Top News
575 prikaza

Osim Hrvatskih šuma, Pavelić od Jakovine dobio i bonus

Tihomir Jakovina
Patrik Macek (PIXSELL)
Iza bivšeg ministra poljoprivrede ostalo je nekoliko afera, a čak i Europska unija bila je prisiljena reagirati zbog navodnog pogodovanja pri natječajima

"Nova prijateljstva vezuju, ali stara vezuju više", rekao je prije dvije i pol tisuće godina atenski filozof Antifont. Dobri stari prijatelji Tihomir Jakovina i Ivan Pavelić pokazuju svu istinost te izjave.

Jakovina i Pavelić prijatelji su iz djetinjstva, a njihova poslovna suradnja u posljednjih desetak godina okupirala je pažnju gotovo svih medija. Pavelić je 2006. godine, tada predsjednik Uprave Helios osiguranja, odobrio kredit Jakovininoj tvrtki u iznosu od 60.000 eura. Kako je 2012. godine pisao Večernji, Pavelić nije vidio ništa sporno u kreditu, iako je kao osiguranje priložena gospodarska zgrada bez uporabne dozvole.

TJ-Prom, kako se zvala poljoprivredna apoteka bivšeg ministra poljoprivrede, svejedno je propala. Po svemu sudeći, bivši ministar Jakovina prijateljstvo nije zaboravio. Naime, nakon dolaska na ministarsku poziciju, Jakovina postavlja Pavelića za šefa Hrvatskih šuma bez dana iskustva u šumarskom sektoru. 

Čitava struka i dobar dio javnosti bio je, u najmanju ruku, iznenađen takvim imenovanjem. "Ni direktor bolnice, da bi je uspješno vodio, ne mora biti liječnik. Hrvatske šume trgovačko su društvo i kao takvo se mora ponašati tržišno", izjavio je Pavelić nedugo nakon imenovanja. Ministar Jakovina govorio je kako novoimenovani šef Hrvatskih šuma ima više od desetljeća iskustva u Helios grupi i Croatia osiguranju. Nekoliko godina Pavelić je predavao na Visokoj poslovnoj školi Libertas nekoliko kolegija povezanih s osiguranjem i osiguravajućim društvima.

Hrvatske šume u to vrijeme bile su poznatije po raznim aferama nego po brizi za hrvatsko šumsko blago. Od ilegalne sječe, do protuzakonitih natječaja i krivotvorenja diploma, ostavština je to Pavelićeva prethodnika, HSS-ovca Darka Vuletića.

Ali ni 2012. godina nije obilježena pozitivnim informacijama o hrvatskim šumama. Tada je tvrtka Uni Viridas pobijedila na natječaju za otkup drvne sječke kroz 14 godina, a ugovor se procjenio na 21,6 milijun kuna. Natječaj nije uzimao u obzir ponuđenu cijenu otkupa već je na natječaju pobijedio onaj tko je prvi poslao ponudu. Uni Viridas, tvrtka koja je godinu dana ranije imala nula zaposlenih, tri člana uprave i 772 kune prihoda dobila je unosni ugovor Prilikom preuzimanja šefove fotelje u Hrvatskim šumama, Pavelić je sam priznao da će imati određenih problema u financiranju plaća i ostalih obveza zato što je Vuletićeva uprava potpisala novi kolektivni ugovor kojim se jamče povećanja plaća zaposlenima. Ono što je ovih dana objavljeno je da Pavelić traži čak 2,3 milijuna kuna neisplaćenih bonusa zato što je oporavio kompaniju koja je na kraju uspješno poslovala.

Trenutačna uprava Hrvatskih šuma odbila je isplatiti toliki bonus, ali čini se da bi slučaj bonusa mogao dobiti i sudski epilog.

Nije to jedina afera što je ostala iza bivšeg ministra. Europska komisija sumnja da je Jakovina pogodovao na natječajima za potpore iz Unije u iznosu od 358 milijuna kuna. Zbog toga je Christina Borchmann, direktorica Glavne uprave za poljoprivredu i ruralni razvoj Europske komisije, blokirala više od milijardu kuna poticaja za poljoprivredu.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.