Top News
9490 prikaza

Plenki miče jake igrače, ali ne ide glatko: Pobuna radi 160 € za Sabor, HDZ-ovcima skupo

Igor Šoban/PIXSELL
Pojedini članovi HDZ-a nezadovoljni su tretmanom i organizacijom Općeg Sabora HDZ-a sutra u Šibeniku. Sami snose troškove smještaja u Šibeniku, a da pritom, naravno, trebaju 'glasati prema šalabahteru'

Opći Sabor HDZ-a sutra je, u nedjelju u Šibeniku, ali - ne lezi vraže - to je teren šefa Hrvatskih šuma čija je obitelj glavni protagonist afere "Nakaze". Nediljko Dujić je stara škola HDZ-a i on zna kako to već ide, ne treba mu niti sugerirati da se ne pojavljuje u blizini Andreja Plenkovića sutra u Šibeniku gdje se biraju članovi Predsjedništva i Nacionalnog odbora HDZ-a. Plenki ionako ima druge ideje i vrijeme je za neke nove ljude. Dujići će stranački sabor pratiti iz "zadnjeg reda". 

Kako pišu Tea Kvarantan Soldatić i Ivan Pandžić za tiskano izdanje Expressa, Andrej Plenković odlučio je ići u pomlađivanje stranke, čime će mlađi kadrovi dobiti priliku odlučivati o procesima unutar HDZ-a. Proširivanjem Predsjedništva stranke s 32 na oko 50 članova na Općem saboru stranke u Šibeniku u nedjelju Plenković se želi okružiti "svojim" ljudima, ali i omogućiti mlađim kadrovima uspinjanje u hijerarhiji stranke. Zato je spreman za lokalne izbore žrtvovati i neke državne tajnike, pa čak i ministra, te ih gurnuti u lokalne bitke.

Prema novom Statutu, u Predsjedništvo će ući predstavnici svake županijske organizacije stranke. Međutim, ono što je sporno je da nam nezadovoljni tvrde da je proces kandidiranja sveden samo na one kandidate koji su po volji predsjednika stranke, tako ostali nemaju šanse na izborima. Također, prema informacijama Expressa, mlađi kadrovi stranke bit će u značajnoj mjeri kandidati za župane i gradonačelnike na predstojećim lokalnim izborima. HDZ je, naime, dao izraditi ankete uoči odluke o kandidatima za župane i gradonačelnike te je većina rezultata poznata i oni idu u korist novih imena. Veterani HDZ-a, poput 75-godišnjeg Nikole Dobroslavića, dugogodišnjeg župana Dubrovačko-neretvanske županije, ili 64-godišnjeg Božidara Longina, župana Zadarske županije, prema informacijama iz vrha HDZ-a, odlaze u stranačku mirovinu, a slična sudbina mogla bi zadesiti i Blaženka Bobana (64), koji je na čelu Splitsko-dalmatinske županije od 2017. godine.

Bitka za Dalmaciju bit će, govore nam sugovornici, najteža do sada pa je od iznimne važnosti izaći s dobrim kandidatima. Primjerice, u Zadarskoj županije ranije je HDZ osvajao po deset mandata, a na zadnjim parlamentarnim izborima osvojio je sedam. 

Što se tiče Splitsko-dalmatinske županije, još nije sigurno hoće li Stipe Čogelja, zamjenik aktualnog župana Blaženka Bobana, uspjeti uvjeriti vrh stranke da je vrijeme da se prilika da mlađima. Od više sugovornika Express je saznao da se Boban neće tako lako pomiriti s gubitkom fotelje. Stipe Čogelja s 38 godina ambiciozan je stranački vojnik koji je dugo u HDZ-u, a i godinama je u županijskim strukturama te mu je otac bio jedan od osnivača HDZ-a. Nedavno je treći mandat Blaženka Bobana ocijenio vrlo dobrim, ali ne i odličnim, te izjavio da bi kandidatura za župana bila logičan slijed dosadašnje mu karijere. Boban navodno ima i podršku moćnog političkog tajnika HDZ-a Ante Sanadera.

Za gradonačelnika Splita je sve jasno, na Ivicu Puljka će ići Tomislav Šuta, predsjednik Gradskog odbora HDZ-a. Anketa koju je naručio vrh stranke pokazala je da je Šuta za petama Puljku i da ima veći potencijal rasta od Andre Krstulovića Opare. Šuta ima 42 godine, šef je splitskog HDZ-a i saborski je zastupnik od početka ovoga saziva te na glasu kao Plenkovićev kadar, piše Express. 

No ne ide sve glatko u pripremama za šibenski sabor. Neke HDZ-ovce "češe" cijena hotela Solaris u kojem bi trebali odsjesti od 160 eura. Nemaju baš svi plaće od 5269 tisuća eura kao Plenković ili nešto manje, kao njegovi najvažniji ljudi. 

Pojedini članovi Zajednice utemeljitelja HDZ-a "Dr. Franjo Tuđman'"nezadovoljni su tretmanom i organizacijom Općeg Sabora HDZ-a koji će se u nedjelju održati u Šibeniku. Za 24sata su rekli da trebaju sami snositi troškove i smještaja u Šibeniku, a da pritom trebaju 'glasati prema šalabahteru'. Zbog toga su neki od njih s kojima je 24sata razgovarao na pragu da ostanu od odlaska na Opći sabor.

- Do sada su županijske organizacije snosile dio troškova za smještaj delegata, ali sada po prvi put to nije slučaj. Rečeno nam je da sami o svom trošku dolazimo u Šibenik, a da na nama ovisi hoćemo li krenuti u četiri ujutro da budemo na vrijeme. Naime, Sabor počinje u deset ujutro, ali trebamo doći barem sat ranije. Također, ako želimo doći dan ranije onda nam je organiziran hotel u sklopu Solaris hotela za 160 eura noćenje. Nekima od nas je to puno novaca - rekao je sugovornik iz zagrebačkog HDZ-a za 24sata te dodao da još nisu dobili šalabahter s imenima te da im je rečeno kako će ga dobiti netom pred početak Sabora.

Cijeli tekst o Plenkovićevoj novoj križaljci - koji će mladi lavovi ući, a koji HDZ-ovi veterani ispadaju iz igre - pročitajte OVDJE.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.