Top News
1301 prikaza

Perverzni filmaš godinama bježi pravdi - više ne

Holivudski moćnik Harvey Weinstein
Reuters/Pixsell
Brojne glasine su se širile o njegovim pothvatima, ali mnogi su odlučili sve ignorirati

Harvey Weinstein, osramoćeni hollywoodski mogul, predat će se vlastima u New Yorku, donosi Deadline. Predaja dolazi kao relativno očekivana posljedica istraga, pa čak i na saveznoj razini, nakon što su u javnost izišle optužbe Lucie Evans da je 2004. godine Weinstein je prisilio na oralni seks.

Spomenuti incident nije ušao u zastaru prema zakonima New Yorka, za razliku od ogromnog broja ostalih optužbi.  

Weinsteina su desetljećima pratile optužbe za zlostavljanje, a tijekom posljednja tri desetljeća postigao je barem osam izvansudskih nagodbi sa ženama koje su ga optužila za zlostavljanje i neželjeni fizički kontakt.

Nevjerojatan je to pad s visoka moćnog i utjecajnog medijskog mogula koji je bio jednako umrežen u Washingtonu, Hollywoodu i Wall Streetu. Osim što je utjecajan u filmskoj industriji, jedan je od najvećih donatora Demokratske stranke. Pad je počeo prošle godine, samo tri dana nakon što je u New York Times objavio priču o tomu kako je tridesetak godina seksualno zlostavljao glumice, a među njima su navodno bile i Ashley Judd i Rose McGowan. 

On se javno ispričao, tvrdeći da je većina optužbi lažna, prenijela je Hina.

Ronan Farrow RONAN FARROW Life "Tata je oženio moju sestru, meni je to neoprostiv grijeh"

"Način na koji sam se odnosio prema kolegicama u prošlosti uzrokovao je mnogo boli i zbog toga se iskreno ispričavam", rekao je, opovrgavši kasnije članak iz New York Timesa u kojem stoji da se s najmanje osam žena nagodio te da kani tužiti novine.

Među poznatim žrtvama bila je talijanska manekenka Ambra Batilana koja je 2015. godine dobila nepoznati novčani iznos zbog optužbi da ju je Weinstein dodirivao po genitalijama. Objavljeno je, kako prenosi srpski Blic, i da je Weinstein natjerao jednu ženu da ga masira te da je masturbirao pred jednom TV voditeljicom.

Daleko najviše pažnje je privukla priča Ashley Judd koja je priznala kroz što je sve prolazila prije dvadesetak godina. Tijekom snimanja filma Poljubi djevojke dobila poziv za druženje u Weinsteinovoj hotelskoj sobi. On je prvo tražio da ga masira, zatim joj predlagao da mu pomogne s odabirom odjeće ili da ga gleda dok se tušira.

"Mnogo puta, na različite načine, rekla sam mu da ne želim, a on je uvijek imao neki drugi zahtjev. Sve mi je to više ličilo na neko cjenkanje", prisjetila se slavna glumica.

Na kraju je ipak uspjela pobjeći, govoreći da joj prvo treba pomoći s osvajanjem Oscara da bi ga ona htjela dodirnuti. "Puno stvari je bilo u igri, veliki je rizik igrati se s ugledom koji dobijete radeći za Miramax", rekla je Judd.

Jedan od prvih koji je osudio takvo ponašanje bio je George Clooney. Clooney je priznao da je čuo glasine koje su započele 90-ih godina da su žene spavale s Weinsteinom za uloge, ali ih je odbacio kao način još jedan način omalovažavanja talenta glumica.

Usamljena djevojka u sobi Ispovijest Life "Ja sam Ivana, žrtva trgovine ljudima. Ovo je moja priča"

"Dio koji sada slušamo o isplatama osam žena, nisam ništa čuo o tome i ne znam tko jest", rekao je. "To je cijela druga razina i nema načina na koji možete pomiriti dvije takve činjenice. Ne može se ništa reći, osim da je neopisivo. "

Clooney je komentirao izjavu Meryl Streep, tvrdeći da, unatoč tvrdnjama da je Weinsteinovo ponašanje bilo otvorena tajna u Hollywoodu, mnogi u industriji nisu znali što se događa.

"Poznajem Harveyja već dvadeset godina", kaže Clooney. "Imali smo zajedničke večere, zajedno smo snimali, svađali smo se. Ali mogu vam reći da nikada nisam vidio niti jedno takvo ponašanje - ikad."

Zbog razotkrivanja spomenutih afera, list The New York Times i magazin The New Yorker zajednički su dobili Pulitzerovu nagradu za izvješćivanje u javnom interesu o hollywoodskom skandalu o optužbama za seksualno zlostavljanje protiv filmskog producenta Harvey Weinsteina, prenijela je Hina prije nekoliko mjeseci.

Ta izvješća potaknula su #Me Too pokret protiv seksualnog zlostavljanja u drugim djelatnostima.

Odbor za dodjelu nagrade je opisao rad novinara koji su razotkrili Weinsteina kao "eksplozivno, utjecajno novinarstvo koje je razotkrilo moćne i bogate seksualne grabežljivce".

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.