Top News
468 prikaza

Opasni kult ugostio Ivu Josipovića

Ivo Josipović u Seoulu
Screenshot Youtube
Tisuće ljudi pratile su uživo govor bivšeg hrvatskog predsjednika u kojem je pohvalio mirovne napore

Bivši hrvatski predsjednik Ivo Josipović ovih dana gostuje kod osebujnog južnokorejskog vjerskog vođe Lee Man-heeja. Na događaju u Seoulu koji promiče svjetski mir okupilo se oko 200.000 ljudi, pišu korejski mediji.

Na sami skupi došli su i brojne druge vjerske vođe kao što je budistički patrijarh iz Kambodže Tep Vong i mnogi drugi vjerski vođe. Manifestacija pod nazivom Svjetski savez religija održavala se tijekom proteklog vikenda, a bila je posvećena dijalogu među vjerskim skupinama.

Ivo Josipović u Seoulu | Author: Screenshot Youtube Screenshot Youtube

Održava se već nekoliko godina i to pod pokroviteljstvom Man-heeja koji je osnivač male južnokorejske crkve pod nazivom Shincheonji, Crkva Isusa Krista od zavjetnog kovčega.

Shincheonji je kontroverzna organizacija koju brojni južnokorejanci optužuju da je zaprav kult. Organzira i vodi mnoge volonterske grupe, a neke se susreću s optužbama da se preko njih pere novac.

Man-hee je Shincheonji osnovao 1984. godine nakon što mu se, navodno, ukazao Isus kao "nebesko biće od svjetlosti". Sljedbenici te crkve govore da je njihov vođa besmrtan, ali Man-hee skromno tvrdi da će Bog odlučiti o tome.

Ivo Josipović u kratkom govoru opisao je godine nestabilnosti koje je Hrvatska iskusila. Naglasio je da je mir jedino rjšenje. "Moramo se zapitait, koja strana ljudske prirode će pobijediti: tama ili svjetlost. Najgori scenarij je trijumf tame i nestanak ljudske vrste kroz nuklearnu katastrofu", rekao je Josipović okupljenom mnoštvu, koje ga je pozdravilo klicanjem i pljeskom.

Bivši predsjednik pohvalio je napore Man-heejeve organizacije u izgradnji svjetskog mira i nazvao ih bitnim doprinosom u svijetu.

Zanimljivo je i da je još jedan bivši hrvatski predsjednik gostovao na istom sastanku. 2014. godine je Stipe Mesić prihvatio poziv Lee Man-heeja i gostovao na skupu za mir.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.