Top News
4621 prikaza

Plenkijeva čistka u HDZ-u: Koga je sve do sada izbacio

Darko Milinović i HDZ-ovci iz Like u pohodu na Trg žrtava fašizma u Zagrebu, 29. 08. 2018.
Filip Kos/PIXSELL
Milinović je navukao bijes predsjednika stranke Andreja Plenkovića i ostalog vodstva kada je organizirao četiri autobusa i došao u Zagreb

Jedan od nekad najmoćnijih HDZ-ovaca više nije član stranke. Darko Milinović, član predsjedništva HDZ-a, ličko-senjski župan i bivši ministar zdravstva, izbačen je iz stranke jer je Visoki časni sud odlučio da je nanio štetu stranici, neslužbeno smo doznali.

Potvrda odluke u javnosti ubrzo se očekuje. Milinović je navukao bijes predsjednika stranke Andreja Plenkovića i ostalog vodstva kada je organizirao četiri autobusa i došao u Zagreb u središnjicu kako bi se borio za stranačke izbore u Gospiću. To je okarakterizirano kao udar na stranku iako je Milinović samo tvrdio da je došao razgovarati o datumu izbora.

Martina Dalić Grupa Borg Top News Iskazi o Agrokoru: Vrh HDZ-a je sve znao i odobrio

Političke posljedice ove odluke su mnogobrojne. Kao prvo, Darko Milinović i dalje može ostati župan kao nezavisne jer je direktno izabran, a u tom slučaju, HDZ je izgubio još jednu županiju. Već su izgubili vlast u Požeško-slavonskoj županiji kada su zbog obiteljskog nasilja izbacili župana Alojza Tomaševića.

Kao drugo, Milinović je ostavio otvorenu opciju da sam podnese ostavku na mjesto župana i vrati se u Sabor gdje je rekao da neće bezrezervno podržavati politiku Andreja Plenkovića. Vladajuća većina bi time pala na tek 76 zastupnika, minimum da se održi kvorum i donose pravovaljane odluke i zakoni. Dovoljno je da jedan zastupnik bude bolestan i odlučivanje je blokirano. Naravno, ako ne uskoči netko iz formalne oporbe. U HDZ-u uvjeravaju da će i dalje nastaviti raditi kao i dosad jer su sa 77 ruku isto imali tanku većinu.

- Ne vjerujem da će itko dodatno pokušati ucjenjivati Vladu, a niti da će je imati petlje rušiti. Ne možemo se na to obazirati jer inače ne bi mogli voditi politiku - kaže nam sugovornik iz HDZ-a.

Osim toga, u HDZ-u su uvjereni da Milinović neće podnijeti ostavku na mjesto župana i vratiti se u Sabor. Ako podnese ostavku, a nije mu isteklo još dvije prve godine mandata, to bi značilo izbore za novog župana. Milinović bi morao ići po novi mandat kao nezavisni i mogao bi ih izgubiti, a ako ostane župan, još ima dvije i pol godine barem neke poluge moći. Zato mnogi ne vjeruju da će preuzeti taj rizik.

Tomislav Karamarko Odbačeni HDZ-ovac Top News Karamarko bi se vratio, ali nitko ga ne treba

- Fama je da Milinović vlada terenom, pa sve općinske organizacije su podržale njegova protukandidata. Zbog njega smo i izgubili gradove poput Otočca i Novalje koje sad vode bivši HDZ-ovci. Izgubili smo i Gospić. Ovo znači prekretnicu i transformaciju u županiji kojom je vladao - tvrde nam sugovornici u središnjici.

Inače, sljedeći tjedan se održavaju izbori za predsjednika HDZ-a Ličko-senjske županije. Milinović je bio jedan od kandidata, koji je skupio dovoljno potpisa. Ovim potezom ga je središnjica eliminirala iz utrke. Tako ostaje samo jedan kandidat, Marijan Kustić, čovjek koji je u Sabor ušao baš kao zamjena za Milinovića jer on ne može biti i župan i zastupnik.

Plenković se do sada obračunao s još nekim HDZ-ovcima, koji nisu bili spremni ponašati se u skladu sa stranačkim pravilima, ali i koji su Plenkoviću u jednom trenutku otkazali poslušnost.

Zbog vrlo ozbiljnih optužbi za obiteljsko zlostavljanje izbačen je Alojz Tomašević, 'vladar' Požege. Tjednima je trajalo natezanje, dok na kraju Tomašević nije odletio. 

Bez članske iskaznice ostao je i Zlatko Hasanbegović, nakon što se na zagrebačkim lokalnim izborima pojavio na listi Brune Esih. Hasanbegović je teško prebolio gubitak ministarske pozicije, kada ga je naslijedila Nina Obuljen i razlaz se dao već tada naslutiti, a kulminiralo je njegovim očijukanjem s Esihovom, preko čije je liste dospio u zagrebačku Gradsku skupštinu, gdje se uglavnom bavi izmjenama naziva pojedinih ulica u glavnom gradu.

Plenković se s pobunjenicima u svojim redovima nije obračunao samo izbacivanjem. Miro Kovač smijenjen je s mjesta međunarodnog tajnika stranke. Nije izbačen, ali je postao persona non grata u stranci. U istom valu smijenjen je i Davor Ivo Stier s mjesta političkog tajnika stranke. Stier je i dalje član HDZ-a, ali gotovo ga nigdje nema, barem ne javno. Obojica su smijenjeni nakon sabora stranke gdje su prilično negativno govorili o stanju u HDZ-u, a kod Stiera se sve dodatno zakuhalo zbog ratifikacije Istanbulske konvencije. Stier je godinu dana ranije već izašao iz Vlade, također zbog neslaganja s Plenkovićem.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Tikula 17:36 03.Rujan 2018.

    ako ovako plenković nastavi, ostat će sam.

  • sascha 14:59 03.Rujan 2018.

    HDZ ima sud časti? Koji vic 😎