Top News
16653 prikaza

Petrokemiju će prodati uz prešutni blagoslov države

1/3
Nikola Čutuk/Pixsell
Zbog krize u Ukrajini skidanje s Burze Petrokemije prošlo je u tišini, a tako će se provesti i prodaja tvornice uz prešutnu podršku države

redstavnici ni jedne državne tvrtke i institucije nisu se pojavili na skupštini tvornice mineralnih gnojiva Petrokemije iako zajedno imaju 40 posto vlasništva. A odluka o kojoj se odlučivalo bila je više nego značajna: izlazak Petrokemije s burze. To je samo jedan međukorak prije prodaje većinskog paketa Petrokemije. Odluku o delistiranju donijeli su Ina i PPD Pave Vujnovca koji preko zajedničke tvrtke Terra mineralna gnojiva drže 54 posto tvrtke. Da su se predstavnici državnog CERP-a, Janafa, Plinacroa i Fonda za razgradnju otpada iz Krškog pojavili i eventualno glasali protiv ili bili suzdržani, odluka o silasku s burze ne bi mogla biti donesena.

 | Author: Nikola Čutuk/Pixsell Nikola Čutuk/Pixsell

Iako je službeno opravdanje da se i nisu mogli pojaviti jer CERP je ostao bez predsjednika upravnog vijeća, uhićenog Darka Horvata, ipak smo saznali da su državne tvrtke dobile naputak da ne šalju svoje predstavnike i tako su prešutno podržale odlazak s burze. Neki u tome vide i povlađivanje ruskom kapitalu jer je glavni opskrbljivač plinom Petrokemije PPD, koji je u partnerstvu s ruskim Gazpromom i od njega kupuje plin za hrvatsko tržište. Oni su i glavni opskrbljivač Petrokemije koja troši polovicu plina koji je potreban Hrvatskoj. Drugi vide opravdani potez jer je Petrokemija opet u gubitku, treba se modernizirati, stisnuta je troškovima za emisije ugljičnog dioksida. Već mjesecima je za Petrokemiju zainteresirana turska Yildirim grupacija. Petrokemija je privatizirana prije četiri godine, a većinski vlasnici su postali PPD i Ina nakon što su uložili po 150 milijuna kuna. Država je na sebe preuzela 450 milijuna kuna duga, te su njene tvrtke uložile dodatnih 150 milijuna kuna. Upravo zato su sindikati upozorili da je prodaja tvrtke upitna zbog pogodnosti koje je država osigurala. Među ostalim, smanjena je i Plinacroova naknada za plinovod.

 | Author: Nikola Čutuk/Pixsell Nikola Čutuk/Pixsell

- Od čišćenja bilance poslovanja, preko otpisa i preknjiženja rezervnih dijelova, pa do izdvajanja deponija fosfogipsa i neutralizacije. Državna intervencija u tom je trenutku daleko nadilazila uloge Ine i PPD-a - pisao je sindikat još kad su se pojavile prve glasine o prodaji.

Da su kojim slučajem delistiranje Petrokemije s burze i priprema za prodaju bili u trenutku kad nema ruske invazije, o ovoj prodaji tvornice uz prešutnu podršku države raspravljalo bi se u javnosti. Ovako je sve prošlo u tišini, a nakon izlaska s burze i prodaja će se nastaviti daleko od očiju javnosti.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • hrc 12:58 06.Lipanj 2022.

    Ako autor ovog članka smatra da je petrokemija obiteljsko državno srebro te stvara dobit, slobodno uloži svoj privatni kapital, ili podigne kredit u nekoj od banaka i isto tako uloži

  • BESTpartizan 10:15 08.Ožujak 2022.

    eto sta je kapitalizam,