Top News
940 prikaza

Osveta Erdoganove Turske: Vratili Nizozemskoj 40 krava

Sljedbenici AKP i Erdogana u Turskoj
Boris Roessler/DPA/PIXSELL
Turski ministar vanjskih poslova prijeti: "U Europi će uskoro izbiti sveti ratovi!"

Sukob između Nizozemske i Turske sve manje je diplomatski, a sve više prerasta u rat, za prvu ruku ekonomski. Tursko Udruženje proizvođača mesa vratilo je Nizozemskoj 40 krava koje su u Tursku stigle kao pošiljka izvoznog mesa, a kao odgovor na to što vlada Nizozemske nije dopustila turskoj ministrici obitelji Fatmi Betul Sayan Kaya da u Rotterdamu održi skup potpore Recepu Tayyipu Erdoganu.

Skup je trebao biti održan u sveopćoj turneji po zemljama srednje i zapadne Europe uoči referenduma na kojem će se odlučivati da li da se predsjedniku, čitaj Erdoganu, između ostalog, jako prošire ovlasti. Nadalje, Istanbul je raskinuo bratstvo između gradova s gradom Rotterdamom. Odbijenicu su Erdoganovi ministri doživljavali i diljem Njemačke, Austrije i Danske, na što je turski predsjednik uzvraćao zapravo uvredama u kojima je spominjao "fašizam", "potomke nacista" i slično.

Erdoganove pristalice na trgu Taksim u Istanbulu Zabranjen u EU Top News Despot je ljutit: Erdogan zaratio s pola svijeta

U jednom trenutku uoči parlamentarnih izbora u Nizozemskoj politički mainstream u Europi, i to od demokršćana preko liberala i socijaldemokrata sve do zelene ljevice i ljevice, našao se između napada iz Turske i desničarskog vala europskih ksenofoba, konkretno, najava nizozemskog antieuropskog desničara Geerta Wildersa koji je obećavao pohod na vlast.

No, samo nekoliko sati nakon što je postalo jasno da je Wilders pretrpio poraz na izborima, s nekoliko mjesta u parlamentu više, ali otprilike istom potporom kao i ranije, što je bila jako dobra vijest za proeuropske snage diljem EU, turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu, a ispalo je kao da je gnjevan zbog ishoda izbora u Nizozemskoj, izjavio je nešto što se ranije doista nije moglo čuti: "Započeli ste raspad Europe. Vučete Europu u provaliju. U Europi će uskoro započeti sveti ratovi."

Hurriyet je to, pak, citirao kao "vjerski ratovi".

U sukobu između Europe i Turske očito su svi izvukli mačeve. Tako se Spiegel osvrnuo na niz katastrofalnih gafova pristalica Erdogana, odnosno njegove stranke AKP, u prosvjedima diljem Turske. AKP-ovci su u Istanbulu na ulici napali norveškog novinara, optužujući ga da je Nizozemac. A nakon što im je novinar objasnio da je on zapravo iz Norveške, na snimci se čuje da mu napadači govore: "To je sasvim svejedno! Dosta nam je svih! Dosta nam je Europe!"

U prosvjedu u gradu Samsun na Crnom moru prosvjednici su zapalili plavo, bijelo, crvenu zastavu. Samo, nije bila riječ o nizozemskoj, nego o francuskoj zastavi, što se ubrzo pretvorilo u viralnu sprdačinu na internetu. Na jednom od prosvjeda u Istanbulu, AKP-ovci koji su izvikivali slogane protiv Nizozemske, nosili su istodobno sliku francuskog predsjednika Francoisa Hollandea. Istodbno su nosili transparente: "Faşist Hollanda!"

Recep Tayyip Erdogan u šetnji tunelom ispod Bospora Ekonomix Do jučer bahati Erdogan Berlinu: Spasite mi ekonomiju!

Zabuna je bila očita; na turskom se Nizozemska kaže "Hollanda" i očito je netko guglao i došao do slike Hollandea. Nimalo smiješan, međutim, bio je incident kod nizozemskog generalnog konzulata u Istanbulu. AKP-ovac se popeo na krov, postavio tursku umjesto nizozemske zastave i vikao: "Bog je velik!" Incident su europski mediji protumačili kao pokazatelj tvrde islamističke prirode Erdoganove stranke.

U Turskoj, inače zemlji s vrlo snažnim političkim sekularnim snagama i dugom tradicijom sekularizma, opozicija i kritička građanska scena sasvim je potisnuta otkako je nakon neuspjelog vojnog puča prošle godine Erdogan pootpuštao, nerijetko i pozatvarao, desetke tisuća ljudi iz vojske, policije, sa sudova, profesora s fakulteta, učitelja, novinara, pozabranjivao jako puno medija i tome slično.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.