Top News
1998 prikaza

Oliver nikad nije volio politiku, ali ona voli njega

Tjedan u Plenkijevoj Hrvatskoj
express
Veliki pjevač i umjetnik, Oliver Dragojević nije imao mira od politike ni u smrti

Teško je riječima opisati svu silinu emocija kojom je u svojoj Veloj Luci ispraćen glazbenik Oliver Dragojević. Nakon veličanstvenog ispraćaja u Splitu uz građane i stotine brodica prema Korčuli, tisuće ljudi poklonilo se i kod Oliverovog odra na mjesnom groblju sv. Roka. 

Ispraćaj je počeo u 18 sati instrumentalima Dragojevićevih pjesama koje su pratile suze okupljenih, te pjesmom 'Vrati se mili ćale', Klape Ošjak iz Vela Luke. Uz lijes su stajali članovi Oliverovih Dupina. Veliki Oliverov prijatelj fra Stipica Grgat predvodio je obred uz pratnju tamburaške glazbe i klapske pjesme. U splitskom HNK održana je i komemoracija na kojoj su se od Olivera Dragojevića oprostili njegovi najbliži suradnici. Prisutan je bio sav politički vrh te, naravno, članovi obitelji. 

Pročitajte više na: Olivera ispratili uz pjesmu i pljesak: Hvala ti za sve

Otkako je Sunčana Glavak otišla s mjesta glasnogovornice Vlade, povlače se brojna imena o njenom mogućem nasljedniku, a kako je Express pisao još u lipnju, najveće šanse imaao je Marko Milić, sin novinara Gorana Milića. Sin slavnog novinara Gorana Milića završava studij prava i poznat je kao jedan od najbližih suradnika Andreja Plenkovića. Učlanio se, naime, s 18 godina u HDZ, i to 2011., godine, u trenutku kad se znalo da ta stranka, obilježena aferama bivšeg šefa Ive Sanadera, silazi s vlasti. "Nisam gledao nikakvu korist, u pitanju su bili svjetonazorski razlozi, a ne interesi. Tata se tada složio s mojom odlukom, iako je bilo nekih njegovih prijatelja kojima moj izbor nije bio jasan. No nije se protivio", ispričao je prije nekog vremena za Express Marko Milić.

Pročitajte više na: Sin Gorana Milića je Plenkijev čovjek - sad mu je i PR

Michel Ben-Baruch je brigadni general u izraelskoj vojsci, a od 2014. godine je šef SIBAT-a, Međunarodne uprave Ministarstva obrane Izraela za obrambenu suradnju gdje je zamijenio generala bojnika Shmaya Avielija. SIBAT je agencija zadužena za podršku izraelskoj vojnoj industriji, ali i za prodaju i ugovaranje poslova s vojnom i obrambenom industrijom, te izvoz oružja s kojom je i Hrvatska sklopila posao o kupovini borbenih zrakoplova F-16. Ben-Baruch je došao u Hrvatsku u četvrtak, a u bazi na Plesu održao je kratko predavanje povodom prvog slijetanja zrakoplova F-16 Zračnih snaga Države Izrael na vojnu bazu Pleso. Zrakoplovi F-16 sudjelovat će u nedjelju i na svečanosti obljetnice vojno redarstvene akcije Oluja u Kninu.

Pročitajte više na: Ovaj čovjek nam prodaje izraelske

Uoči obljetnice akcije Oluja i oslobođenja okupiranih teritorija Republike Hrvatske razgovarali smo s ministrom obrane Damirom Krstičevićem. Krstičević je bio sudionik te akcije. I to kao zapovjednik 4. gardijske brigade koja je, kao i druge srodne postrojbe HV-a, nosila presudan teret u toj sjajnoj vojnoj pobjedi. 

Što za vas osobno, kao vojnika i zapovjednika koji je sudjelovao u oslobađanju Hrvatske, znači obljetnica vojno-redarstvene akcije Oluja? 

Oluja je zaista kruna svih pobjeda u Domovinskom ratu te simbol junaštva i zajedništva. Čekali smo taj dan, dan kad smo donijeli mir i slobodu za Hrvatsku. Znali smo da radimo nešto posebno i korisno za hrvatski narod. Domovinski rat je temelj moderne hrvatske države i iz našeg naroda je izvukao ono najbolje. Ujedinio nas je i pokazao da nema toga, kad smo zajedno i imamo zajednički cilj, što se ne može napraviti.Odajem veliku zahvalnost hrvatskim braniteljima za sve što su učinili za današnji mir i slobodu.

Pročitajte više na: "Amerikanci Oluju proučavaju na vojnim školama"

Nezavisni portal tris.com.hr donio je priču Vodičanina koji je skidao srpsku zastavu s kninske tvrđave, a danas radi na Gradskom parkingu i nema nikakvih privilegija.  Riječ je o Mariu Bilaću, pripadniku 7. gardijske brigade koja je sa snagama 4. gardijske ušla u napušteni Knin, što je simbolički značilo kraj SAO Krajine. Bilać se točno sjeća imena svojih suboraca koji su se prvi popeli na tvrđavu.

Bili su to Elvis Mihić iz Rijeke, Mario Bilać iz Vodica, Eduard Baltić iz Čakovca, Ivica Novoselec iz Zlatar Bistrice, Jasmin Hadžić iz Belog Manastira i Miljenko Hajsok iz Varaždinskih Toplica. Prema rekonstrukciji Udruge 7. gardijske brigade ‘Puma’, na visoki metalni jarbol prvi se popeo Jasmin Hadžić.   Bila je to doista zahtjevna akcija jer su oko Knina još uvijek tutjnale eksplozije granata, pa je postojala opasnost da ih neki pripadnik poražene vojske nacilja snajperom.

Pročitajte više na: Skidao srpsku zastavu u Kninu, ali neće biti na proslavi

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • vjaceslav 08:59 07.Kolovoz 2018.

    u članku, osim u naslovu, politika nigdje nije spomenuta. ili je upravo to "exspress politika"?