Top News
7159 prikaza

Ostao četnik do kraja: Pjevao 'Vidi Franje, pravi sranje' pa se uvlačio hrvatskim fanovima

Zbog podržavanja Miloševićeva režima tijekom Domovinskog rata, nacionalističkih i radikalnih izjava ili provokativnih pjesama poput "E moj druže zagrebački", nikad nije nastupio u neovisnoj Hrvatskoj

Rock glazbenik, pjevač, tekstopisac i frontmen benda "Riblja čorba" Bora Đorđević umro je u srijedu u u 72. godini u ljubljanskoj bolnici, gdje se liječio od jake upale pluća, objavila je ta skupina na društvenim mrežama.

Đorđević diljem regije poznat po nadimku Bora Čorba, kontroverzan po svom ponašanju i stajalištima, ostat će upamćen kao jedna od legendi rock glazbe i autor nekih od najvećih hitova jugoslavenskog rocka, poput "Lutke sa naslovne strane", "Dobro jutro", "Pogledaj dom svoj anđele", "Ostani đubre do kraja“, "Kad padne noć“.

Svojom poezijom, najčešće pisanom svakodnevnim i puku bliskim jezikom, a često na rubu vulgarnosti, znao je iskazati i najdublje emocije - počev od socijalnih tema do pojedinih balada, koje su ušle u antologije glazbene scene na prostorima Jugoslavije.

Rođen je u Čačku 1. studenog 1952. godine, a prije nego što je zajedno sa Mišom Aleksićem, Ratkom Kojićem i Miroslavom Milatovićem, formirao "Riblju čorbu", bio je i član "Suncokreta" i "Ranog mraza".

Važio je za jednog od najpoznatijih glazbenika srpske i jugoslavenske rock scene, s velikim brojem obožavatelja, ali i kao upečatljiva javna osoba.

Studirao je Pravni fakultet u Beogradu, potom bezuspješno pokušao upisati Fakultet dramskih umjetnosti. Popularnost "Riblje čorbe" temeljila se na provokativnim socijalnim temama, a Bora Čorba je nastupima i na sceni i izvan nje postao jedan od najkontroverznijih glazbenika.

Radio-televizija Srbije podsjeća da je Đorđević, nakon objave albuma "Koza nostra" 1990. godine, bio optužen zbog "vrijeđanja radničke klase Jugoslavije", ali su optužbe odbačene. Jedno vrijeme se bavio i politikom, kao član Gradskog odbora konzervativno-desne Demokratske stranke Srbije u Beogradu, poslije političkih promjena u Srbiji u listopadu 2000. godine.

 | Author: Bora Čorba na koncertu u Brežicama

Bio je na poziciji savjetnika ministra kulture u srbijanskoj vladi Vojislava Koštunice, no poslije manje od godinu dana podnio je ostavku. Kao neizbrisiv glazbeni trag "Riblje čorbe“ i Bore Đorđevića u jugoslavenskoj rock antologiji ostat će albumi poput "Kost u grlu", "Mrtva priroda", "Večeras vas zabavljaju muzičari koji piju, "Ujed za dušu".

Zbog podržavanja Miloševićeva režima tijekom Domovinskog rata, nacionalističkih i radikalnih izjava ili provokativnih pjesama poput "E moj druže zagrebački", nikad nije nastupio u neovisnoj Hrvatskoj. Ovo su stihovi pjesme kojom je, huškajući na rat, odgovorio Juri Stubliću na njegov antiratni hit 'E, moj druže beogradski':

Dobre mačke zagrebačke,

bile su nam ko igračke,

e moj druže zagrebački,

sve je bilo skroz jebački.

E moj druže zagrebački,

propjevat ćeš ti njemački,

vidi Franje pravi sranje,

nekad veće nekad manje.

Vidi Franje pravi sranje,

nekad veće nekad manje.

Uvijek kada ti zatreba,

skočit ti ću do Zagreba,

sve će poći naopačke,

za drugove zagrebačke.

Sve će poći naopačke,

za drugove zagrebačke.

E moj druže zagrebački,

eto nas kod vas u pljački,

mi ćemo vas upljačkati,

a vi ćete svi plakati.

Mi ćemo vas upljačkati,

a vi ćete svi plakati.

Moja braco zagrebačka

ja seljačina iz Čačka

nemojte da stavim tačku

na svu braću zagrebačku

Iako nije nastupio u Hrvatskoj, fanovi iz Hrvatske često su dolazili na njegove koncerte u Sloveniji. U Celju se prije tri godine ogrnuo šalom Hajduka koji mu je dobacio jedan obožavatelj. 

- Stvari se mijenjaju nabolje.  Na našim svirkama uvijek je mnogo fanova iz Hrvatske, a imamo i prijatelje iz te zemlje koji dolaze na naše koncerte. Svoju odluku sam promijenio nedavno, na jednom nastupu gdje je bilo mnogo naših prijatelja iz Čakovca. Posjetio sam ih tamo i tada sam odlučio da održimo koncert u Zagrebu. Također, na promjenu mišljenja potaknuo me je nedavno jedan par iz Splita koji je imao tetovaže znaka Riblje čorbe. Ti ljudi su zaslužili da ne moraju putovati na naše koncerte u druge države, već da se dobro provedu u vlastitoj - izjavio je Bora 2012. godine za mojZagreb.info.

U istom intervjuu naveo je i da se ne kaje zbog svojih istupa i riječi koje je prosipao na račun Hrvata. 

- Ne kajem se što sam ih pljuvao, nema razloga za to - kaže Bora.

Veliki esej Borisa Rašete o Bori Čorbi možete pročitati OVDJE.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • BESTpartizan 10:04 07.Rujan 2024.

    Da je velicao tita i jugu nego milosevica svi su otvorili usta 91ne bi da je Tito ziv