Top News
2058 prikaza

Posjekao stare, ovo su Plenkovićevi novi ministri

Andrej Plenković
Goran Stanzl/PIXSELL
Otpali su ljudi koji su posljednjih mjeseci bili epicentar u nekim trenucima spektakularnih afera, a među novima ima i iznenađenja

Večernji list prvi je doznao. Umjesto ministrice regionalnog razvoja i fondova EU-a Gabrijele Žalac na njeno mjesto doći će Marko Pavić. Umjesto Tomislava Tolušića dolazi pomoćnica ministra Marija Vučković, a umjesto Nade Murganić saborska zastupnica Vesna Bedeković. Ministricu Mariju Pejčinović Burić zamijenit će veleposlanik Gordan Grlić-Radman.

Večernji list doznaje da je ova imena ministara premijer objavio na sastanku koji je u središnjici HDZ-a počeo oko 18.30. Nije prošlo dugo i informacija je otišla u medije.

Lovro Kuščević Opet Kuščević Top News Tajni vlasnici s Malte kupili milijune kvadrata u Dalmaciji

 

 

Pavić je u Vladu došao kao nepoznato ime. Diplomirao je na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu u Zagrebu, usmjerenje meteorologija i oceanografija, a ima i magisterij prirodnih znanosti iz polja fizike. Također je završio i poslijediplomski specijalistički studij vodstva na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu te je upisao i doktorski studij zaštite okoliša na PMF-u. Prije imenovanja za ministra radio je u Institutu za stručno usavršavanje mladih, a stažirao je i u Europskom parlamentu.

Marija Vučković | Author: Grgo Jelavić/PIXSELL Grgo Jelavić/PIXSELL

Za ministricu poljoprivrede Plenković će predložiti Mariju Vučković. U Pločama je završila osnovnu i srednju školu, a nakon toga upisuje Ekonomski fakultet na Sveučilištu u Zagrebu gdje je i diplomirala iz područja međunarodne ekonomije. Radno iskustvo stjecaja je u Luci Ploče, Ministarstvu vanjskih i europskih poslova, Dubrovačko-neretvanskoj županiji kao zamjenica župana, a obavljala je i dužnost pomoćnice ministrice EU fondova i regionalnog razvoja. Gotovo da i nije imala doticaja s poljoprivredom, ali je imenovana i za državnu tajnicu u Ministarstvu poljoprivrede i prošle godine izabrana je za predsjednicu HDZ-a Ploče. Povremeno pjeva u ženskoj klapi Arija iz Opuzena.

Vesna Bedeković | Author: Patrik Macek/ PIXSELL Patrik Macek/ PIXSELL

 

 

Baš kao što Vučković nema previše veze s poljoprivredom, tako i Vesna Bedeković, predložena za ministricu demografije, obitelji, mlade i socijalnu politiku, ima još manje veze s demografijom. Naime, cijelu svoju karijeru radila je u obrazovanju. Bjelovarčanka je završila srednju školu u Virovitici, diplomirala na Pedagoškom fakultetu Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, magistrirala i doktorirala na Odsjeku za pedagogiju Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Andrej Plenković i Gabrijela Žalac Gabrijela Žalac Top News Od službenice u Vinkovcima do ministrice skandala

Radila je u školama u Kloštru Podravskom, Pitomači, a 2009. je škole zamijenila radom u upravnom odjelu za prosvjetu, kulturu, sport i tehničku kulturu te odjelu za društvene djelatnosti Virovitičko-podravske županije. Bila je i dekanica Visoke škole za menadžment u turizmu i informatici u Virovitici. Napustila mjesto dekanice nakon što je ušla u Sabor 2016. kao zamjena za Tomislava Tolušića. Bila je i predsjednica Odbora za obrazovanje, znanost i kulturu te sudjelovala i u radu Posebnog stručnog povjerenstva za provedbu Strategije obrazovanja, znanosti i tehnologije.

Marko Pavić i Tomislav Tolušić | Author: Patrik Macek/ PIXSELL Patrik Macek/ PIXSELL

Prema prijedlogu premijera Plenkovića umjesto Marije Pejčinović Burić, koja će biti glavna tajnica Vijeća Europe, novi ministar vanjskih i europskih poslova bit će Gordan Grlić-Radman. Radi se o veleposlaniku Hrvatske u Saveznoj Republici Njemačkoj, a bio je i veleposlanik u Mađarskoj. Diplomatsku karijeru počeo je još 1990-ih te je bio i diplomat u Bugarskoj. Prije diplomatske karijere, gradio je poslovnu karijeru u Švicarskoj. Rođak je bivšeg hrvatskog ministra vanjskih poslova Mate Granića. Diplomirao je i doktorirao na Fakultetu političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • panter 00:33 19.Srpanj 2019.

    to su ovi niži koji su došli preko ovih smjenjenih..pa što oni mogu učiniti..N I Š T A!!!

  • Avatar Potrčalo
    Potrčalo 08:17 18.Srpanj 2019.

    Smjena ministara koji su uhvaćeni sa prstima u pekmezu naziva se rekonstrukcija vlade.

  • BESTpartizan 21:36 17.Srpanj 2019.

    trebaju svi ići