Top News
382 prikaza

Otkriće tjedna: Terorist je proputovao cijelu Hrvatsku

Pregled tjedna
express
Brenton Tarrant turistički je obilazio nekoliko gradova u Hrvatskoj, uključujući i Zagreb i Zadar

Brutalni terorist iz Novog Zelanda bio u Hrvatskoj

Stravični teroristički čin sumanutog ubojice Brentona Terranta u Novom Zelandu, zasigurno je vijest tjedna i u svijetu, ali i u Hrvatskoj. Terrant je u dvije džamije u gradu Christchurchu ubio ukupno 49 ljudi, a brutalni ubojica ima veze i sa Hrvatskom. Naime, Express je ekskluzivno donio priču o tome kako je ovaj terorist boravio i u Hrvatskoj. Njegov detaljni put kroz našu zemlju i kretanje po cijeloj regiji Express je opisao ovdje.

Austrijski biskupi održali lekciju hrvatskim biskupima

Misa na polju pokraj Bleiburga postala je dio manifestacije koja se politički instrumentalizira i dio je političko-nacionalnog rituala koji služi selektivnom doživljavanju i tumačenju povijesti – poručili su iz Biskupije u Klagenfurtu, te dodali da manifestacija šteti ugledu Katoličke crkve zbog „nedostatka distance prema fašističkom svjetonazoru.“

Poruka je stigla mjesec dana nakon što je Austrija zabranila korištenje ustaškog znakovlja na njezinom teritoriju, te prekršiteljima najavila kazne od 4.000 eura. Express je donio pregled sudskih procesa hrvatskim građanima kojima su austrijski sudovi sudili zbog podizanja desnice, nošenja ustaških zastava, uniformi i znakovlja. Tako su Austrijanci konačno prosvijetlili Hrvate o tome da je svako povezivanje s ustaštvom i fašizmom neprihvatljivo u civiliziranom svijetu.

Više o temi pročitajte ovdje.

Još jedna blamaža HDZ BiH - ovaj put branili četnike

Dok su stotine proklamiranih četnika marširale VIšegradom, najveća hrvatska stranka šutila je kao zalivena. Hrvatska demokratska zajednica Bosne i Hercegovine otvoreno se svrstala rame uz rame s Miloradom Dodikom i nasljednicima Radovana Karadžića. Naime, hrvatski zastupnik u Domu naroda Parlamenta BiH Zlatko Miletić je na sjednicu htio uvrstiti glasanje o osudi okupljanja ravnogorskog četničkog pokreta u Višegradu.

Podsjetimo, više stotina pripadnika četničkog pokreta iz Bosne i Hercegovine i Srbije okupilo se u nedjelju u Višegradu kako bi tamo odali počast Draži Mihailoviću, osuđenom ratnom zločincu pod čijim su zapovjedništvom u Drugom svjetskom ratu počinjeni progoni i pokolji tisuća muslimana-Bošnjaka i Hrvata. U odorama koje asociraju na one što su ih četnici nosili tijekom Drugog svjetskog rata te uz njhovo znakovlje i ratne zastave oko 200 okupljenih postrojili su se u središtu Višegrada, javila je Hina.

Glasovima delegata SNSD-a, HDZ-a i SDS-a, ova točka nije uvrštena na dnevni red, a Miletić je kazao da je zatečen i da je za njega to razočaravajuće. O tome kako se HDZ BiH svrstao na stranu četnika, pročitajte ovdje.

Tomislav Horvatinčić opet prošao s preblagom kaznom

Nakon više od osam godina natezanja po sudovima zagrebački tajkun u utorak dobio je napokon osuđujuću presudu. Tomislav Horvatinčić proglašen je krivim zbog pomorske nesreće u kojoj su poginuli talijanski nautičari Francisco Salpietro i Marinella Salpietro Patel. Sud navodi kako nije postupao po pomorskom zakonu i drugim propisima.

Ipak, do pravomoćnosti presude proći će još neko vrijeme. Dobio je četiri godine i 10 mjeseci zatvora. U kaznu mu se uračunava i pritvor. Zabranjeno mu je i upravljanje motornim vozilima, a mora uplatiti i 190.000 kuna troškova. Express je donio pregled svih njegovih prometnih nesreća u kojima je ukupno ubio četvoro ljudi i uvijek do sad se uspješno izvlačio od zatvorskih kazni o čemu možete pročitati ovdje.

EU nam poručuje da smo korumpirani

Iz EU nam je stigao dokument u kojem nas upozoravaju da smo spori u reformama i da sucima nije za vjerovati

Ovo će nam pomoći da živimo u okviru vlastitih mogućnosti. Bez političkih kalkulacija provest ćemo reforme neodrživih sustava zdravstva i obrazovanja, restrukturirat ćemo javna poduzeća, reformirati državnu upravu i pravosudni sustav, racionalizirati sustav državnih agencija i bolje upravljati državnom imovinom.

Prošlo je više od pet godina od te izjave tadašnjeg premijera Zorana Milanovića. Europska komisija je sedam mjeseci od ulaska Hrvatske u EU odlučila da Hrvatska ulazi u Proceduru prekomjernih makroekonomskih neravnoteža. Do kraja 2016. godine trebali smo smanjiti manjak na 2,7 posto BDP-a i provesti reforme. Od Europske unije dobili smo i listu naputaka što treba raditi, a o tome pročitajte ovjde.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Milan.banijac 09:24 18.Ožujak 2019.

    TI NEMIRI U BEOGRADU ĆE SE VJEROJATNO PREVALITI U BH ???????????????????????