Top News
301 prikaza

Orban je odletio do Putina i razbjesnio kolege iz Europske unije

Valeriy Sharifulin/REUTERS
Od 2010. i povratka Orbana na vlast mađarski premijer i ruski predsjednik Vladimir Putin sastali su se petnaestak puta. Sastanci su znali trajati i po pet sati no njih dvojica, tvrdi Orban, nisu prijatelji

U velikom intervjuu za njemački Bild u lipnju 2023. na pitanje je li Putin ratni zločinac, Orban je odgovorio: “Za mene nije.”

“U ratu smo. O ratnim zločinima možemo govoriti nakon rata. Ako želite primirje i pregovore, morate uvjeriti zaraćene strane da sjednu za sto. Reći im da dođu za sto i da ćete ih uhapsiti nije dobra ideja”, pojasnio je tada mađarski premijer Viktor Orban svoj stav.

Mađarska je od 1. srpnja na šest mjeseci preuzela rotirajuće predsjedništvo Vijećem EU-a, pod provokativnim sloganom “Učiniti Europu ponovno velikom”, (engl.kr. MEGA). Orban, otvoreni kritičar zapadne vojne pomoći Ukrajini, dan kasnije posjetio je Kijev nakon više od deset godina i pozvao na brzi prekid rata. Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski odgovorio mu je rekavši da traži pravedan mir za Ukrajinu. Orban je u petak odletio u Moskvu kod ruskog vlastodršca Vladimira Putina

 “Premijer Orban nije dobio mandat Vijeća EU-a za posjet Moskvi. Pozicija EU-a o ruskom agresivnom ratu održava se brojnim zaključcima Europskog vijeća. To stajalište isključuje bilateralne kontakte između EU-a i predsjednika Putina”, rekao je visoki predstavnik EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Josep Borrell.

Dodao je da Orban ni u kojem obliku ne predstavlja EU i podsjeća da je Međunarodni kazneni sud podigao optužnicu protiv Putina i izdao uhidbeni nalog zbog njegove uloge u prisilnoj deportaciji djece iz Ukrajine u Rusiju. Orban je pozvao na brzi prekid rata, a ukrajinski predsjednik Zelenski na pravedan mir za Ukrajinu.

- Ako vjerujemo u svoju snagu, tad ćemo moći ukinuti komunističku diktaturu. Ako smo dovoljno odlučni, možemo prisiliti vladajuću stranku na slobodne izbore. Ako nismo zaboravili ideje iz 1956., glasat ćemo za takvu vladu koja će odmah početi pregovore o povlačenju ruskih snaga. I ako smo dovoljno hrabri, i samo u tom slučaju, udovoljit ćemo zahtjevima naše revolucije - rekao je  26-godišnji Orban 16. lipnja 1989. godine pred 250.000 ljudi na Trgu heroja u Budimpešti navodi u svojoj knjizi Paul Lendvai, nekadašnji dopisnik dnevnika Die Presse i Financial Timesa za istočnu Europu.

No, Otkako je 2010. ponovno došao na vlast Viktor Orban izgradio je prijateljski odnos s Vladimirom Putinom, bivši časnikom KGB-a,  unatoč brojnim krizama između Moskve i EU i NATO-a, blokovima kojih je mađarska članica. Budimpešta je 2011. proglasila svoju strategiju "istočnog otvaranja" kako bi pronašla nova tržišta za svoje proizvode u Rusiji, Kini, Turskoj i drugim zemljama. Orban je također postao zagovornik plinovoda Južni tok i ljutito je optužio Bruxelles za sabotiranje projekta kada je ukinut, objavio je svojedobno Deutsche Welle. 

Ideološki, Orban je naveo Rusiju među pozitivnim primjerima uspješnih "neliberalnih" društava dok je lansirao svoju teoriju "neliberalne demokracije" 2014. Slično Putinu, Orban je ponudio tradicionalne, "kršćanske" vrijednosti za razliku od modernog liberalizma i snažno se usredotočio na vraćanje nacionalnog ponosa u svojoj zemlji. I Rusija i Mađarska tvrde da su na udaru zlokobnih sila sa Zapada i obje su krenule protiv aktivista financiranih iz inozemstva. Orban je više puta razbio rusku diplomatsku izolaciju dočekujući Putina u Budimpešti nakon aneksije Krima 2014., naveo je Deutsche Welle u jednoj analizi što povezuje Orbana i Putina.

Orban se s Putinom od 2010. sastao petnaestak puta. U veljači 2022., prije napada Rusije na Ukrajinu, razgovarali su u Moskvi pet sati. Mađarska je prva u Europi koja je počela primjenjivati rusko cjepivo protiv covida Sputnjik, iako ga nije odobrila za uporabu Europska agencija za lijekove.

Pa ipak, unatoč prijateljskim signalima prema Moskvi, Mađarska je ostala predana članica NATO-a i čak se pridružila diplomatskoj ofenzivi koju je predvodila Velika Britanija protjerivanjem službenika ruskog veleposlanstva nakon trovanja Sergeja Skripala.

Orban tvrdi da se vodi nacionalnim interesima i da njih dvojica nisu prijatelji. Za Politico je 2015. rekao da Putin "nema osobnih osjećaja" prema kolegama svjetskim čelnicima. Dok zapadni čelnici imaju tendenciju uspostavljanja osobnih odnosa i oslovljavanja jedni drugih imenom, to bi bilo nezamislivo za Ruse, dodao je Orban.

"Postoji li netko tko je vidio osobnost Putina?" - upitao je Orban u intervjuu.

"Dakle, osobno pitanje uopće ne igra nikakvu ulogu - ni u mom, ni u Putinovom umu."

 

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.