Top News
1009 prikaza

Nizozemcima ide super - zašto su onda tako gnjevni?

Geert Wilders u kampanji za izbore 2017.
Dylan Martinez/REUTERS/PIXSELL
Na izborima u Nizozemskoj desničar Geert Wilders se nada rekordnom uspjehu. Ali s njim nitko ne želi u koaliciju

Parlamentarni izbori u Nizozemskoj koji su upravo u tijeku, prema anketama trebali bi dovesti Stranku za slobodu nizozemskog radikaliziranog desničara Geerta Wildersa sa 10,1 posto iz 2012. na 13 ili 14 posto. To je otprilike na tragu eksplozije popularnosti te antieuropske, antiimigrantske i kakve li sve ne stranke iz 2010. kada je osvojila 15 posto svih glasova.

Unatoč tome što su baš sve veće stranke unaprijed odbile svaku primisao da bi koalirale s notornim Wildersom, bez razlike radi li se o desnim liberalima ili socijaldemokratima, u kampanji je ostalo otvoreno pitanje zašto je dio Nizozemaca tako gnjevan kad im skoro svi ekonomski pokazatelji stoje vrlo dobro čak i za europske prilike. Kao što kaže naziv popularne kolumne, vrag je u detalju.

Stephen Bannon Trumpov savjetnik Top News Ovo je čovjek koji će stvoriti globalnu ultradesnicu

Pod premijerom Markom Rutteom, koji je posljednjih dana odigrao jako tvrdo prema Recepu Tayyipu Erdoganu, BDP je u 2016. rastao 2,1 posto, što je više i od prosjeka EU-a i od SAD-a. "Nizozemska se okoristila rastom potražnje u tržištima koja rastu. Kao i Njemačkoj, slabi euro je pomogao njenom izvozu. Eurozona radi za njih", objasnila je taj dio za CNN ekonomistica Vicky Pryce.

Rutte je premijer Nizozemske još od 2010. i otada pada nezaposlenost mladih, pada nezaposlenost uopće, prosječni prihod obitelji zapravo nikada nije niti prestao rasti, a socijalna nejednakost je otprilike u razini Njemačke i Francuske, bitno manja nego u Velikoj Britaniji ili SAD-u. Međutim, dok je činjenica da su Rutteove reforme dovele do rasta BDP-a u nizu već 11 mjeseci, činjenica je i to da je Rutte godine recesije prebrodio u godinama 2011. i 2012. nizom socijalnih i drugih rezova koji su se prelomili preko leđa najsiromašnijih.

Takvo stanje ostavilo ih je vrlo nesigurnima po pitanju budućnosti, u stalnom strahu što im donosi sutra. Na tom mjestu dolazi se do osnovnog uzroka svih desničarsih populističkih eksplozija; od SAD-a, preko EU-a do istoka Europe. Nizozemska je postala još jedna zemlja u kojoj su se globalizacijom obogatili odranije bogati, a siromašni u većoj ili manjoj mjeri stradali.

Odatle i Brexit i pobjeda Donalda Trumpa u SAD-u, a na tom valu do svoje popularnosti došao je i Geert Wilders koji je za veliku većinu problema optužio imigrante. Tamo gdje mu nisu krivi imigranti, kriva mu je EU, točnije zemlje poput Grčke, prešučujući pritom da se Nizozemska upravo zahvaljujući EU-u nije ekonomski raspala, koliko god je socijalno oslabila.

Marine Le Pen, predsjednica Nacionalnog fronta, ikona francuske krajnje desnice Njena šansa Top News 'Đavolja kći': Ako pobijedi, postat će europski Trump

Na prošlim izborima takva politika mu je donijela poveći pad u broju glasova. Međutim, na ovim izborima mogao bi osvojiti jako puno mjesta u parlamentu, dok bi, tako se pokazuje, slijeva najgori gubitnici mogli biti socijaldemokrati s najgorim porazom u cijeloj svojoj povijesti.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.