Top News
194 prikaza

Oporbene čelnike i kritičare Putinova režima ubijaju, truju, prebijaju čekićem...

Maxim Shemetov/REUTERS
Pristaše i rodbina zatvorenog ruskog aktivista Vladimira Kara-Murze sve su više zabrinuti za njegovu dobrobit, jer već tjedan dana nemaju kontakt s njim.

Ne znamo ništa o Vladimiru od 2. srpnja kada ga je posljednji put vidio odvjetnik, napisala je njegova supruga Evgenija Kara-Murza na X u utorak, dodajući da je njegovim odvjetnicima rečeno da je  prebačen u zatvorsku bolnicu.

Novinar koji je dobio Pulitzerovu nagradu Kara-Murza (42) glasni je kritičar Putina. Služi kaznu od 25 godina zbog izdaje i drugih optužbi u Omsku, gradu udaljenom više od 2000 kilometara od Moskve. U vrijeme izricanja presude u travnju 2023. godine, njegovi su pristaše tvrdili da bi ga zatvorska kazna mogla koštati života, jer je političar već patio od ozbiljnog nervnog oboljenja nakon što je dvaput bio misteriozno otrovan, piše Politico.

Od iznenadne smrti oporbenog čelnika Alekseja Navaljnog u veljači 2024 i napada čekićem na Navaljnovog suradnika Leonida Volkova u Litvi u ožujku ti strahovi su se pojačali.

"S obzirom na iskustvo ruskih vlasti u zataškavanju i lažnim izjavama, njegova se stvarna lokacija ne može utvrditi", rekla je nevladina organizacija Free Russia Foundation nazvavši odbijanje posjeta njegovim odvjetnicima kršenjem ruskih i međunarodnih norme.

Razmjena zatvorenika?

Priča se da je Kara-Murza, dvojni rusko-britanski državljanin, među onima za koje je predviđena moguća razmjena zatvorenika, zajedno s zatvorenim američkim izvjestiteljem Evanom Gershkovichom i bivšim američkim marincem Paulom Whelanom.

Istodobno s onemogućavanjem kontaka s Kara -Murzom ruski sud u utorak je optužio udovicu Alekseja Navaljnog, koja živi izvan Rusije, za sudjelovanje u "ekstremističkoj" skupini. Odluka znači da će se suočiti s uhićenjem ako se vrati u zemlju. Julija Navaljna (47) je dospjela u središte pozornosti nakon smrti svoga supruga u arktičkoj kaznenoj koloniji u veljači ove godine te je rekla da će se nastaviti boriti za ono što je Navaljni zvao "lijepom Rusijom budućnosti."

"Putin je ubojica i ratni zločinac"

U utorak je Navaljna na X-u napisala svojim pristašama da se ne usredotoče na sudski nalog protiv nje, nego na bitku protiv ruskog predsjednika Vladimira Putina.

"Kad budete pisali o ovome, molim vas ne zaboravite napisati najvažniju stvar: Vladimir Putin je ubojica i ratni zločinac", napisala je."Njegovo mjesto je u zatvoru, i ne negdje u Haagu, u udobnoj ćeliji s televizorom, nego u Rusiji, u istoj koloniji i istoj ćeliji od dva do tri metra u kojoj je ubio Alekseja."

Aleksej Navalni | Author: SERGEI KARPUKHIN/REUTERS/PIXSELL SERGEI KARPUKHIN/REUTERS/PIXSELL

Od smrti njezina supruga, Navaljna se sastala s brojnim zapadnim čelnicima, uključujući i američkog predsjednika Joea Bidena u San Franciscu. Neprofitna organizacija, Zaklada za ljudska prava sa središtem u SAD-u, imenovala je Navaljnu svojom predsjednicom, a ona je rekla da će iskoristiti svoju novu ulogu da uloži više u borbu koju je njezin suprug vodio protiv Putina.

Najveći Putinov kritičar i vođa ruske opozicije Aleksej Navaljni, podsjetimo, preminuo je u veljači u arktičkom zatvoru "Polarni vuk" pod misterioznim okolnostima.Iz zatvora su kratko objavili kako mu je pozlilo nakon šetnje, tvrde da su ga pokušali reanimirati, ali da mu nije bilo spasa. Njegovoj majci Ljudmili samo su  kratko kazali kako je Aleksej preminuo od "sindroma iznenadne smrti". 

U kolovozu 2020. je njegova borba protiv ruskog predsjednika dospjela na svjetske naslovnice. Teško mu je pozlilo na letu iz Sibira za Moskvu, a Navaljni je u komi prebačen u Berlin. Njegov tim optužio je Kremlj da ga je otrovao, što je Kremlj negirao. Njemački liječnici potvrdili su da je bio otrovan novičokom - nervnim otrovom iz sovjetskog doba. Oporavljao se mjesecima.

Oporavio se i vratio u Rusiju u siječnju 2021., gdje je uhićen pod optužbom za kršenje uvjetnog otpusta i osuđen na prvu od nekoliko zatvorskih kazni zbog kojih bi ukupno proveo više od 30 godina iza rešetaka.

Kremlj negira da je Navaljni ubijen i da je imao ikakve veze s njegovom smrću. Niti mjesec dana nakon njegove smrti Leonid Volkov, pripadnik ruske oporbe blizak Alekseju Navaljnom, napadnut je u blizini svog doma u Vilniusu u Litvi.

 | Author: Gerhard Mey/REUTERS Gerhard Mey/REUTERS

- Leonid Volkov je napadnut ispred svoje kuće. Netko je razbio prozor automobila i poprskao mu suzavac u oči, nakon čega je napadač počeo udarati Leonida čekićem  - rekla je tada za Reuters Kira Jarmuš, bivša Navaljnijeva glasnogovornica. 

Volkov je zadobio 15 udaraca čekićem. U napadu mu je slomljena ruka i ozlijeđena noga. Nakon izlaska iz bolnice izravno je optužio Putina. "Ovo je očito tipičan kriminalni pozdrav od Putina, od kriminalnog Peterburga", objavio je na Telegramu. 

"Nastavit ćemo raditi i nećemo se predati", dodao je.

U intervjuu za Reuters nekoliko sati prije napada počinjenog u utorak navečer, Volkov je rekao da se čelnici Navaljnijeva pokreta u egzilu boje za život. "Oni znaju da Putin ne samo da ubija ljude u Rusiji, nego i izvan Rusije", rekao je. "Živimo u jako mračnim vremenima."

 

 

 

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.