Top News
1318 prikaza

Patrijarh Irinej: Pravoslavni svijet u velikoj je krizi

Pravoslavni patrijarh Irinej
Srdjan Ilic/PIXSELL
Ruska pravoslavna crkva odlučila je prekinuti suradnju s Ekumenskom patrijaršijom u Istanbulu

Kriza u kojoj je pravoslavni svijet veoma je duboka, a može, nažalost, doći i do tragedije dubokog i dugotrajnog raskola, ocijenio je u to patrijarh srpski Irinej, naglasivši kako, unatoč nesuglasju, globalni crkveni poredak nije nepovratno promijenjen.

U intervjuu Večernjim novostima, danom prije odluke Ruske pravoslavne crkve da prekine odnose s Carigradskom patrijaršijom, koja je priznala autokefalnost Ukrajinske crkve, patrijarh srpski kaže kako "Crkva ne zna za nepovratne procese i konačne promjene". 

"Crkveni poredak je, zapravo, u bitnome nepromjenjiv, a problemi nastaju kad ga mi ljudi, ne isključujući ni one najodgovornije u Crkvi, iz bilo kojih razloga i radi bilo kakvih ciljeva, narušimo“, rekao je poglavar SPC.

On je, govoreći o svojim nedavnim susretima s najvišim velikodostojnicima Ekumenske patrijaršije u Istanbulu i Ruske patrijaršije u Moskvi, naglasio kako nije bio "u nekoj specijalnoj pomiriteljskoj misiji".

"Ali sam, u ime SPC-a, činio sve što sam mogao da se izbjegne najgori scenarij", rekao je patrijarh Irinej.

Svjetleći križ Riječ je Božja Top News Koristite križ kao osobnu? Onda ne razumijete Isusa!

On podsjeća da su i Sabor i Sinod SPC apelirali da carigradski patrijarh "ne prenagljuje" u odlukama i da "ide putem dijaloga i svepravoslavnog konsenzusa".

Stajalište SPC je da "treba potpuno i neizostavno poštovati stoljetni crkveni poredak i svete kanone", kaže Irinej, uz ocjenu da "naša majka crkva u Carigradu, nažalost, po mišljenju ogromne većine episkopa i teologa SPC, sada ne čini".

"Mi nismo na klackalici ’za i protiv’. Mi smo za jedinstvo Crkve, slogu, odgovornost, vjernost kanonskom poretku, a protiv svega što dijeli i vodi u opasnost raskola", poručio je vrhovni poglavar SPC.

Ruska pravoslavna crkva odlučila je u ponedjeljak prekinuti suradnju s Ekumenskom patrijaršijom u Istanbulu zbog odluke ekumenskog patrijarha Vartolomeja da ukine osudu šizmatičke ukrajinske crkve, čime su stvoreni uvjeti za neovisnost ukrajinske crkve od Moskovske patrijaršije, kojoj kanonski pripada.

Srpska pravoslavna crkva objavila je na svojoj internetskoj stranici odluku Moskovske patrijaršije da "prekine euharistijsko općenje s Carigradskom patrijaršijom", ali se SPC o tome još nije službeno očitovala. 

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.