Top News
570 prikaza

Jakovinini ugovori: Direktorske plaće i nakon smjene!

Tihomir Jakovina
Patrik Macek (PIXSELL)
Nakon što smo otkrili da tročlana uprava ima pravo na čak 5,3 milijuna kuna bonusa, tajni ugovor im jamči i direktorsku plaću ako ih nova vlast smijeni

Milijunski bonusi upravi Hrvatskih šuma, samo su jedna od privilegija koje im je osigurao bivši SDP-ov ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina.

Nakon što smo otkrili da tročlana uprava ima pravo na 5,3 milijuna kuna bonusa koje im sadašnji ministar Davor Romić odbija isplatiti, tajni ugovor im jamči i  direktorsku plaću ako ih nova vlast smijeni. Predsjednik uprave Ivan Pavelić je inače dugogodišnji prijatelj Tihomira Jakovine, pa su i on i drugo dvoje članova uprave, Marija Vekić i Ivan Ištok dobili izvrsne uvjete. 

Otkazni rok godinu dana!

Ugovor im jamči da u slučaju opoziva oni sami mogu birati između dvije opcije. Mogu biti 12 mjeseci na otkaznom roku, a za to vrijeme dobivati direktorsku plaću, imati službeni automobil, mobitel, službene kartice. Čak godinu dana tako će imati sve privilegije direktora iako su smjenjeni, što mogu samo sanjati obični radnici. Druga opcija je da ostanu raditi u Hrvatskim šumama, ali na koje god ih se radno mjesto postave, moraju imati plaću koju su imali kao ranije. Druga opcija ne vrijedi za predsjednika uprave Ivana Pavelića, ali vrijedi za Ištok i Vekić. Dodatno u toj opciji je da prva tri mjeseca i dalje imaju automobil, kartice...

Čak i ako dvoje  članova uprave prekrše ugovor i svojom krivnjom budu opozvani, opet im ostaje opcija mogu birati hoće li ostati u Hrvatskim šumama na istoj plaći koju su imali ranije.

Predsjednik uprave Ivan Pavelić ima inače plaću od 17.720 kuna mjesečno, član uprave Ištok 17.181 kunu, a članica Vekić 16.188 kuna

Veća dobit, veći bonus

Trojac iz uprave Hrvatskih šuma  inače jedini od svih državnih tvrki ima ugovoreno da im se bonusi računaju kao postotak od dobiti tvrtke. Zadnje tri godine dobit je rasla i lani je bila čak 186 milijuna kuna za tvrku koja ima monopol nad upravljanjem šumama. Željko Kalauz iz sindikata već je rekao da je dobit "napumpana" jer je otpušteno 1100 ljudi i dignute cijene. Dosad se nije znalo da veća dobit znači i veći bonus direktorima. 

Hrvatski drvni klaster je inače proljetos tražio da Hrvatske šume spuste cijene trupaca koje prodaju drnoj industriji i koje je Pavelić digao za 12 posto. Direktor klastera Marijan Kavran kaže da drvoprerađivači zbog viših cijena godišnje plaćaju 111 milijuna kun više. Napominje da su Hrvatske šume štedjele i na pogrešnim stvarima, poput zaprašivanja šuma protiv štetočina. 

"Dizanje cijena i netransparentna dodjela sirovine uništila je male pilane. Mi brojimo žrtve koje je uprava ostavila iza sebe.  Hrvatskim šumama ne smije biti cilj ostvarivati dobit po svaku cijenu. Oni mogu biti motor ruralnog razvoja, razviti cijelu industriju i potaći zapošljavanje", kaže Kavran.

I predsjednik drvoprerađivačkog sektora HGK Ivić Pašalić proziva Hrvatske šume da su cijeli sektor podredili ostvarivanju dobiti. 

"Ne očekuje se da oni rade s gubitkom. Ali primarni cilj ne smije biti velika dobit. Oni su skoro monopolni dobavljač sirovine za drvoprerađivače. Zato pregovaramo o promjeni lošeg modela prodaje trupaca i cijenama koje su sada postavljene", kaže Pašalić.

Treba ih smijeniti, a ne im davati bonuse

Transparency international Hrvatska (TIH) smatra da Upravu trgovačkog društva Hrvatske šume d.o.o. treba smijeniti, a ne joj isplaćivati 5,285 milijuna bonusa na temelju javnosti nedostupnih ugovora o radu koji su potpisani.

U povodu slučaja da trojica direktora Hrvatskih šuma traže isplatu milijunskih bonusa TIH je u nedjelju ocijenio kako je "nedopustivo da Uprava Hrvatskih šuma d.o.o. zahtijeva isplatu bonusa prema ostvarenom prometu, a koji je rezultat neučinkovitog upravljanja tvrtkom čiji je vlasnik Republika Hrvatska".

"Nedopustivo je da se obveznici poreza na dobit i dohodak opterećuju obveznom naknadom u iznosu od 0,0265% prihoda i prometa za korištenje općekorisnih funkcija šuma, a da istovremeno društvo donira i sponzorira od 2012. do 2015. godine iznos 6.5 mil. kuna. Od tog iznosa 55% ( ili 3,3 mil. kuna) raspoređuje se na temelju diskrecijske odluke Uprave društva", stoji u priopćenju TIH, koji postavlja pitanje zašto se  "javnim novcem preko Hrvatskih šuma d.o.o. i diskrecijskog prava Uprave društva bez jasno poznatih kriterija doniraju tijela javne vlasti poput: Ministarstva financija, Ministarstva poljoprivrede ili Agencija za poljoprivredno zemljište, nekih županija, gradova i općina".

TIH zanima i "prema kojim se kriterijima odlukom Uprave financiraju udruge, znanstvene institucije, sportska društva, kazališta, manifestacije koje nemaju nikakve veze s dobrim i učinkovitim gospodarenjem šumama kao javnim dobrom".

"Uz sve to sadašnja uprava nije usvajala Antikorupcijske akcijske planove za 2014. i 2015. godinu, niti je sprječavala koruptivne rizike i nepravilnosti u poslovanju, a radna skupina koja je sve to trebala kontrolirati formirana je prije šest godina za vrijeme bivše Uprave. Ovo su razlozi za smjenu, a ne za nagrađivanje bez obzira iz koje političke opcije su kadrovirani članovi Uprave i Nadzornog odbora Hrvatskih šuma d.o.o.“„istaknula je u priopćenju predsjednica TIH-a Davorka Budimir.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.