Top News
8942 prikaza

Objavljen video zadnje borbe ISIL-ovih džihadista

Pripadnik snaga iračke vojske drži u rukama zarobljenu zastavu ISIL-a
THAIER AL-SUDANI/REUTERS/PIXSELL
Video prikazuje sirijske snage koje vode u istočnoj Siriji završnu bitku protiv ISIL-a

ISIL vodi zadnje bitke prije kompletnog poraza. Snimke koje je snimio freelance snimatelj Gabriel Chaim i koje je prikazao CNN ipak govore da i dalje vode ogorčenu bitku protiv sirijskih postrojbi Bashara al Assada. Ipak Sirijci vjeruju da je ovo posljednja velika bitka.

ISIL vodi svoju posljednju bitku prije potpunog sloma kalifata. Borba se vodi oko posljednje enklave koja je i dalje pod kontrolom ISIL-a. Riječ je o okolici grada Deir ez Zur.

ISIL je okružen snagama kurdske i arapske vojske, potpomognute specijalcima iz SAD-a, Velike Britanije i Francuske. Iako su već u rasulu, sange ISIL-a i dalje je teško slomiti jer se služe prokušanom taktikom postavljanja nagaznih mina, akcijama samoubojica, kao i ljudskim štitom.

Sirijske snage u subotu, 9. veljače, pokrenule su ofanzivu pokušavajući protjerati oko 600 boraca ISIL-a s područja površine oko 4 četvorna kilometra u selu Baghouz u blizini iračke granice, na istočnoj obali Eufrata.

Glasnogovornik sirijskih snaga Mustafa Bali u videu pokazuje zastavu ISIL-a i kaže kako je kalifat gotov. ISIL neprestano uzvraća protunapadima, a sirijske snage uzvraćaju raketama i zračnim, ali i izravnim napadima. Na snimci se vidi i sirijska vojska koja se tijekom noći priprema za napad. Ispred njih teren od nagaznih mina čisti bager.

Iako je tijekom tjedna iz enklave izbjeglo oko 1500 civila, još ih je jako mnogo u Baghouzu, a upravo njih koriste ISIL-ovci kao ljudski štit, što združenim snagama otežava posao.

U svakom slučaju, vjeruje se da su snimke koje je u petak objavio CNN, posljednji video-dokument borbi protiv vojske fanatika koji su u posljednjih sedam godina počinili zvjerske zločine.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.