Top News
3059 prikaza

Plenković kod Pape, hrvatski Radio Vatikan ga prešutio

Papa Franjo, Andrej Plenković, 7. 10. 2017., Vatikan
Lana Slivar Dominic/PIXSELL
Pozvao ga je da posjeti Hrvatsku, ali... zašto Vatikanski radio na hrvatskom voli Kolindu, a ne i Plenkija?

Hrvatski premijer Andrej Plenković stigao je u subotu prije podne u audijenciju kod pape Franje sa suprugom i djecom te s izaslanstvom. Osim s Papom, on će razgovarati i s Pietrom Parolinom, vatikanskim državnim tajnikom, a posjetit će i Papinski hrvatski zavod svetog Jeronima.

Plenković je u petak doputovao u posjet Vatikanu, a po dolasku sastao se s predstavnicima Hrvata u Italiji u hrvatskom veleposlanstvu u Rimu, te se neformalno susreo i s talijanskim premijerom Paolom Gentilonijem.

Međugorje Potez iz Vatikana None Papa šalje detektiva u Međugorje: Koliko zarađuju na Gospi?

Govoreći o posjetu Vatikanu, premijer je rekao mu je čast da je doputovao u posjet Svetoj Stolici, a susret s papom Franjom ocijenio je "jednim od najreferentnijih trenutaka u poslu bilo kojeg predsjednika vlade u smislu međunarodnih aktivnosti".

U najavi susreta s papom Franjom, iz Vlade su rekli kako Plenković očekuje poruke ohrabrenja te razgovor o okončanju postupka kanonizacije bl. Alojzija Stepinca i o svim drugim pitanjima koja su bitna za jačanje odnosa Republike Hrvatske i Sv. Stolice. Predsjednik Vlade Plenković najavio je da će Svetog Oca pozvati da posjeti Hrvatsku.

Zanimljivo je da Vatikanski radio na hrvatskom jeziku tijekom subote poslijepodne i tijekom skoro cijelog poslijepodneva o susretu pape Franje i premijera Republike Hrvatske još uvijek uopće nije izvijestio. S druge strane, Vatikanski radio na engleskom jeziku izvijestio je, i to na svojoj naslovnici, da je papa u petak primio premijera Litve Sauliusa Skvernelisa.

Naknadno je servis na engleskom jeziku popratio i premijera Andreja Plenkovića, i to kao "top story", uz fotografiju pape Franje s obitelji premijera, ali još uvijek ne i servis na hrvatskom jeziku. Hrvatski servis Vatikanskog radija vijest o premijeru Plenkovića kod pape Franje objavio je tek nekoliko sati kasnije, u 16.32, i to s tri kratke rečenice.

Kad se pregledavaju vijesti Vatikanskog radija na hrvatskom jeziku, objavljene tijekom posljednjih mjesec dana, o premijeru Plenkoviću može se pronaći samo jedna vijest u kojoj ga se spominje, otprije dva dana, pri sredini teksta o "Vijestima o životu Crkve u Hrvatskoj". Premijera se spominje usput, baš povodom skorašnjeg susreta s papom Franjom, što je zapravo diplomatski susret dva državnika.

Tijekom tih istih mjesec dana predsjednicu Kolindu Grabar Kitarović hrvatski servis Vatikanskog radija spominje u trima vijestima; o tome da je predsjednica dotaknula relikviju, odnosno tijelo Sv. Leopolda Mandića, o tome da joj je nadbiskup Giuseppe Pinto predao vjerodajnice i o tome da je pokroviteljica akcije "Da život imaju".

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.