Top News
7958 prikaza

Opasni odroni kamenja kod Mamićevih solara: 'Nećemo zbog vas biti nova Jablanica'

Mještani Međina, zaseoka kraj Mostara strahuju za živote nakon tragedije u Jablanici. Oni su već mali ogromnih problema s odronima zbog iskopa vezanih uz solare obitelji Zdravka Mamića

Mještani Miljkovića i Kozica kod Mostara, ali Gubavice Pijesaka i Međina strahuju da bi njihova naselja mogla zadesiti ista sudbina kao Donju Jablanicu, javlja Dnevni avaz pišući o današnjem mirnom protestu na lokalitetu gdje su na brdu iznad njihovih kuća započeti građevinski radovi za solarna postrojenja.

- Zabrana raspolaganja državnom imovinom je na snazi, što znači da općine, kantoni i entiteti ne mogu njome raspolagati. Tražimo da Vlada HNK na čelu s Marijom Buhač provede odluku Ustavnog suda i poništi sve trajne nezakonite prenamjene državnog poljoprivrednog zemljišta u građevinsko zemljište za potrebe solarnih postrojenja. Napominjemo kako je suglasnost za prenamjenu poljoprivrednog zemljišta ključni dokument na osnovu kojega je Grad Mostar izdavao dozvole za solarna postrojenja - rekao je Mario Ćosić, predstavnik neformalne grupe građana "Zaustavimo nezakonite izmjene Prostornog plana Mostara.

Mještani kažu su da su solari, kako je to planirano, udaljeni od njihovih kuća svega 50 metara, a u nekim slučajevima i 20 metara.

- Ako se to brdo uništi, onda se stočarstvom više ne možemo baviti. Mi mještani da tražimo 100 kvadrata za kuću na tom državnom zemljištu ne možemo dobiti a za ovo se može. Ne znam gdje ovo vodi. Ovo su tajkuni koji imaju pare, koji mogu što hoće, a obični narod se ne puta mi za što - rekao je Meho Marić iz sela Kozice za Hercegovina.info. 

Na prosvjedu su bili i mještani Međina, jedne od lokacija na kojima koncesiju za solare ima obitelj Zdravka Mamića. Ranije, u studenome prošle godine, Hercegovina.info izvještavala je o odronu upravo u zaseoku Međine, u mjesnoj zajednici Polog kraj Mostara. 

 | Author:

Olujno nevrijeme praćeno jakom kišom tad je nanijelo ogromne količine kamenja u dvorišta seljanima. Bujica je trajno uništila dio puta koji su mještani koristili za poljoprivredu ili stočarstvo. Seoski put je, tvrdili su mještani, dio usjeka koji se spušta s brda gdje se mjesecima pripremao teren za solarne fotonaponske elektrane i sva voda se spustila direktno do kuća jer nije riješeno pitanje oborinskih voda na tom potezu.

"Ovakvo nešto mi nismo viđali dosad. Nikad nikakvih problema u ovom dijelu sela nismo imali dok nisu počeli radovi oko tih solarnih elektrana iznad nas. Cijeli put je devastiran kompletno", rekla je 70-godišnja mještanka.

Prava je sreća, pisala je Hercegovina.info, što se to dogodilo noću, a ne kad brojni auti prolaze cestom Mostar - Široki Brijeg zbog proslave vjenčanja.

- Noćas oko 2-3 počela je jaka kiša i mogli smo samo gledati kako sve odnosi. Bujica je razorila skroz put i tim usjekom se spuštala sve do kuća, nažalost i naša je bila na tom putu. Sve što sam sadio uništeno je u trenutku, bašte su skroz uništene. Uništeno mi je sve što sam spremao za zimnicu, pas je bio na lancu skroz potopljen i spasili smo ga, sad je od straha vjerojatno pobjegao negdje. Ne znam ni za koke, vjerojatno nisu sve preživjele. Pripremio sam 300 kilograma kadulje koju inače prodajem i sve mi je uništeno što je bilo u garaži - rekao je Zijo Maksumić. 

Dan kasnije Zdravko Mamić nadoknadio im je štetu, predsjednik udruge Međine Alen Maksumić rekao je za Klix.ba da je šteta procijenjene na oko 10.000 KM i da je bjegunac od hrvatskog pravosuđa isplatio mještanima taj novac. 

 | Author:

"Prema informacijama dobivenim od mještana (koje nisu osporili ni predstavnik Operatera kao ni predstavnik Izvođača radova), zbog obilnih padalina tijekom noći s utorka na srijedu, zbog neriješenog pitanja odvodnje oborinskih voda s platoa na kome je u tijeku priprema terena za izgradnju solarne elektrane, došlo je stvaranja bujičnih potoka duž seoskog puta koji je dio usjeka koji se spušta s platoa na kome se priprema teren za solarne fotonaponske elektrane. Tako nastale bujične vode spustile su se direktno do stambenih i gospodarskih objekata te okućnica pri čemu je na istim pričinjena određena šteta (plavljenjem objekata, odronima stijena). Kako bi se što prije moglo pristupiti čišćenju i sanaciji terena, županijska inspektorica je sve navedeno evidentirala u zapisniku koji su, bez primjedbi, potpisali kako predstavnici mještana tako i predstavnik Operatera odnosno Izvođača radova", izvijestila je nadležna Inspekcija ministarstva trgovine, turizma i zaštite okoliša za Hercegovina-info.

Kako je pisala Hercegovina.info, na brdu iznad sela bio je prokopan i poravnan teren za velika polja solara. Koncesiju za gradnju tu su među ostalim dobili i "Plavo sunce" obitelji Zdravka Mamića te "Lena" Ljiljanka Palca.

- Ova gore iskopina je bazen koji su rekli da će biti voda budući da naše selo još uvijek nema priključak na gradsku mrežu. Sve je to mazanje očiju jer su obećali bušotinu kao naknadu selu, a napravljen je obični bunar za stoku. Ljudi su odmah tu bili prevareni - rekla je jedna mještanka. 

Nisu odroni kamenja jedini problem oko Mamićevih fotonaponskih elektrana u Hercegovini, prošlog ljeta zapečatili su mu trafostanicu na projektu Slipčići jer je bila izgrađena bez ijedne dozvole. Iz nadležnog Ministarstva građenja i prostornog uređenja za Hercegovina.info u kolovozu ove godine potvrdili su da je trafostanica u potpunosti ilegalno izgrađeni objekt i da ostaje zapečaćena.  

Prije godinu dana, u rujnu 2023. Hercegovina.info pisala je da je Zdravko Mamić, odnosno tvrtka Plavo sunce, preko sto duluma zemljišta na području Čapljine dobio po mizernoj cijeni od tri marke (protuvrijednost 1,53 eura), koja je za mještane barem tri puta veća, a za gospodarstvenike skoro osam puta veća. 

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.