Top News
237 prikaza

Ovo su detalji noćnih razgovora Mostovaca i Milanovića

Članovi Mosta
Patrik Macek (PIXSELL)
Ines Strenja Linić, Tomislav Panenić, Ljubica Ambrušec i Josip Katalinić u sitne su se sate, kažu naši izvori, ušetali u Banske dvore. U Vladi ih je, kažu svjedoci, čekao Zoran Milanović...


Četvero zastupnika Mosta tražili su, desetak dana prije kraja pregovora o novoj Vladi, dok je još sve bilo otvoreno, sastanak s Milanovićem, govori svjedok, odlično upućen u misteriozne zakulisne aktivnosti koje su na kraju, u šokantnom obratu, rezultirale vladom Mosta i HDZ-a.

Most | Author: Kristina Stedul Fabac (PIXSELL) Kristina Stedul Fabac (PIXSELL)

- Početna je zamisao, kaže naš sugovornik, bila da se susretnu na nekoj lokaciji u gradu, podalje od novinara, no kako je taj dan zasjedalo Nacionalno vijeće Mosta, to se oteglo do sitnih sati, pa su Mostovci bili prinuđeni otići do Banskih dvora. A oni, kako je poznato, sa zapadne strane imaju pomoćni ulaz, pred kojim novinari nikad ne dežuraju. I iznad tog ulaza su kamere koje sve snimaju, a snimke se gledaju i pohranjuju u posebnoj sobi. To je posao Ministarstva unutarnjih poslova, nad kojim ni SOA ni neka druga služba ili kancelarija nemaju ingerencije.

O tajnom noćnom posjetu mostovaca Banskim dvorima Zoran Milanović je u medijima govorio samo načelno. Novom listu priznao je da su ga neki Mostovci, koje nije imenovao, nekoliko dana uoči zadnjega kruga pregovora kasno navečer pozvali te da se s njima susreo u svom uredu kasno noću.

Dodao je da o tome može “bez kompleksa govoriti jer su sve, uostalom, snimale kamere...”

Taj bi detalj danas predstavljao čistu arheologiju da nedavno nije objavljeno kako je predsjednica Kolinda Grabar Kitarović baš te snimke, tog noćnog posjeta mostovaca Milanoviću, na famoznim konzultacijama pokazala Boži Petrovu, koji se nakon toga odlučio na koaliciju s HDZ-om. 

Čini se da je ta kasnonoćna deputacija bila krunski dokaz tvrdnji da im Milanović radi iza leđa.

Ured predsjednice demantirao je točnost te tvrdnje, a Božo Petrov potvrdio kako mu predsjednica na konzultacijama u 11 sati nije pokazala nikakve snimke -no Petrov nije rekao ništa o tome što se događalo kad je tog istog dana, rano ujutro, navodno zabunom, prije svih drugih došao k predsjednici na Pantovčak...

Kamere su ga tad slučajno snimile, Ispričao se da je - pobrkao termine! Zavrzlamu sa snimkama zasad nije moguće raspetljati na neproblematičan način, no Express je doznao sve važne detalje razgovora koji su se odvijali nakon što su Mostovci snimljeni na ulasku u Banske dvore.

U delegaciji koja je išla k Milanoviću, kaže svjedok, bili su Tomislav Panenić, Ines Strenja Linić, Ljubica Ambrušec i Josip Katalinić!

Navodni sastav iznenađuje jer je u ekipi bila Ines Strenja Linić, koju se smatralo krajnje nesklonom vladi sa SDP-om dok nema Roberta Podolnjaka ili Miroslava Šimića iz Osijeka, koji je u dobrim odnosima sa HNS-ovcem Vrdoljakom.

Predsjednica RH primila predstavnike Domoljubne koalicije i Hrvatska raste na konzultacije | Author: Goran Stanzl (PIXSELL) Goran Stanzl (PIXSELL)

Također, nema logičnog objašnjenja kako je Tomislav Panenić postao ministar iako je tajno posjećivao Milanovića, dok je Drago Prgomet izbačen iz Mosta iako je, čini se, Božo Petrov znao za njegovu posjetu Kotromanovićevom legendarnom obitavalištu lišenom zavjesa. 

Ines Strenja Linić također je moćna članica Mosta, kandidatkinja za sve najvažnije funkcije - od pitanja sigurnosti i obrane, do revizije poslovanja riječkog HNK. Objašnjenje ove zagonetke možda iskrsne u dogledno vrijeme...

Naš sugovornik se kune da Milanović mostovcima nije nudio pakt o Vladi i cijepanje Mosta.

Mostovce je zanimalo, kaže naš izvor, kako funkcionira savez SDP-a i HNS-a, jer su mislili da je HNS klijentelistička stranka. 

Milanović ih, saznajemo, ni u jednom trenutku nije pozvao da idu s njim u formiranje parlamentarne većine. Bio je to u cijelosti ‘obavijesni’ ili ‘informativni razgovor’.

Milanović im je objašnjavao kako funkcionira suradnja u HNSD-a i SDP-a u vladi, posve tehnička pitanja. Dijelu Mosta navodno je zasmetalo- taj je detalj procurio i do Novog lista - što je ‘u aktualnoj vladi bilo previše Srba’.

Priča o podjelama u Mostu, o interesima prema HDZ-u ili SDP-u, kaže naš sugovornik, nije okončana s Vladom.

- Bit će tu još svega. Mnogi u Mostu priželjkuju da Komadina zauzme Milanovićevu pozciju. Misle da bi s njim mogli lakše mutiti vodu i ucjenjivati HDZ. A slično razmišljaju i kad je o Plenkoviću riječ. Vjeruju da bi im on bio mekši za razgovore od Karamarka. Komadina bi im, kažu, lakše sjeo i kao potencijalni partner u slučaju prijevremenih izbora. S Milanovićem, kažu danas u Mostu, teško itko od njih više može sjesti za isti stol.

  • asd123 17:45 09.Ožujak 2016.

    Ovo je jedan od primjera tzv "naručenog članka". Tipični proizvod paraobavještajnog podzemlja: poluistina sa nekoliko detalja i dvosmislenih komentara. Gospodin Rašeta je očito "nabrijan" na MOST a ovo se u običnom narodu zove "navlakuša".