Top News
40872 prikaza

Trumpov plan za Hrvatsku: Šalje vojsku u Slunj i Udbinu

Ulaz u vojarnu Udbina
Boris Ščitar/ PIXSELL
Projekt predviđa modernizaciju pruge od Rijeke do Karlovca, ulaganje u luku Rijeka i još niz ozbiljnih investicija

Hrvatska, unatoč promjeni američke administracije, ne odustaje od golemog projekta suradnje s američkim Ministarstvom obrane. Prema tom planu, koji se oslanja na strateški plan odvraćanja ruskog prodora na Zapad i prema Jadranskom moru, u Republici Hrvatskoj bilo bi razmještena divizija vojske SAD-a. To je, tvrde izvori Expressa upoznati s detaljima, oko 5500 vojnika s borbenom opremom i kompletnom logistikom.

Oni bi, prema istom planu, bili razmješteni na dvije lokacije: poligonu Slunj i vojnom kompleksu Udbina, gdje se nalazi i sletno-poletna pista. Tako bi bio stvoren svojevrsni hub s kojeg bi Amerikanci rotirali svoje postrojbe dalje u Europu, pogotovo na područja gdje je potrebna snažnija prevencija od starateških prijetnji vojske Ruske Federacije. Pentagon bi uložio ozbiljne novce u gradnju i modernizaciju potrebne infrastrukture u našoj zemlji: luku Rijeka (doprema opreme brodovima), modernizaciju željezničke pruge od Rijeke do Karlovca te vojnu infrastrukturu na Slunju i Udbini.

Eksplozija hidrogenske bombe, ilustracija Istraživanje Top News Velika većina ljudi na Zapadu strahuje od trećeg svjetskog rata

Hrvatska bi, kako sad stoje stvari, sama trebala finacirati dionicu pruge od Karlovca do Slunja. Procjene pokazuju da bi investicija dosegla oko 1,5 milijardi američkih dolara. Kakva će zaista biti politika američkog predsjednika Donalda Trumpa prema sigurnosti Europe, a time i Hrvatske, za sada se samo može nagađati. Evo zašto.

Njegove riječi govore jedno, a imenovanja najbližih suradnik drugo, tako da su analitičari spali na pokušaje tumačenja nekih simboličnih gesti, kao što se nekad pokušavalo razaznati što se krije iza zidina Kremlja. Trump je, naime, najavio jačanje američkih oružanih snaga, ali i zatvaranje Amerike u izolacionizam. Kao neprijatelja ne vidi ruskog predsjednika Putina i njegove vojno-špijunske igre na istoku Europe, nego Kinu.

Najvažnije od svega, NATO savez je proglasio zastarjelim, a američkim saveznicima u Europi, u koje spada i Hrvatska, najavio je da SAD više neće subvencionirati njihovu obranu. Među europskim vođama vlada opravdana bojazan da će Trump zaista predati Europu u ruke Rusima i odustati od transatlantskog savezništva koje traje od Drugog svjetskog rata. Istodobno, Trumpovo imenovanje generala Jamesa Mattisa za ministra obrane govori sve suprotno od toga.

Donald Trump i njegov ministar obrane James Mattis | Author: CARLOS BARRIA/REUTERS/PIXSELL CARLOS BARRIA/REUTERS/PIXSELL
Taj nositelj odlikovanja Reda kneza Trpimira s ogrlicom i Danicom je dobro poznat hrvatskom vojnom i političkom vrhu. Bio je na čelu zapovjedništva za transformaciju NATO-a u vrijeme kad je Hrvatska pristupala savezu zajedno s Albanijom 2009. godine. Visokim hrvatskim priznanjem za zasluge u podizanju međunarodnog ugleda hrvatskih oružanih snaga odlikovao ga je 2013. tadašnji predsjednik Ivo Josipović.

Kod Mattisa je u Washingtonu gostovao bivši načelnik Glavnog stožera OSRH Drago Lovrić. Mattis je čovjek NATO saveza. To je potvrdio i na svoj prvi dan stupanja na dužnost, kad je telefonom nazvao glavnog tajnika NATO saveza Jensa Stoltenberga i podržao obrambeni savez u tom razgovoru. Od ostalih važnih telefonskih razgovora nazvao je svoje pandane u Britaniji i Kanadi, a nakon toga i u Njemačkoj, Francuskoj te Izraelu.

