Top News
8585 prikaza

Policija otkrila - znamo kako je otrovan ruski špijun

Privođenje Sergeia Skripala
Reuters/Pixsell
Tek vrh ledene sante špijunskog rata izišao je u javnost proteklih dana

Pokušaj ubojstva bivšeg ruskog špijuna Sergeja Skripalja i njegove kćeri Julije, korištenjem bojnog otrova, bio je iznimno bezobziran napad, kazala je britanska ministrica unutarnjih poslova Amber Rudd.

Kako prenosi BBC, Skripalj i njegova kćer i dalje su u kritičnom stanju otkako su u nedjelju pronađeni na klupi u gradiću Salisbury. Britanske protuterorističke službe i dalje traže izvor bojnog otrova za kojeg je ministrica Rudd rekla da je iznimno rijedak. O kojem točno otrovu je riječ, nije htjela reći.

Ovih dana kruže informacije iz povjerljivih izvora da nije riječ o sarinu, relativno čestom bojnom otrovu, ali i da nije VX kojim je ubijen polubrat sjevernokorejskog diktatora Kim Jong-una u Maleziji prošle godine. 

Napad na Khan Sheikhoun u Idlibu Bojni otrov Top News Ubija u minuti: Umrli su u strašnim mukama

Analitičar Gordon Corera tvrdi da istrazi najviše pomaže to što je korišten jako rijedak otrov. "Proizvodnja i korištenje bojnih otrova zahtijeva ogromnu infrastrukturu i općenito je pravilo da što je otrov rjeđi, to ga je lakše otkriti. Mogu proći dani, možda čak i tjedni prije nego vlasti prikupe dovoljno informacija o tome tko je odgovoran za ovaj napad", piše Corera.

Isti analitičar upozorava da, potvrde li se sumnje o ruskoj upletenosti, nešto će se morati poduzeti.

"Slučaj Litvinenko pokazao je da protjerivanje diplomata nema nije pretjerano učinkovito u sprječavanju napada. Ekonomske sankcije na rusku elitu možda imaju više utjecaja, ali za takvo što treba i političke volje"

Bill Browder, protjerani britanski investitor, ustvrdio je da je Putin morao znati za napad na Skripala.  "Uvjeren sam da je on bio žrtva urote iz Kremlja. Znamo da je on bio neprijatelj Kremlja, neprijatelj Rusije, došao je u Ujedinjeno Kraljevstvo, bio je ovdje i ovdje je kolabirao", kazao je Browder. Sam Browder stao je na žulj ruskim vlastima kada je počeo upozoravati na tamošnju korupciju. Nakon što je protjeran, zastupao ga je Sergej Magnicki koji je zatvoren, mučen, na kraju i ubijen u ruskom zatvoru.

Podmornica Kursk na današnji dan Life Agonija na dnu mora: Umirali u metalnom grobu

Istog dana je policija je zatvorila ogranak talijanskog restoranskog lanca Zizzi 'kao mjeru opreza' u vezi s incidentom, sugerirajući da su jedan od njih ili oboje možda u njemu večerali. Također su zatvorili bolnički odjel u Salisbury Hospitalu kako bi zaštitili ostale pacijente i zatvorili dio centra grada. Skripal, koji živi u kući od 350.000 funti u Salisburyju, već je imao dvije obiteljske tragedije - najprije mu je, prije pet godina, u prometnoj nesreći poginula supruga, koju su sahranili u Velikoj Britaniji, a isto se dogodilo i prošle godine njegovom sinu. 

Priča se da Vladimir Putin nikada ne bi oprostio Skripalu izdaju. Ruski predsjednik jednom je rekao: - Izdajice uvijek skončaju na loš način - obično zbog alkoholizma ili droge, i uvijek na ulici. Vjeruje se da je gospodin Skripal, koji je otkrio imena desetaka ruskih agenata, mogao biti meta osvete ruskih agenata, jer je policija rekla da ovo ne može proglasiti terorističkim činom.  Međutim, prijatelji Aleksandra Litvinenka, koji je otrovan u hotelu u Londonu 2006. polonijem 210, izjavili su da ovaj napad ima 'rukopis Kremlja'. 

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.