Top News
8851 prikaza

Očajni ISIL-ovci predaju se pred hrvatskim oružjem

Irački vojnici slave poraz ISIL-a
screenshot/youtube
Proizvod karlovačkog HS-produkta u raširenoj je uporabi među iračkim snagama

Borba protiv Islamske države u sjevernom iračkom gradu Hawiji su završene, a stotine džihadista predali su se vladinim snagama, javljaju svjetski mediji.

Iako su se ranije zaklinjali na borbu do smrti, džihadisti su se masovno predali i odvedeni su u kurdski centar za ispitivanje na sjeveru Iraka. Gubitak ovog velikog uporišta označio je veliki poraz ekstremističke grupe, čiji su borci često birali samoubojstvo umjesto predaje, piše srpski Kurir.

ISIL još uvijek kontrolira sela zapadno od Hawije i koriste autobombe u napadima na vladine snage. Također su zapalili izvore nafte kako bi otežali zračne napade na svoja okolna uporišta. Lokalno stanovništvo je pozdravilo napredak vladinih snaga i zahvalilo im na oslobađaju.

Otkako je počela borba za ovo područje, službenici su objavili da se predalo više od 200 džihadista. ISIL sada kontrolira samo manja područja uz granicu Iraka i Sirije. Vladine snage su izjavile da su spremni za posljednju borbu protiv terorista u Iraku.

U borbama su sudjelovale i jedinice iračkog ministarstva unutarnjih poslova pod nazivom Jedinice za brza djelovanja (Emergency Response Division) naoružane hrvatskim puškama VHS-2.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.