Top News
3441 prikaza

Paranoja u Rijeci: Špijuniraju nas kineske dizalice?! Mogu pratiti put svakog kontejnera

1/2
Goran Kovacic/PIXSELL
Potencijalni scenariji špijunaže uključuju korištenje sustava kamera dizalice za pregled serijskog broja kontejnera i određivanje mjesta na kojem je kontejner utovaren da bi ga se pratilo

Prve lučke dizalice za novi kontejnerski terminal u Rijeci su uplovile u riječku luku i time označile početak jednog od najvažnijih infrastrukturnih projekata na sjevernom Jadranu, piše pije dva dana lokalni portal Topedo media. Dizalice je iz Kine dopremio specijalni broda za transport teške opreme, Zhen Hua 29. Ovaj brod krenuo je iz Šangaja početkom kolovoza.

Istovremeno, Američke sigurnosne službe ozbiljno su zabrinute jer procjenjuju kako Kina uspješno špijunira promet u pomorskim lukama koje koriste kontejnerske dizalice proizvedene u toj državi. A u hrvatsku luka Rijeka upravo su stigle baš te - dizalice iz Kine! Kako je pisao Wall Street Journal početkom travnja, otkriveno je da su se Trump Biden, svaki u svome mandatu, snažno protivili ulasku kineskih kompanija u Luku Rijeka.

Američki dužnosnici, kako to opisuje WSJ, rekli su da su bili šokirani kad se činilo da su kineske tvrtke spremne osigurati prava na projekt kontejnerskog terminala Luke Rijeka. “Bili smo posebno alergični na ideju o lukama koje su u vlasništvu ili kojima upravlja Kina”, rekao je Matthew Pottinger za WSJ, zamjenik savjetnika za nacionalnu sigurnost predsjednika Donalda Trumpa.

 | Author: Goran Kovacic/PIXSELL Goran Kovacic/PIXSELL

U tekstu se citira i izjava ministra Olega Butkovića kako je prvi natječaj (poništen odlukom Vlade AP-a) napisan bez jamstava o tome koliko će tereta stvarno proći kroz riječku luku. Upravo su tu činjenicu, kao presudan argument u odbijanju Kineza, američki dužnosnici više puta ponavljali sugovornicima s hrvatske strane.

Pa su konačno, umjesto njih koncesionari Zagrebačke obale postali APM Terminals iz Nizozemske i domaći ANNA Logic. Naravno, nakon tihog diplomatskog dijaloga. I pritiska na Vladu Andreja Plenkovića da se poništi prvi tender, pisao je Express. 

Svejedno, u riječkoj luci ipak ostaju kineski tragovi. Tamo je još 2013. dopremljeno deset dizalica kineskog proizvođača ZPMC-a, a planiraju se i nove. Prema nekim procjenama, više od tri četvrtine svih kontejnerskih dizalica na svijetu nastalo je upravo u pogonima spomenute tvrtke. A Amerikanci već neko vrijeme govore da im je problem što su toliko ovisni o kineskim dizalicama jer ih mogu koristiti za špijuniranje.

- Iznimno je zabrinjavajuće da oko 80% američkih lučkih dizalica koristi kineski softver koji je proizvela kineska tvrtka”, rekao je svojevremeno predsjednik Odbora za domovinsku sigurnost Mark Green (republikanac iz Tennesseeja) u izjavi medijima i dodao:

“U ime američkog naroda, ovaj Odbor zahtijeva odgovore o rizicima koje ove dizalice predstavljaju za kibernetičku sigurnost SAD-a i otpornost naše kritične infrastrukture, što je ključni aspekt misije domovinske sigurnosti”.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • zeko1111 17:45 17.Listopad 2024.

    Ameri se boje svoje sjene.I samo pljuju po drugima .A sve ratove su napravili u svoju korist.