zbog uređaja koji se počinju kvariti čim im istekne garancija. Vlasnici u tim slučajevima obično ne mogu uređaje popraviti sami niti mogu naći nekoga tko će im to popraviti za pristojnu cijenu, pa su prisiljeni kupovati nove uređaje.

Osim što je takva praksa za kupce skupa, ona ujedno proizvodi gomilu bespotrebnog otpada, te potiče globalno zatopljenje preko stakleničkih plinova koje proizvode tvornice prilikom procesa proizvodnje novih uređaja.

Prema novim standardima Europske komisije, piše BBC, proizvođači će morati proizvoditi rezervne djelove koji će biti dostupni profesionalnim servisima, što se nije svidjelo ljudima koji su pokrenuli cijelu kampanju, jer smatraju da moraju biti dostupni i kupcima samih uređaja. Proizvođači pak s druge strane tvrde da bi to bio sigurnosni problem ako se s djelovima nestručno rukuje, pa su zato obavezni osigurati zamjenu djelova preko privatnih profesionalaca.

Osim dugotrajnijih proizvoda i dostupnosti rezervnih djelova, nova pravila uključuju propise kako bi uređaji bili energetski učinkovitiji. Zvjezdice i plusevi kojima se uređaji danas označavaju će se rekategorizirati. Trenutne regulative su zastarjele i više od 55 posto perilica rublja u EU označeni su kategorijom A+++.

Rekategorizacija će na taj način od 2030. godine u Europi donijeti uštede od 20 milijardi eura na računima za struju, što je otprilike pet posto ukupne potrošnje struje.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.