Da se ne slaže u svemu sa svojim šefom Trumpom pokazao je i izjavom na temu američke obavještajne zajednice. Trump je, naime, prije imenovanja rekao da njemu obavještajni brifinzi ne trebaju jer je on pametan čovjek koji i bez njih zna što treba. Mattis je, suprotno tome, odmah po stupanju na dužnost dao izjavu u kojoj hvali američke obavještajne službe zbog profesionalnosti. Evo što je Mattis za medije izjavio o NATO savezu: "Da danas nemamo NATO, morali bismo ga stvoriti.

Mihail Gorbačov, Ronald Reagan i George Bush stariji Bivši predsjednik Top News Gorbačov: 'Očito je da se svijet priprema za rat'

NATO je vitalan za naše interese. Mislim da je u ovom trenutku najvažnije prepoznati stvarnost onoga što predstavlja gospodin Putin. Prepoznajemo da on pokušava razbiti NATO savez, i poduzimamo korake - integrirane korake, diplomatske, ekonomske, vojne i savezničke poteze - radimo s našim saveznicima kako bismo se obranili gdje moramo. Sve je manje područja na kojima možemo djelovati u suradnji, a sve veći broj područja na kojima ćemo se morati suprotstaviti Rusiji".

Tu je Mattis jasno izrazio stavove suprotne onima koje je u javnosti u kampanji iznosio predsjednik Trump. U međuvremenu, odvijaju se još neki važni događaji iz naslijeđa bivšeg predsjednika Obame. Među ostalim, nedaleko od poljskoga grada Žagnja održana je velika vježba u kojoj su američki oklopnjaci i vojnici surađivali s drugim postrojbama iz NATO saveza. Bila je to prva demonstracija moći "željezne brigade", postrojbe iz američke 4. pješačke divizije koja je nedavno raspoređena u Poljsku.

Postrojbu čini 3500 vojnika s 87 tenkova i 144 oklopna borbena vozila, a poslana je u Poljsku isključivo zbog ruske prijetnje. Da ne bi bilo zabune, zapovjednik američkih snaga u Europi, general Ben Hodges, izjavio je kako je namjena vježbe odvraćanje Rusije, dodavši kako ipak ne smatra prijetnju od ruske invazije vrlo vjerojatnom. Dok je prethodna Trumpova najava o želji za pomirenjem s Rusijom u Poljskoj izazvala konsternaciju, ova vježba je umirila javnost.

Multinacionalne vojne vježbe na poligonu u Slunju | Author: Kristina Štedul Fabac/ PIXSELL Kristina Štedul Fabac/ PIXSELL
Nakon što je vidio američke tenkove kako jure preko poljske ravnice, ministar obrane Antoni Macierewicz, dirnut gotovo do suza, rekao je samo: "Neka Bog blagoslovi predsjednika Trumpa". Ta je vježba poslužila da se demonstrira američka odlučnost u obrani Europe na njezinu sjevernom dijelu, na kritičnom području kakvim se smatraju Poljska i tri baltičke države - Litva, Latvija i Estonija. Ali što je s jugom Europe i očekivanim sigurnosnim ugrozama na području bivše Jugoslavije?

Tko će u našoj regiji odigrati ulogu Žagnja? Čini se da će to biti Slunj. Javnosti je dobro poznato da se glavni vojni poligon hrvatskih oružanih snaga nalazi nedaleko od Slunja. Riječ je o oko 24 tisuće hektara uglavnom šumovitog zemljišta, na kojem se nalazi i izvor rijeke Mrežnice. Poligon je za bivše države gradila tadašnja JNA, a danas je dio infrastrukture na poligonu devastiran i zapušten.

Ipak, zahvaljujući barem djelomičnoj obnovi koju je obavio OSRH, trenutačno na njemu može boraviti i vježbati oko 1200 vojnika. Međutim, "Eugen Kvaternik", kako se zove poligon kraj Slunja, mogao bi uskoro postati jedno od najboljih vojnih vježbališta u Europi. Naime, Hrvatska i SAD planiraju zajedno uložiti oko 400 milijuna kuna u njegovu obnovu. Partneri su u tom projektu MORH, američko zapovjedništvo za Europu EUCOM i Nacionalna garda Minnesote (dugogodišnji hrvatski mentori u brojnim programima NATO-a).

