Top News
255 prikaza

Podvig Splićanke zaljubljene u košarku: Izumila je test za rano otkrivanje raka dojke

1/3
Privatni album/CANVA
Nakon igranja za košarkašku reprezentaciju Ivana Domljanović (33) dobila je stipendiju za studij u SAD-u. Ondje je završila kemiju i biokemiju. Do revolucionarnog otkrića došla je u Švicarskoj.

Ivana Domljanović kao dijete je sanjala da postane liječnica kako bi pomogla ljudima da žive zdravije i sretnije. Istodobno je maštala o tome da postanem košarkašica. Na mnogo načina ostvarila je djetinje snove. Karijeru gradi u medicinskom istraživanju, gdje pridonosi poboljšanju zdravstvenih rezultata, a uz to i dalje, sada rekreativno, igra košarkašku.

Košarku je prije igrala profesionalno, a nastupi za reprezentaciju osigurali su joj stipendiju za studij u SAD-u, kazala je Martini Paučak Šljivak iz 24sata. Prve dvije godine provela je u Montani nakon čega se prebacila na Državno sveučilište Valdosta u Georgiji, gdje je završila kemiju i biokemiju. Strast prema dijagnosticiranju i liječenju bolesti odvela ju je u Dansku, gdje je stekla master iz medicinske kemije.

Želja da nauči više o nanotehnologiji i dijagnostici raka odvela ju je u Švicarsku, na Sveučilište u Freiburgu na kojem je izumila krvni test za rano otkrivanje raka dojke.

Test bi mogao biti na tržištu 2027.

- Tehnologija mora proći klinička ispitivanja. Kad to završi, test može biti na tržištu, nadam se za tri godine.Bilo je potrebno šest godina za to. Nisam prva osoba koja koristi DNK origami kao metodu za kreiranje različitih tehnologija za dijagnostičke svrhe, ali ono što sam/smo uspjeli je da smo s našom metodom detektirali miRNK iz primjerka (plazme/seruma) žena koje su dijagnosticirane rakom dojke. Napravili smo dokaz principa detekcije s 20 uzoraka (plazma i serum). Uskoro počinjemo s kliničkim ispitivanjima te ćemo testirati 100 uzoraka i pokušati detektirati rak dojke s našom tehnologijom- kaže Domljanović i objašnjava kako će se koristiti:

- Moj inovativni krvni test koristi patentirani DNK origami nanosenzor (biosenzor) za precizno otkrivanje specifičnih miRNK koje su povezane s rakom dojke. Ove male, regulirajuće RNK molekule djeluju kao ključni biomarkeri koji mogu otvoriti vrata ka ranoj dijagnostici. Test funkcionira na jednostavan način: plazma iz uzorka krvi pacijenta miješa se s DNK origami nanosenzorom, a to omogućuje identifikaciju unaprijed definiranog skupa miRNK. Kad se ove miRNK vežu za nanosenzor, nastaju fluorescentni signali koji se detektiraju optičkim uređajem za očitavanje. Napredni algoritam potom analizira te signale i generira jedinstveni fluorescentni potpis koji upozorava na prisutnost ili odsutnost raka dojke- kaže. 

Kako joj je bilo djetinjstvo u Splitu, koje su razlike u studiraju i građenju karijere u SAD-u i Hrvatskoj te koje su buduće profesionalne želje uspješne znanstvenice možete pročitati OVDJE

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.