Top News
286 prikaza

OECD Britancima: Izađete li iz EU, gubit ćete po jednu plaću

Zastava Velike Britanije
Youtube
Britanski euroskeptici užasavaju se ovakvih istupa jer to smatraju vanjskim pritiskom na izražavanje demokratske volje britanskih građana

Organizacija za europsku sigurnost i razvoj (OECD) izračunala je da će Britanci, ukoliko na referendumu 23. lipnja izglasaju izlazak iz EU-a, svake četiri godine izgubiti po jednu plaću. Točnije, ako se Britanci odluče za Brexit, svaki pojedini građanin izgubit će na porezima jedan mjesečni dohodak svake četiri godine, i tako sve do 2020., 2023. ili 2030., ovisno o računanju.

Procjene britanskog ministarstva financija još su gore. Ono smatra da bi Brexit svako britanskog domaćinstvo stajao godišnje po 4300 funti, odnosno 5540 eura. OECD se prvenstveno referirao na smanjen rast BDP-a po stopi po kojoj ta organizacija predviđa da bi Velikoj Britaniji mogao uslijediti nakon izlaska iz EU-a.

Glavni tajnik OECD-a Ángel Gurría otišao je toliko daleko da je i on otvoreno upozorio Britance da ne izlaze iz Unije: "Zašto da trošimo toliko vremena, toliko truda, toliko sposobnosti, na ublažavanje loše odluke kad lošu odluku uopće ne moramo ni donijeti?"

To je još jedan u nizu apela na Britance kojim ih se odgovara od Brexit. Apele, doduše, britanski euroskeptici poput londonskog gradonačelnika Borisa Johnsona smatraju pritiskom na demokratsko izražavanje volje građana i miješanje u unutarnja politička pitanja u toj zemlji.

Ranije je već vrlo konkretno od Brexita Britance odgovarao Barack Obama. I taman kad su na njega iz protueuropskog tabora u Velikoj Britaniji osuli drvlje i kamenje, to isto je ponovila i Hillary Clinton, unatoč tome što je već mjesecima potpuno zauzeta sudbinskim predizborima Demokratske stranke za kandidata na predsjedničkim izborima u SAD-u ove godine.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.