Life
1327 prikaza

Opasni zabranjeni kult pojavio se u Crnoj Gori i Rusiji

Aum Shinrikyo
Aum Shinrikyo
U napadu sarinom na podzemnu željeznicu u Tokiju 1995. pobili su 12 ljudi i otrovali još 1000 drugih. Sada su se počeli pojavljivati tamo gdje ih ranije nije bilo

Nakon što je prije nekoliko dana Crna Gora izbacila preko granice 50-ak pripadnika izvorno japanskog kulta sudnjeg dana Aum Shinrikyo, na njih su se sad okomili i ruski policajci. Oni su u utorak upali u 25 stanova pripadnika kuta i uhitili 10 osumnjičenih. Panika i crnogorskih i ruskih vlasti je apsolutno razumljiva s obzirom na to da je kult 20. ožujka 1995. izveo teroristički napad nervni plinom sarinom na podzemnu željeznicu u Tokiju.

Koliko je to ozbiljna stvar pokazuje već i to što sarin, plin bez boje, okusa i mirisa, čak niti jedan ISIL ne uspijeva niti nabaviti niti proizvesti unatoč svim svojim novčanim sredstvima i resursima. Kult je u Tokiju tada pobio 12 ljudi, teško narušivši zdravlje još 50 i otrovavši ih ukupno više od 1000.

Aum Shinrikyo osnovao je danas 61-godišnji Shoko Asahara, čovjek koji je zbog tokijskog napada osuđen na smrt još 2004. Sljedbenike je birao uglavnom među studentima opterećenima strašnim tempom na fakultetima i isprepadane perspektivama da ih čeka život koji neće biti nimalo opušteniji. Ispočetka je propovijedao nekakvu izmiješanu verziju budizma i hinduizma, da bi se 1992. proglasio Isusom Kristom i prvim prosvijećenim još od doba Sidharte Gothame Buddhe.

Sljedbenike je, navodno, tijekom procesa inicijacije drogirao LSD-om kako bi im efikasnije mogao isprati um. Tražio je od njih da se odreknu materijalnih dobara i, kako to već biva, da ih predaju njemu osobno. Propovijedao je svakovrsne teorije urota; masone, Židove, Nizozemce, britansku kraljevsku obitelj, te je tvrdio da će ubrzo doći do nuklearnog svjetskog rata.

U tom ratu, tvrdio je i to, preživjet će samo njegovi sljedbenici. Skupina je ubrzo postala vrlo moćna i izrazito brutalna. Bilo je tu droge, obračuna u stilu yakuza i sličnog, da bi nakon napada na podzemnu željeznicu japanske vlasti Asaharu optužile, osim za ubojstva, još i za to da je namjeravao izazvati kaos u kojem bi svrgnuo japansku vladu i sebe postavio za novog cara.
Jedini razlog zašto ga još drže na životu u ćeliji smrti jest to što procjenjuju da im je i dalje važan trag za pronalaženje ostalih članova kulta. Pohvatali su ih više od 200.

Aum Shinrikyo otada se pritajio. O njemu nije bilo previše vijesti sve dok 15. ožujka skupina od njih 58, od čega daleko najviše Rusa, te nešto Bjelorusa, Ukrajinaca, Japanaca i Uzbekistanaca nije iznajmila cijeli jedan hotel u Danilovgradu u Crnoj Gori kako bi neometani upražnjavali svoje obrede. Kad je crnogorska policija upala, navodno su upravo prikazivali preko projektora jedan od motivacijskih govora njihovog osuđenog vođe.

Skupina je krajnje zatvorena, ali neke informacije o njima ipak se polako doznaju. Nakon progona je promijenila ime u Aleph, te se od glavne skupine odvojila skupina odmetnika koji su svoj kult prozvali Hikari no Wa. Zbog kombinacije vjerskog ekstremizma, terorizma i sklonosti oružju, ruske vlasti krajnje su oprezne s njihovom pojavom.

Kult je navodno iskoristio politički i društveno turbulentne godine kako bi se infiltrirao u bivšim sovjetskim republikama. Na to bi, konačno, upućivale i nacionalnosti protjeranih iz Crne Gore. Istražitelji u Rusiji strahuju da bi u toj zemlji broj sljedbenika tog kulta mogao dosezati čak i 30.000.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.