Tillerson i Putin na potpisivanju suradnje Rosnefta i ExxonMobila Tillerson Top News Putinov prijatelj u Bijeloj kući: Znaju se još od doba Jeljcina

Cilj je dovesti poligon u Slunju na razinu na kojoj su poligoni poput EUCOM-ova multinacionalnog centra za obuku u Bavarskoj i Camp Ripleya u Minnesoti. Najvažniji dio projekta je obnova i gradnja posebnih obučnih sadržaja kakvi sad ne postoje. Među ostalima, sagradit će se posebna strelišta za vježbanje u situacijama poput napada na konvoj na cesti, snajperskih gađanja, sukoba oklopno-mehaniziranih postrojbi i slično.

Obnovit će se automatizirana strelišta za pješačko, tenkovsko i protuoklopno gađanje, kao i strelište za gađanje zračnih ciljeva. Očekuje se uređenje prometnica te helidroma, a obnova će zahvatiti i poligon u Udbini, namijenjen obuci specijalnih postrojbi, te poligon u Cerovcu za obuku inženjerije. Za okolno stanovništvo to su dobre vijesti. Povećanjem smještajnih kapaciteta poligona i frekvencije održavanja vježbi potaknut će se rast trgovine i turizma u regiji, kao i zapošljavanje Slunjana na poligonu.

Slunjanima se otvaraju brojne perspektive, od mogućnosti prodaje poljoprivrednih proizvoda poligonu, preko pružanja ugostiteljskih usluga vojnicima pa do mogućnosti otvaranja frizerskih salona, taksi obrta i drugih servisa potrebnih jednom takvom budućem malom gradu. Osim toga, cijeli projekt će se izvesti na zelenim osnovama. Planira se ugraditi kanalizacijski sustav i pročistač otpadnih voda.

Iskrcavanje američke vojske u Poljskoj zbog odvraćanja Rusije, 6. siječnja 2017. | Author: Ingo Wagner/DPA/PIXSELL Ingo Wagner/DPA/PIXSELL
Smanjit će se zagađenje izazvano upotrebom ubojnih sredstava na način da će se sva paljba koncentrirati na jednu udarnu zonu. Svi zahvati bit će izvedeni uz posebne mjere zaštite voda, tla, zraka, biljnih i životinjskih vrsta. Planira se i gradnja malih hidrocentrala na Mrežnici, kao i jedne elektrane na biomasu, čime bi se zadovoljile potrebe poligona za električnom energijom iz obnovljivih izvora. Višak struje mogao bi se vraćati u opskrbnu mrežu, a to bi također koristilo zajednici.

Prema Dugoročnom planu razvoja OSRH, do kraja ove godine trebala bi biti dovršena izrada projektne dokumentacije za navedene zahvate, uređenje vodovodne mreže i gradnja montažnih objekata u koje će se preseliti topnički divizijun 155 mm iz vojarne u Bjelovaru. Do kraja ove godine treba izraditi i studiju o energetskoj učinkovitosti za gradnju elektrane na biomasu. Spomento je i proširenje kapaciteta bolnice u Kninu.

Do kraja 2020. trebala bi biti dovršena gradnja obučnih sadržaja, objekata za smještaj vojnih postrojbi koje sudjeluju u vježbama, kao i preseljenje svih postrojbi iz vojarni u Bjelovaru i Gospiću na poligon. Do tada bi u pogonu već morala biti i teromelektrana na biomasu. Obnovljeni i pojačani interes američkih partnera za realizaciju ovog kapitalnog projekta kraj Slunja može rezultirati samo lakšom i bržom realizacijom.

Hrvatska i Washington, dakle, zajedničke odnose mogu najbolje graditi kroz voju suradnju. U političkom smislu Hrvatska je prilično nezanimljiva administraciji u Bijeloj kući. Zbog ovog projekta jako će biti važno tko će biti novi veleposlanik Vlade Andreja Plenkovića u Washingtonu. Veze s vojnim establishmentom u Pentagonu bit će od primarnog interesa. Vlada još bira tu osobu.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Nuno 08:11 15.Veljača 2017.

    Da, zato se Juzna Koreja iz mocvare izgradila u najrazvijeniju drzavu na svijetu u 20-30 god ?

  • štefan 18:03 14.Veljača 2017.

    Čitam ovo štivo od novinara B. Ščitara ! Dobro je sve to složio. Samo je jadna država svaka koja surađuje sa tom zločinačkom-terorističkom-okupatorskom U S A . Ti okupatori, sve obečavaju, dok te ne smotaju. Onda postaneš rob i oni ... prikaži još! te uništavaju. Konačno dok te ne ubiju. Ima puno primjera po svijetu, gdje su " pomagali " , dok te nisu smotali i naposljetku ubili.