Top News
1603 prikaza

Obavještajci: "Trump uopće ne razumije rusku prijetnju"

Donald Trump
REUTERS
Danima nakon objave nevjerojatno kontroverznih materijala o skorašnjem američkom predsjedniku, reakcije i protureakcije dolaze iz svih dijelova društva

Nekadašnji britanski obavještajac Christopher Steele istraživao je Donalda Trumpa i njegove navodne veze s Kremljem. Kako piše Independent, bio je toliko zabrinut otkrićima da je pristao raditi bez plaće, a sve je ispričao i američkom FBI-u ali i britanskim obavještajnim službama.

Obavještajni izvori kažu da je bio toliko frustriran nemarom američkih kolega da je počeo gotovo očajavati. U nekoliko navrata je preklinjao FBI da uradi išta kako bi potvrdio neke stvari koje je on otkrio, ali FBI se u to vrijeme bavio istragom Hillary Clinton i njenih e-mailova. Tek nekoliko dana prije američkih predsjedničkih izbora James Comey rekao je da će opet istraživati neke nove e-mailove na nekim novim računalima.

Nakon neočekivane Trumpove pobjede na predsjedničkim izborima, Steele je počeo razgovarati i s novinarima kako bi napokon izišlo u javnost sve što je otkrio u nadi da će napokon netko s više resursa početi istraživati Trumpove ruske veze. Steelove materijale je na kraju John McCain osobno predao Comeyu kako bi bio siguran da će dospjeti u prave ruke.

James Comey FBI | Author: Reuters/Pixsell Reuters/Pixsell

Skraćena verzija materijala dospjela je na stol i Baracku Obamu i samom Trumpu, ali Trump je kasnije govorio da se ne sjeća bilo kakvih materijala i decidirano odbacuje bilo kakve optužbe spomenute na tridesetak stranica materijala.

Reakcije se ne stišavaju čak ni danima nakon objavljenih materijala, a kritike i riječi podrške dolaze sa svih razina i iz svih područja. Legendarni novinar Bob Woodward, jedan od zaslužnih za razotkrivanje afere Watergate, kaže da je čitav dokument smeće. "Nikad nije trebao završiti kao dio obavještajnog izvještaja na predsjednikovu stolu", ispričao je za Fox news slavni novinar.

Legendardni novinar Bob Woodward | Author: MIKE SEGAR/REUTERS/PIXSELL MIKE SEGAR/REUTERS/PIXSELL

Zanimljivo je da njegov bivši kolega s istrage oko Watergatea, Carl Bernstein, nikako se ne slaže s takvim tezama. "Činjenice kažu da su šefovi obavještajni službi SAD-a vidjeli materijal, bili uvjereni da mu treba posvetiti pažnju i bili su uvjereni da bi trebalo obavijestiti trenutačnog i skorašnjeg predsjednika", rekao je Woodward za CNN.

Trump je, preko Twittera naravno, napao i medije i obavještajne službe za širenje lažnih vijesti: "Obavještajci su pogriješili, a ljudi kada pogriješe se moraju ispričati. Mediji se isto moraju ispričati". Trump je također usporedio objavljivanje tajnog dosjea s postupanjem obavještajaca u nacističkoj Njemačkoj.

Uskoro bivši šef CIA-e John Brennan oštro je kritizirao Trumpa zbog takvih izjava. "Strašno mi to smeta. Nema smisla da Trump upire prst u obavještajnu zajednicu zbog curenja informacije koje su već bile javne", rekao je Brennan za CNN.

On je upozorio da će Trump uskoro zasjesti u Bijelu kuću gdje će morati pažljivije pričati i znatno opreznije istupati. "Ako on nema povjerenja u obavještajce, kakve poruke to šalje našim saveznicima, ali i našim protivnicima. Mislim da on uopće ne razumije rusku prijetnju", rekao je Brennan.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.