Top News
191 prikaza

Fitch o političkoj nestabilnosti u Hrvatskoj - posvuda je Most

Most
Kristina Stedul Fabac (PIXSELL)
Fitch navodi da ni sljedeća vlada neće biti stabilna, jer će to biti ili SDP i Most ili će biti HDZ i Most, te neće potrajati

Agencija Fitch Ratings potvrdila je u petak jako loš dugoročni kreditni rejting Hrvatske, pri čemu kao jedan od glavnih razloga takve ocjene ističe političku nestabilnost u Hrvatskoj. Fitch tako kao pozitivne elemente ocjene navodi i relativno visok BDP po stanovniku i proračunski deficit od 3,2 posto za koji smatra da će pasti na samo 2,6 posto, čak spominje i dobru poreznu naplatu. Loše je, međutim, ističe Fitch, relativno niska stopa rasta od između 1 i 2 posto godišnje, a najgora ocjena direktno se tiče politike.

"Vlada Tihomira Oreškovića postigla je mali napredak na planiranju ključnih reformi, koji bi novoj vladi mogao omogućiti da brzo djeluje. Međutim, lokalni izbori u svibnju 2017. mogli bi odgoditi teške političke reforme. Dodatno, prilično je malo vjerojatno da će HDZ ili SDP ostvariti apsolutnu pobjedu. Fitch očekuje da će iduća vlada biti koalicija između jedne od dviju velikih stranaka i Mosta. Ona bi mogla omogućiti značajne reforme, no moguće je da neće dugo potrajati, kao što je pokazala prijašnja vlada HDZ-Most", ističu analitičari Fitcha.

Pa ako se ide tragom onoga što povezuje politički trenutak odmah nakon posljednjih izbora, sad i pretpostavljeni ishod nakon prijevremenih rujanskih izbora, Most u koaliciji bilo s HDZ-om ili sa SDP-om onaj je faktor koji povezuje sve trenutke političke nestabilnosti u Hrvatskoj. Čak, unatoč tome što je u međuvremenu Tomislav Karamarko potpuno izletio iz hrvatske politike, dobrim dijelom zahvaljujući i naporima Mosta, u Fitchu ističu da je politički rizik zapravo porastao od njihove zadnje revizije rejtinga hrvatske države u siječnju ove godine.

Prije dva tjedna i Standar&Poor's je potvrdio postojeći kreditni rejting Hrvatske, zadržavši negativne izglede. Sve tri vodeće svjetske rejting agencije – Standard&Poor's, Moodys i Fitch tako i dalje drže kreditni rejting Hrvatske dva stupnja ispod investicijske razine i to s negativnim izgledima. Prema Fitchu, rejting Hrvatske za zaduživanje u stranoj i domaćoj valuti sad je 'BB', odnosno kratkoročno 'B', a naša zemlja je zadržala i negativne izglede.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • zgubidan30 10:59 31.Srpanj 2016.

    Koji podmukli ili bole reći naručeni naslov, NESTABILNOST= MOST,ha,ha. Zašto ne bi nešto napisali o mogućem povrtku šeste najgore vlade na svijetu,pojčana lopovima Jambom,Beljkom i Mesićem?