Top News
1391 prikaza

Plenki je prejak da padne, preslab da vlada

Andrej Plenković
Takav njegov položaj otvara niz problema, bauljanje od lijeva do desna, od ulice do Sabora, od stabilnosti

Andrej Plenković je preživio prosvjed u Vukovaru. Kao što je preživio i stranački desant Darka Milinovića, kao što se trudi preživjeti i Milijana Brkića, a preživjet će i lukavo prebrojeni referendum Željke Markić. Uglavnom, gadno je pogriješio onaj tko je podcijenio Plenkovićevu moć samoodržanja. Plenković se, posve očito, ne mora plašiti da će ga u dogledno vrijeme izbaciti iz fotelje u državi i stranci. Ali ono čega se Plenković mora plašiti jest da će mandat odrađivati pod konstantnim pritiskom. I to ne samo s desnice.

Milijan Brkić Priča o njemu Top News Dosje Vaso: Pučevi u stranci i noževi u leđa

“Miloradu Pupovcu se čini da oni hoće na vlast, ali oni je žele držati pod pritiskom”, komentirao je Žarko Puhovski prosvjed u Vukovaru, koji je HDZ bojkotirao, a Plenkoviću nakon njega pao kamen sa srca. Međutim, pritisak dolazi sa svih strana, u različitim oblicima, ali u ravnomjernim dozama. Ako postoji pritisak desnice, postoji i pritisak koalicijskih partnera. Ako se stvara pritisak ulice, traje i onaj u Hrvatskom saboru. Na unutarnji pritisak HDZ-a dolazi pritisak Milorada Pupovca i HNS-a.

Na pritisak Brkićevih afera s kumovima dolazi pritisak Plenkovićevih afera s borgovcima. Na Agrokor dolazi Uljanik. Tu je pritisak Bruxellesa, ali i pritisak Kolinde Grabar Kitarović. Kao i pritisak nesposobnih i tragikomičnih ministara. U svemu tome nismo čak ni spomenuli SDP i oporbu. S dobrim razlogom. Ali pritisak Živog zida u anketama gura Plenkovića u populističko kupovanje socijalnog mira kod blokiranih i ovršenih.

Rijetko je koji premijer u novijoj povijesti bio izložen toliko sustavnom, a opet toliko oprečnom pritisku na njegov mandat. Zoran Milanović je vodio ratove s desnicom i vlastitom strankom, ali je barem u parlamentu baratao komfornom većinom. Plenković se pobrinuo da pleše na oštrici britve. Na svaki ustupak Pupovcu mora učiniti ustupak desnici. Pušta ministre da veličaju hrvatske ratne zločince, a onda bojkotira skup o srpskim ratnim zločincima.

Prosvjed protiv Istanbulske konvencije Referendumi Top News Manipulatori u Vukovaru: Ne zanimaju ih žrtve, samo Plenki

Makne HOS-ovu ploču iz Jasenovca, ali i Titov trg iz Zagreba. Zbog Brkićeva pritiska smjenjuje Martinu Dalić, a onda promatra kako se Brkić davi u vlastitim aferama. I taman kad Brkić zaroni, otvori se nova afera sa Zdravkom Marićem. I tako ukrug i uvijek ispočetka. U poziciji između čekića i nakovnja Plenković može funkcionirati. Pitanje je može li funkcionirati Vlada i država. Pritisci podrazumijevaju ustupke, a preveliki ustupci preširokom krugu partnera poništavaju bilo kakvu smislenu politiku.

Ako, pak, neki pritisci nisu ključni, poput IDS-ova, onda država diže ruke od Uljanika u kojem je 25-postotni vlasnik. Ovakvo laviranje, bauljanje od ljevice do desnice, od ulice do Sabora, od stranke do Banskih dvora, ne predstavlja stabilnost o kakvoj slušamo godinama, nego otvara prostor za eksploatiranje slabosti. Plenković je prejak da padne, ali preslab da vlada.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.