Top News
15661 prikaza

Ovo su Trumpovi liječnički nalazi - pažljivo ih pročitajte

Melania Trump
REUTERS
Zdravlje mu je generalno odlično, tvrde da nije ni dementan, ali neki dijelovi nešto o njemu i otkrivaju

Zdravstveno stanje predsjednika samo po sebi ozbiljna je stvar. Pa ako je još riječ o predsjedniku SAD-a, usto i usred burnih reakcija i iz javnosti i iz krugova koje se običava nazivati "vrlo upućenima", čak i "insajderskih" o tome da s predsjednikom koji ima pristup nuklearnom prekidaču stvari ne stoje baš najbolje...

Uglavnom, u petak 12. siječnja u bolnici Walter Reed liječnički tim predvođen dr. Ronnyjem Jacksonom pregledao je Donalda Trumpa. I o tome je izvijestio javnost, točnije svjetsku javnost. U trenutku pregleda Donald Trump bio je star 71 godinu i sedam mjeseci. Američki predsjednik visok je čak 190,5 centimetara, težak je 108 kilograma. U mirovanju je imao 68 otkucaja srca u minuti, krvni tlak 122/74 i zasićenost kisikom od 99 posto. Tjelesna temperatura bila mu je 36,9°C.

Oči

Donald Trump | Author: REUTERS REUTERS

Bez korekcije, predsjednik je imao oštrinu vida od 20/30 na oba oka, što je s korekcijom iznosilo 20/20. Vidno polje svakog oka bilo mu je normalno, a isto je pokazao i oftalmološki pregled. Nije imao povišen očni tlak niti bilo kakvih patoloških procesa.

Glava, uho, grlo, nos

Uobičajeni pregled je pokazao da je sve u redu i u tom dijelu.

Stomatološki pregled

Donald Trump ima zdrave desni i zdrave zube i nakon pregleda stomatolog nije imao ništa drugo za primijetiti.

Pluća

Na pregledu pluća stetoskopom, pluća su mu zvučala sasvim zdravo, a nikakve štetne plućne procese nije otkrio niti pregled CT-om niskog intenziteta.

Srce

I kardiološki pregled prošao je u najboljem redu. Srce mu je otkucavalo pravilno, bez šumova ili bilo kakvih abnormalnih zvukova. EKG je pokazivao normalni sinusni ritam sa stopom od 71. Trumpa su potom podvrgnuli transtorakalnom ehokardiogramu, koji je pokazao normalnu sistoličku funkciju lijevog ventrikula, izbačenu frakciju od 60 do 65%, normalnu veličinu lijeve klijetke i debljinu stijenke, nikakve abnormalnosti zidne kretnje.

Donald Trump OBJELODANIO Life Tajna Bijele kuće: Trump je teško bolestan!?

Normalna je bila i desna klijetka, jedino što je desna pretklijetka bila u širim granicama normale. Kad su ga podvrgnuli ehokardiogramu pod opterećenjem, ispalo je da je Trump nadprosječnih fizičkih sposobnosti s obzirom na dob i spol.

Gastrointestinalni pregled

Nisu otkrivene nikakve tvorbe, nije mu utvrđeno povećanje niti jetre niti slezene. U lipnju 2013. bio je podvrgnut optičkoj kolonoskopiji, za koju liječnici u ovom izvještaju nisu otkrili zašto mu je učinjena, a niti tada mu nisu otkrili nikakve polipe ili bilo kakve zdravstvene probleme.

Kod Trumpa je, nadalje, u redu i sve što se tiče pokretljivosti zglobova, ruku i nogu, mišića i kostiju, cirkulaciju mu je također, hvala na pitanju, posvuda u najboljem redu.

Neurološki pregled

Specijalisti su utvrdili da su mu u urednom stanju redom moždani živci, moždana funkcija, refleksi, motoričke i osjetilne funkcije. Što se tiče kognitivnih sposobnosti, predsjednik Trump je i tu prošao jako dobro, s rezultatom 30/30. Taj dio posebno je značajan jer ukazuje na to da Trump, unatoč nizu vrlo sumnjivih situacija posljednjih mjeseci, na pregledu nije pokazivao znakove demencije.

Dermatološki pregled

Donald Trump | Author: KEVIN LAMARQUE/REUTERS/PIXSELL KEVIN LAMARQUE/REUTERS/PIXSELL

I opet nisu utvrđeni nikakvi patološki procesi; nema pokazatelja da mu se igdje razvija melanom, bazeocelularni illi planocelurarni karcinom.

Laboratorijske pretrage pokazale su da mu je krvna slika savršena, no liječnici su ipak primijetili da Trumpov zdravstveni karton pamti i dane kad je imao povišen kolesterol te rozaceu, kroničnu bolest kože koja se očituje crvenilom središnjih dijelova lica, očito u nekom najblažem obliku. U životu je, kažu dalje, imao samo jednu operaciju, i to uklanjanja slijepog crijeva kad je imao 11 godina, znači 1958. Ne pije niti puši danas, nije pušio niti je pio niti ikada ranije.

Lijekovi koje uzima

Dnevno uzima 10 miligrama "Crestora" kako bi držao pod kontrolom povišeni kolesterol. Aspirinom, 81 miligram dnevno, brine se o stanju svog srca. Koristi, također, i "Propeciu", i to 1 miligram dnevno tog preparata, kako bi spriječio (zaustavio?) daljnje ispadanje kose. Za rozaceu koristi posebnu kremu. A osim toga svaki dan uzima i multivitaminski koktel.

Cijepljenja

Tijekom pregleda liječnici su mu dali cjepivo protiv pneumokokne upale pluća, kao i cjepiva protiv hepatitisa A i B. Osim toga, sva cjepiva koja je trebao primiti tijekom života, uredna su, kao i redovito cijepljenje protiv gripe, te adekvatna cjepiva s obzirom na krajeve u koje je putovao.

Zaključak

Donald Trump Pregled tjedna Top News Zbog 'usranih' država: "Trump je rasist, tu više nema sumnje"

Liječnici su napisali da je Donald Trump odličnog zdravlja, prvenstveno zato što nikada nije ni pio ni pušio, ali i da bi baš mogao otići na manju dijetu s malo masnoća i ugljikohidrata, kao da bi mogao i početi vježbati. U prvom redu zbog kolesterola.

Izvijestili su da su o tome i o mršavljenju "s njime porazgovarali", što bi se moglo protumačiti i tako da su ga blago i pristojno nagovarali da to doista i učini. Unatoč tome što je s obzirom na rezultate svih pretraga Trump u takvom stanju sa zdravljem da bi si to mogli samo poželjeti i ljudi pola stoljeća mlađi od njega, liječnici su rekli da su mu prepisali više doze lijeka protiv povišenog kolesterola u krvi.

 • Važna obavijest
  Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
 • nelson 09:48 18.Siječanj 2018.

  a psiholog

 • Avatar Antun Sklepić
  marica 16:16 17.Siječanj 2018.

  neću ni čitati članak zdrav je ko dren lječnici su mu dali doživotnu garanciju.