Top News
7935 prikaza

Pao balkanski kralj kokaina: Tko je Tebra?

Specijalna policija
Boris Ščitar/ PIXSELL
Članovi njegove grupe nalaze se u Hrvatskoj, Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini, Srbiji i Nizozemskoj

Hadži Zoran Jovanović (57), zvani Tebra, osuđivani narko diler i pripadnik moto bande Hell's Angels priveden je u petak u velikoj akciji MUP-a Srbije. On je inače, godinama dobro poznat srpskim, ali i europskim organima zakona.

Hadži Zoran Jovanović osuđen je u Belgiji 2008. godine na pet godina zatvora prilikom pokušaja krijumčarenja 203 kilograma kokaina preko luke u Antwerpenu.

Jovanović je tada sa suradnicima uhvaćen na djelu kada su sa broda Angelo preuzeli teret i deset vreća kokaina u vrijednosti većoj od deset milijuna eura.

Njemu se trenutno u Srbiji sudi zbog organiziranja međunarodne kriminalne grupe, koja je krijumčarila kokain iz Južne Amerike u zapadnu Europu, preciznije Nizozemsku, Belgiju, Njemačku i Španjolsku.

Čaba Der Za šaku dinara Life Brutalni krvnik ubijao po cijelom Balkanu

Naime, Jovanović je uhićen i u svibnju 2013. godine u međunarodnoj akciji "Arka", koju je vodio Europol i u kojoj su članovi njegove grupe uhićeni u koordiniranim akcijama u Srbiji, Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Crnoj Gori i Nizozemskoj.

Istragu o ovoj grupi inicirala je nizozemska policija nakon što je prilikom preprodaje 15 kilograma kokaina u jesen 2012. u Roterdamu uhitila dvije osobe.

Jovanović je tada optužen da je organizirao nabavku kokaina i njegovo skladištenje, a potom daljnju distribuciju i preprodaju prema drugim dilerima i krajnjim kupcima, kao i prijevoz i preuzimanje novca od prodanog kokaina u Srbiji.

Akcija Arka teška više od milijuna eura

U Beogradu je s njim tada uhićena i njegova djevojka Aleksandra Desnica, koja je optužena da je za potrebe pripadnika grupe između njih i kupaca prenosila poruke i instrukcije oko primopredaje kokaina u Nizozemskoj. Dok je u BiH tada uhićen i njegov brat Goran Jovanović, koji je već osuđen na šest godina zatvora. U osklopu akcije "Arka" u Belgiji su također otkrivene četiri plantaže marihuane i zapljenjeno je 1.500 stabljika marihuane, te veće količine kokaina, kao i više od milijun eura.

Vozač mu član policijskog sindikata

Javnost je ostala šokirana početkom ove godine kada je na autoputu Šid-Beograd policija pretresla automobil u kojem se nalazio Tebra i kada je otkriveno da je za volanom njegovog luksuznog Mercedesa bio Miloš Lukić (34), njegov vozač, a inače počasni član Policijskog sindikata Srbije, piše Blic.

Pripradnici Intervente policije su to saznali kada je pretresom kod Lukića nađena značka PSS-a, za koju su policajaci u prvi mah pomislili da je službena isprava MUP-a. Provjerama je potom utvrđeno da Lukić ipak nije policajac, već počasni član sindikata, a da skandal bude veći, osim što je vozač narkobosa ima i podeblji dosje zbog nasilničkog ponašanja i ugrožavanja prometa.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.