Top News
370 prikaza

Oreškoviću, ljetuj kod Markićke, a ne kod zločinca Tita!

Tihomir Orešković i Josip Bozanić
Tomislav Miletic (PIXSELL)
Kad su maršalove rezidencije na Brijunima opozvanom premijeru iz Kanade duhovnije od molitve na kamenu

Jednom kad ti uđe pijesak pod nokte, kad ti sunce ostavi svoj trag na koži, jednom kad sjedneš na kamen da sudjeluješ na misi. Jednom kad ti ljudi stvore bore na licu od siline osmijeha. Tad osjetiš da je vrijeme, vrijeme zahvale i davanja. Ljetovanje bez struje, kreveta, klime? Sedam dana duhovnih vježbi u tišini? Zastrašujuće? Baš suprotno, izazov za mnoge koji na poseban način žele izgraditi sebe, doživjeti jednu sasvim drugu dimenziju ljetovanja kroz kampove udruge Magis. Slogan je to udruge koju intenzivno promoviraju urednici na mrežnim stranicama Narod.hr, kao i na TV Laudato kako bi uvjerili hrvatske građane, osobito mladež, da je tajna nezaboravnog ljetovanja u duhovnosti i skromnosti te da su kampovi udruge Magis odličan izbor za nas.

I ove godine, s prosječnom plaćom u travnju od 5633 kune, iznosom svakako premalim za dostojan ljetni predah prosječne hrvatske obitelji, najtraženiji su oni aranžmani u turističkim agencijama koji omogućuju plaćanje ljetovanja na rate. Kad trag od kupaćeg kostima već odavno ne bude vidljiv, kad sjećanje na buđenja uz ubode stjenica u bungalovima bude slatka nostalgija, kad se bude pokušavalo skucati za živi bor, i tog će mjeseca nezaboravnih sedam dana Selca ili Crikvenice doći na naplatu. Zato je dobro znati da za sedmodnevni aranžman kvalitetnog ljetovanja postoji alternativa za nevjerojatnih 300 kuna na, nije šala, Golom otoku u jeku turističke sezone u organizaciji Magisa. Doduše, bez kreveta i klime. Dobro kaže jedna članica udruge za Narod.hr:

"Svakako je važno kroz ljeto imati programe koji su sadržajni i konstruktivni, za dušu i tijelo. Ljeto je vrijeme opuštanja, ali baš to opuštanje daje čovjeku priliku da traži ono za čim teži. Svatko se sjeća svojeg godišnjeg kroz cijelu godinu, a zašto da to ne bude pozitivno iskustvo ispunjeno novim ljudima, saznanjima i doživljajima koji ostavljaju dobro za cijeli život". Sigurno je da će se svaka prosječna obitelj s time složiti, a za pretpostaviti je da će složiti i obitelj opozvanog premijera Oreškovića koja zdušno propovijeda svoju vjeru i važnost duhovnosti u sekularnom društvu gdje god stigne, obitelj koja tijesno i na više razina surađuje sa Željkom Markić iz naroda, hoda za život, hoda po rubu legaliteta i legitimiteta klimavog sustava koji ih je doveo na vlast.

Obitelj koja je do suznoga ganuća bila dirnuta posjetom Papi pristigavši na rukoljub u vladinu mlažnjaku koji se inače koristi za prekooceanske letove. Ovih je dana aktualna priča o ljetovanju obitelji Orešković u luksuznim objektima u vlasništvu države, koje dobrostojećeg opozvanog premijera iz svijeta biznisa, kako se voli pohvaliti, stoji manje nego sedmodnevni duhovni odmor na Golom otoku u organizaciji bliskoj im po svjetonazoru. Ipak, račun će netko morati platiti. Kao i do sad, kao i ostale ekshibicije proteklih mjeseci, platit će ga porezni obveznici koji su pokazali drski interes za karakter ljetovanja Oreškovićeve obitelji. U posljednjem velikom intervjuu koji je dao, opozvani je premijer objavio još nekoliko važnih stvari, a jedna od njih je bila i ta da politici nije rekao zbogom nego doviđenja.

