Top News
1522 prikaza

On je Slovenac koji će braniti hrvatske ribare u Ljubljani

Miha Kozinc - slovenski odvjetnik
Screenshot
Mogao je biti čak i veleposlanik u Hrvatskoj, ali sve pozive je odbio

Miha Kozinc zastupat će hrvatske ribare u sporovima sa Slovenijom. Čini se to kao potpuno realna odluka hrvatske strane, jer tko bolje zna slovenske sudove od slovenskih odvjetnika i šefa odvjetničke komore. A Kozinc je nekad bio najviši odvjetnik u Sloveniji. Naime, on je nekoliko godina obnašao dužnost ministra pravosuđa u dvije vlade premijera Janeza Drnovšeka. Nije se dugo zadržao u tako visokoj politici već se bacio u privatne odvjetničke vode gdje mu je možda i najkontroverzniji slučaj bilo zastupanje mlade farmaceutkinje od koje je, navodno, ljubljanski gradonačelnik Zoran Janković tražio seksualne usluge u zamjenu za zaposlenje.

Tijekom kolovoza prošle godine procurile su informacije iz tog slučaja, a ticale su se dugogodišnje policijske istrage poslovanja Jankovićevog poduzeća Electa. No, jedan je portal objavio i sadržaj tajnog praćenja Jankovića i njegovih telefonskih komunikacija, kojima se sugerira da je ljubljanski gradonačelnik zahtijevao seksualne usluge od mnogo mlađe farmaceutkinje za koju je onda posredovao pri dobivanju zaposlenja u gradskoj ljekarni kod njena direktora. Ljubljanski gradonačelnik je to oštro nijekao, a postavljao je pitanja kome odgovara curenje takvih povjerljivih informacija. 

Irfan Beširevič, "izbrisani" koji je pobijedio Republiku Sloveniju Milijuni eura Top News Slovenci još nisu riješili svoju najveću sramotu

Tužiteljstvo i državni ured za zaštitu informacija ocijenili su da objava predmeta istrage do kojih je došla policija neće djelovati na odvijanje započetih postupaka.

Kozinc, kao odvjetnik farmaceutkinje, kazao je da je začuđen postupkom tužiteljstva koje je novinarima proslijedilo prijave iz istrage i sadržaj Jankovićevih telefonskih razgovora do kojih je policija došla prisluškivanjem. Istraga nije javna, a snimljeni materijal nije provjeren na sudu, kazao je Kozinc te izrazio stav da se tek na sudu može dokazati njegova autentičnost, o kome snimljene osobe govore i u kojem kontekstu.

"Do toga bi moglo doći na glavnoj raspravi, a ona je javna"', kazao je Kozinc tom prilikom.

Kozinc je dodao i da ozbiljno razmišlja o  tužbama i drugim pravnim postupcima protiv tužiteljstva i protiv tužiteljice, ne isključujući niti kaznene prijave jer se radilo o neopravdanom posezanju u privatnost.

Karl Erjavec Kralj umirovljenika Top News Erjavec: Tko je ministar koji prijeti hrvatskim ribarima?

Otprilike u to vrijeme je nastao i ekstenzivni Kozincev intervju za slovenski Delo gdje je otkrio da mu je Drnovšek nudio mjesto u slovenskoj diplomaciji nakon što je napustio mjesto ministra pravosuđa. "Jednom sam bio u raskolu između odvjetništva i politike. Kad sam odstupio s pozicije ministra pravosuđa mi je Drnovšek rekao da si odaberem bilo koje veleposlanstvo i dobit ću ga. U šali sam mu odgovorio, da s obzirom da se tako dobro razumijemo s Hrvatima, ja bih htio biti generalni konzul za Istru i Kvarner, a živio bih u vili admirala Mamule u Opatiji pa bismo skupa vodili rotvajlere u šetnju", kazao je Kozinc za Delo

"Druga ponuda mi je došla nakon odlaska Mojce Osolnik na porodiljni da preuzmem vođenje njenog kabineta. Na to sam rekao, oprosti predsjedniče, ali više plaćam najam automobila nego što me ti možeš platiti. Tako se ja nikad nisam vratio u politiku", otkrio je Kozinc u istom razgovoru.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • galjego 10:25 03.Veljača 2018.

    Da, ali će i "Hrvat" iz Pule braniti slovenske interese!!!