Top News
238 prikaza

Pitanje svih pitanje je - tko će s kim koalirati

Izbori 2016
Davor Puklavec (PIXSELL)
Za Most se zna, oni su prirodni saveznici HDZ-a i nemoguće ih je zamisliti u savezništvu sa SDP-om

Čini se da će o relativnom pobjedniku sljedećih izbora opet odlučivati fotofiniš. Ni SDP ni HDZ, neće, to je sasvim izvjesno, moći sami sastaviti vladu. 

Programske razlike HDZ-a i SDP-a, kako su ih na sučeljavanju deklarirali Milanović i Plenković, male su, praktički ih je moguće uočiti tek pod povećalom. 

Da nisu protivnici, bili bi idealni saveznici, no tome - barem zasad - nije tako.

Zato je jako važno saznati kome su, programski, svjetonazorski i personalno, skloni oni koji su premali da bi sami sastavljali vladu, ali prebitni ako svaki mandat bude odlučivao. 

Za Most se zna, oni su prirodni saveznici HDZ-a i nemoguće ih je zamisliti u savezništvu sa SDP-om. Miroslav Ćiro Blažević otkrio je da je Milan Bandić praktički već dio HDZ-ove orbite. 

Čini se da su Ivan Lovrinović i njegovi kandidati puno bliže HDZ-u. 

Živi zid na prošlim je izborima bio sklon poduprijeti bilo koju opciju koja bi im omogućila izbor državnog odvjetnika. 

HSLS ostaje saveznik HDZ-a. Manjine nisu jedan blok, ali će se vjerojatno držati zajedno. 

Nakon odlaska Karamarka i marginalizacije Zlatka Hasanbegovića manjine su u ekvidistanci prema dva bloka. IDS je sklon lijevoj opciji. Kamo će solo igrači? HDSSB? 

Vladimir Šeks, Glavašev ex-prijatelj, sigurno nije magnet za HDSSB. Ruža Tomašić i pravaši skloniji su, dakako, HDZ-u. 

Moguć je ulazak i nekih solo igrača (Petrina, Goran Aleksić, Glasnović...) koji će odabrati opciju prema svjetonazoru (Glasnović) ili matematici (Aleksić). 

Zato je važno da stranke i pojedinci jasno deklariraju svjetonazorske pozicije. Neutralnost je na tom području gluma.

To vidimo po Mostu koji je deklarirao “neutralnost”, pa se nakon izbora pokazao kao puritanska verzija HDZ-a, na koju Kaptol neće imati moralnih primjedbi.

Ako bismo, dakle, morali birati bitna pitanja, rekli bismo: recite nam s kim mislite koalirati, kakvi su vaši svjetonazorski stavovi i kako bi izgledao vaš proračun.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.