Opravdani interes građana za korištenje državnih objekata ili vladina zrakoplova koji plaćaju porezni obveznici protumačio je kao napad na svoju obitelj u jeku predizborne kampanje. Iako je Orešković vjerojatno znao već dulje da je politici rekao doviđenja, interes javnosti za transparentnošću nad korištenjem državne imovine usudio se okarakterizirati kao predizbornu kampanju usmjerenu protiv sebe i svoje obitelji, iako se za sada u njoj ne planira dalje angažirati niti baviti politikom. Također, njegovom obitelji ne bi se bavio nitko, ili barem ne na takav način, kad bi se kojim slučajem ponašali prema europskim praksama razvijenih zemalja u kojima je sigurno i sam bivši premijer nekad boravio.

Poznat je slučaj njemačke kancelarke Merkel i njezina supruga koji na ljetovanje putuju odvojeno jer samo ona kao dužnosnik ima pravo na let vladinim avionom, a on kao profesor stoji u redu na aerodromu čekajući na čekiranje u redovitoj liniji. Nadalje, svoj neuspjeh, tragično lošu procjenu vlastitih sposobnosti unutar tri sata, za koliko je donio odluku o prihvaćanju funkcije, kao i neuspjeh suludog projekta interesnih skupina, naziva nezrelošću hrvatskog društva za navodne promjene i reforme koje bi on uveo. Društva toliko oštećenog i sluđenog da mu ni u jednom drugom ne bi uspjelo to što mu je uspjelo ovdje.

Tvrdeći kako je njemu u krvi stvaranje vrijednosti, a ne politiziranje i kadroviranje, dovodi nas do toga da se Orešković očito nijednom nije zapitao kako se, pobogu onda on jednog jutra, probudio kao premijer države u kojoj nije ni živio. Uz sva ta uvredljiva izvrtanja teza dodao je da uz navedene razloge povlačenja iz politike postoji i taj da već sad njegova obitelj plaća visoku cijenu. Duboko religiozni Oreškovići koji, za razliku od prosječnog hrvatskog građanina, plaćaju nula kuna sigurno će ovo ljeto, prema preporuci Naroda.hr, imati programe koji su sadržajni i konstruktivni, za dušu i tijelo. Ipak, ljeto je vrijeme opuštanja, ali nadajmo se da će im baš to opuštanje dati priliku da traže ono za čime teže.

Svatko će se sjećati svojeg godišnjeg kroz cijelu godinu, a zašto da to ne bude pozitivno iskustvo ispunjeno novim ljudima, saznanjima i doživljajima koji ostavljaju dobro za cijeli život. Ipak su nas zadužili toliko, malo putovali okolo, malo hodali kroz grad, malo se besplatno školovali, malo pokušavali mijenjati zakone na štetu žena, malo prodavali državne tvrtke i rušili reformu školstva u tehničkome mandatu. Iscrpila se obitelj, čini se da ipak neće biti dovoljan pijesak pod noktima i misa na kamenu, očito je nešto duhovno regenerativnije u Titovim vilama, ostacima prezrenog komunističkog režima.  

 • Važna obavijest
  Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
 • Avatar kvasac40
  kvasac40 09:23 31.Srpanj 2016.

  Blago budalama fašističkim!!Fujjjjjjjjjjjjjjj

 • zgubidan30 08:41 31.Srpanj 2016.

  Cuj ljetuj kod Tita,Tito i komunisti su bili vecinom obicni klosari i ulcari,sve sto su imali ukrali su narodu,peema tome Oreskovic ljetuje na drzavnoj to jest narodnoj imovini,koliko ja znam Tito nema nista osim kase u kojoj su nasli 3 ... prikaži još! prazne boce od vina i desetak istrosenih kondoma.

 • nelson 15:17 30.Srpanj 2016.

  tito zločinac tko mu je dokazao, najgori novinari su desničarski novinari