Top News
1302 prikaza

Otkrivamo pozadinu velike političke bitke za Alku: Iza svega su moć, utjecaj i novac

Zvonimir Barisin/PIXSELL
Jednom je čovjek, kaže legenda, tražio da ga se pogura u alkarski sud časti. - Što će ti to? - pitali su ga - Pa imaš dobar posao i lijepu plaću... - Je, al’ imam ja i troje djece... - kaže on. U tome je cijela priča.

Oko Alke vrije, ima tome već neko vrijeme i u Sinju je vruće kao konjanikovoj glavi ispod kalpaka. To je ime one tradicionalne alkarske šubare od kunovine ukrašene čelenkom, bijelom perjanicom od ždralova perja, piše Express

Miro Bulj, nekadašnji alkarski momak koji se vinuo HDZ-u pred nosom u fotelju gradonačelnika, bogme je nabrusio britku sablju i koplje ubojito, rekli bi Sinjani. Iz svega što mu se nađe pri ruci udara ovih dana Mostov gradonačelnik Bulj po Viteškom alkarskome društvu. Razlog? Vidi ih kao prirepak HDZ-a. Taj VAD je, zna to cijeli Sinj, zatvorena organizacija i ne možeš ni blizu skupštini ako nisi njihov. Doktor Stipe Jukić ga godinama vodi, HDZ-ov čovjek. Imaju 15-ak zaposlenih, raspolažu s preko milijun eura sredstava na godinu... Organizacija je to za Sinjsku krajinu s 23.000 stanovnika važna kao Dinamo Zagrebu ili Hajduk Splitu. Alka je ovdje stvar prestiža, moći, strasti, utjecaja i u konačnici - velikog novca, piše Express.

Jednom je čovjek, kaže legenda, tražio da ga se pogura u alkarski sud časti.

- Što će ti to? - pitali su ga - Pa imaš dobar posao i lijepu plaću...

- Je, al’ imam ja i troje djece... - kaže on.

U tome je cijela priča. Ako si zaposlenik VAD-a, recimo, onda nema truckanja sat vremena svaki dan do Splita pa nazad. Nema stresa, posao je pred kućom i stabilan je koliko može biti. Sigurna plaćica nije mala stvar u maloj sredini.

Bulju je dosta toga i predlaže da članove VAD-a ubuduće biraju Sinjani - referendumom. 

Cijeli priču o političkom ratu za Alku čitajte OVDJE

 

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.