Top News
3711 prikaza

Plenkijevi branitelji oteli su se kontroli

Prosvjed branitelja
Patrik Macek (PIXSELL)
Premijer nije očekivao takav udarac s leđa. Tim prije što u Vladi ima autentičnog predstavnika šatorskog krila HDZ-a

U Hrvatskoj je postalo uobičajeno da se ratni veterani, branitelji i njima bliske udruge petljaju u mnoga pitanja o kojima uglavnom nemaju pojma, za koja nemaju mandat niti bi ih se uopće trebala ticati. Pa se tako, recimo, petljaju u filmsku produkciju, u književnu produkciju, u televizijski program, te u razna unutarnjopolitička pitanja, pri čemu najčešće služe kao oružje HDZ-a u obračunu sa SDP-om.

Stoga nedavni ultimatum vukovarskog veterana Petra Janjića premijeru Plenkoviću da izvoli riješiti tu stvar sa Slovenijom oko Piranskog zaljeva ili će ga riješiti oni, branitelji, predstavlja presedan. Pokazalo se, naime, da je jedna stvar dizati glas i prijetiti kad je SDP na vlasti, a sasvim druga stvar kad je na vlasti HDZ.

Novi ministri vlade Andreja Plenkovića 9.lipnja 2017. Ma koga oni... Top News Plenkijevo obećanje reformi - mamac za plitke mozgove

I da je jedna stvar petljati se u unutarnju politiku i kulturu (do potonje je, usput rečeno, i ovoj Vladi stalo kao do lanjskog snijega), a sasvim druga stvar petljati se u vanjsku politiku i odnose s Bruxellesom, gdje Plenković vidi sebe kad završi njegovo kratkotrajno stažiranje u Hrvatskoj. 

U svakom slučaju, Plenković to nije očekivao, takav udarac s leđa. Tim prije što u Vladi, kao ministra branitelja, ima autentičnog predstavnika šatorskog krila HDZ-a, koje se dosad koristilo samo kad je SDP bio na vlasti. Pa je to jednom bila masovka u vezi Norca na splitskoj rivi, drugi put šator ispred zgrade Ministarstva branitelja u Zagrebu, onda blokiranje kolone premijera Milanovića u Vukovaru, pa čitav onaj cirkus na ispred crkve sv. Marka u Zagrebu, čiji je vrhunac bio pokušaj davljenja policajca, tu je i masovka ispred Agencije za elektroničke medije...

Tko bi se sve sjetio svih braniteljskih masovki i marševa u službi HDZ-a, za što su, usput rečeno, zauzvrat dobijali unosne poslove, funkcije, nove povlastice ili samo dnevnice za dežurstva u šatoru, kako tko. Bit će ipak da Petar Janjić ovdje solira, da za svoju mornaričku akciju u Piranskom zaljevu nema neku širu podršku, a naročito da nema podršku ministra branitelja Medveda na koju se u pismu Plenkoviću poziva. 

Medved je hitro reagirao na Janjićevo pismo i u blagoglagoljivu priopćenju za javnost naveo da ima puno povjerenje u Plenkovića koji taj problem rješava na razborit i miran način te da smatra neprihvatljivim drukčije pristupe koji bi mogli dovesti do napetosti između dvaju zemalja. A i Janjić je ublažio stvar, ispalo je da u Piranskom zaljevu neće biti pomorske bitke, nego sportske regate. Plenkovićevi problemi s Piranskim zaljevom, međutim, ovdje ne prestaju.

Pernar na sjednici MIP-a CRO DEMOSKOP Top News Živom zidu popularnost opet raste

Nikoga u EU, kako je primijećeno, više ne zanimaju stare priče o “kontaminiranom arbitražnom procesu”, zbog čega je Hrvatska istupila iz njega. Danas je na stolu samo arbitražna presuda, a tu slovenska diplomacija pridobiva sve više saveznika u EU, dok Hrvatska postaje sve usamljenija, izoliranija.

Naletu slovenske diplomacije pridružio se i slovenski eurozastupnik, bivši premijer i ministar vanjskih poslova Alojz Peterle, poslavši pismo na tri važne adrese: predsjedniku Europskog parlamenta Antoniju Tajaniju, predsjedniku Europske komisije Jean-Claudeu Junckeru i predsjedniku Europskog vijeća Donaldu Tusku. 

U pismu, naglašavajući kako Hrvatska ne poštuje obvezujuću arbitražnu presudu i međunarodne zakone, Peterle koristi i Janjićev ultimatum kao dokaz izgubljenosti i nemoći Vlade RH i drugih državnih institucija da se nose s arbiražnom presudom.

“Umjesto poštovanja međunarodnih zakona”, piše Peterle, “svjedočimo novom politiziranju i pojavi nacionalizma. Pojavila se politička volja koja ignorira zakone i prijeti međunarodnome miru, osobito u odnosu na prijetnju civilnom invazijom Hrvatske na Sloveniju. Ne vjerujem da građanski pritisak može zamijeniti ono što su državne institucije dužne učiniti.”

Bilo bi zanimljivo čuti što će Junckeru ili Tusku reći Plenković upitaju li ga ovi o Janjićevoj prijetnji “civilnom invazijom”. Hoće li im po uzoru na prethodnika u HDZ-u, koji je tim riječima branio korištenje plinskih boca i davljenje policajca, reći: “Pa, zaboga, to su branitelji”. 

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • jluci82 20:54 14.Siječanj 2018.

    U Americi ,kad vojni veteran bez razloga talasa,država ga tuži,pa mudrijaš ostatak svog života provede kao beskućnik dužan odvjetnicima kao Grčka-jedino naši sveti i bogomdani branitelji kojima je očito predosadno prolaze nekažnjeno.

  • vanjazlatovic 10:39 14.Siječanj 2018.

    https://razgovorisastrikom.blogspot.hr/2018/01/muke-prvog-meu-nejednakima.html možda je uzurpacija ali ovo je komentar.