Top News
413 prikaza

Plenkovićev manevar: Diže plaće sebi i Milanoviću oko 2000 €, a mora rezati 1,5 milijardu €

Canva/ilustracija
Kako neslužbeno doznaju 24sata od sugovornika iz Vlade, vjerojatna opcija je dizanje osnovice za izračun plaća čak 83 posto! To bi značilo povećanje neto plaće od 60-ak posto za najviše državne dužnosnike

Hladan tuš je stigao prošli tjedan, koliko god iz Vlade umanjuju njegov značaj. Ministar financija Marko Primorac je tražio da prije skorog rebalansa ministri naprave uštede od više od 1,5 milijardi eura! Prvi put otkako je osam godina na vlasti, Plenković se suočava s tim da bi trebao rezati proračun i potrošnju. Svih prošlih godina ona je rasla, nekad više, nekad manje, a prihodi od PDV-a i europskih fondova su sve pokrivali, piše Express u tiskanom izdanju

Problem? Kako onda sebi i ministrima dići plaće? No čini se da je Plenković taj problem riješio. 

Jer "topli tuš" u vidu povišice, i to ne male, Plenkoviću i ministrima stiže već ovaj tjedan, ekskluzivno otkriva Ivan Pandžić za 24sata. Naime, kako neslužbeno doznaju 24sata od sugovornika iz Vlade, najrealnija i najvjerojatnija opcija je dizanje osnovice za izračun plaća čak 83 posto! A to bi, ugrubo, značilo povećanje neto plaće od 60-ak posto za najviše državne dužnosnike.

- Ministri i državni tajnici imaju niže plaće od onih kojima su nadređeni. Oni su mahom po plaćama u svom resoru između 20. i 30. mjesta po plaći. I među čelnicima zemalja Europske unije, naš predsjednik Vlade ima najnižu plaću. Veću plaću od premijera redom imaju i direktori državnih tvrtki, a to je također apsurd. Potreban nam je i kvalitetan kadar jer svi radije idu u državne tvrtke ili privatni sektor gdje su bolje plaće - objašnjava visokopozicionirani sugovornik iz Vlade.

Detaljnije o velikim povišicama za najviše državne dužnosnike, koliko će točno veću plaću dobiti Andrej Plenković i Zoran Milanović a koliko Ivan Penava i Nikola Grmoja, pročitajte OVDJE. 

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • BESTpartizan 10:40 23.Srpanj 2024.

    nece povecat srednjoj klasi